Bogdan Aurescu, noul ministru de externe al României

 
Luni seara, Bogdan Aurescu a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Afacerilor Externe, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, transmite Romanian Global News.
Felicitari in mod deosebit pentru nominalizarea de la Ministerul de Externe. Este un moment in care e nevoie de stabilitate si seriozitate, mai ales ca functia prezidentiala este intr-un moment de tranzitie", a spus presedintele Traian Basescu dupa depunerea juramantului.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor Melescanu din functia de ministru al Afacerilor Externe si se constata incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului. De asemenea, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Bogdan Aurescu in functia de ministru al Afacerilor Externe.

Absolvent al Facultatii de Drept, in 1996, si al Facultatii de Istorie, in 1998, ale Universitatii din Bucuresti, Bogdan Aurescu (41 de ani) a intrat in Ministerul de Externe in 1996, incepandu-si activitatea in cadrul Directiei Juridice si Tratate.

Intre 1998 si 2003 a ocupat succesiv functiile de consilier in cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Directiei Juridice si Tratate, director de cabinet, director al Directiei Juridice si Tratate / Drept International si Tratate, director general al Directiei Generale Afaceri Juridice.

In perioada 2003-2004 a detinut functia de subsecretar de stat โ€“ Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar intre 2004 si 2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie, coordonand activitatea echipei care a reprezentat Romania in procesul cu Ucraina de la Curtea Internationala de Justitie privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra.

Pe 3 februarie 2009, Curtea Internationala de Justitie de la Haga a pronuntat cea de-a o suta hotarare a sa, respectiv decizia in procesul intentat de Romania Ucrainei, in 2004, privind delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra. Instanta a recunoscut jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina.

In aceeasi luna a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice, iar intre august 2010 si februarie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene.

In perioada martie โ€“ iunie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri globale, iar din iunie 2012 este secretar de stat pentru afaceri strategice.

In perioada 2010-2011, Aurescu a fost negociator-sef pentru Romania al Acordului romano-american privind apararea antiracheta si al Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si SUA.

Bogdan Aurescu este membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga si membru supleant in Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei.

Este doctor in stiinte juridice si, din 2012, este conferentiar universitar in cadrul Departamentului de Drept Public al Facultatii de Drept โ€“ Universitatea din Bucuresti, debutand in activitatea didactica in 1998.

In 2007 a fost decorat cu Ordinul Meritul Diplomatic in grad de Cavaler, iar in 2009 cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler si cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009). In 2013 a primit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter si Medalia de Aur a Fortelor Armate Poloneze.

Este autor, co-autor sau coordonator al unui numar de 13 volume in domeniul dreptului international.
Sursa: Romanian Global News
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12627-Bogdan-Aurescu-noul-ministru-de-externe-al-Rom226-niei.aspx