La multi ani, România! La multi ani, români!


Dragi compatrioti,
Prin ajutorul lui Dumnezeu, anul acesta, la 1 Decembrie, celebram 96 de ani de la faurirea statului national unitar - nasterea Romaniei Mari, dupa indelungi eforturi si sacrificii ale inaintasilor nostri care, prin viziunea si devotamentul dovedit, au reusit sa implineasca dorinta de libertate si unitate a poporului roman.
1 Decembrie este momentul cel mai potrivit pentru a reflecta la semnificatia Marii Uniri si de a cinsti memoria celor care au infaptuit marele deziderat si a celor care au constituit
Romania moderna, dar si la eforturile pe care s-a cladit Romania europeana de astazi, la pozitia si directiile in care se va angaja tara noastra.
Gandurile noastre pline de recunostinta se indreapta in aceste momente si catre soldatii Armatei Romane care, de-a lungul intregului parcurs, a avut un rol determinant, urmarind,
indiferent de conjunctura, interesul national. Cu onoare, Armata Romana a constituit un veritabil pilon al stabilitatii si este in prezent un factor decisiv al prezentei noastre in comunitatea euro-atlantica.
Toate aceste momente si entitati esentiale pentru ceea ce reprezina Romania noastra nu ar fi putut fiinta fara liantul de baza care este sentimentul cel mai puternic la care putem sa ne raportam – dragostea de neam si tara. Acest sentiment sublim care transcede timpul si spatiul este vibratia specifica pe care o simtim fata de limba si tara materna, si, care face sa dainuie aspiratia spre unitate, spre intreg.
Astazi, cand sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei, simtim inca vie emotia evenimentelor recente, de la alegerile prezidentiale, cand romanii de pretutindeni au oferit lumii o lectie de patriotism si au adus in prim plan forta pe care poporul o poate avea atunci cand din convigere, prin solidaritate si inalt spirit civic isi face auzita vocea.
Cred cu tarie ca astazi, poate mai mult ca oricand, avand modelul inaintasilor nostri, este momentul in care trebuie sa avem puterea de a crede in realizarea sperantelor noastre, ale tuturor romanilor, intr-o Romanie puternica, cu o democratie consolidata, care sa ofere fiecarui cetatean un trai decent, o Romanie care sa aiba in vedere unitatea, sa apere interesele si sa ofere respectul romanilor de pretutindeni!

La multi ani, Romania! La multi ani, romani!

Cu aleasa consideratie,
Deputat Mircea Lubanovici
Presedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Parlamentul Romaniei
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12634-La-multi-ani-Rom226-nia-La-multi-ani-rom226-ni.aspx