Discursul Papei, un apel la `trezirea` Europei, dar sunt necesare actiuni concrete, considera lideri din PE


Mai multi lideri politici din Parlamentul European (PE) au vazut marti, in discursul sustinut de Papa Francisc in fata parlamentarilor europeni, la Strasbourg, un indemn la 'trezirea' Europei in scopul apararii demnitatii umane, insa unii au subliniat ca ar trebui sa se treaca la actiuni concrete, informeaza agentia de presa AFP.
 Foto: (c) Vincent Kessler / REUTERS
'In discursul sau, Papa a indemnat la 'trezirea' Europei. Va trebui sa rezistam tentatiei egoismului si sa-i dam Europei un nou inceput, care sa fie fondat inainte de toate pe valori si idei, nu pe bani si economie', a declarat liderul grupului politic PPE, germanul Manfred Weber.
'Acesta este un mesaj al adevarului care trebuie sa trezeasca Europa', a comentat, la randul sau, presedintele grupului socialist, italianul Gianni Pittella, care a vazut in declaratiile Papei 'pasaje foarte dure si severe', insa destinate sa 'trezeasca Europa in ceea ce priveste misiunea sa initiala, cea mai importanta: sa plaseze in centrul actiunilor sale demnitatea umana si drepturile fundamentale'.
In opinia ecologistului francez Jose Bove, 'in ceea ce priveste tineretul si somajul, imigratia, ecologia, mesajul (Papei) a fost clar: Europa trebuie sa preia initiativa si sa nu adoarma'. In acelasi timp, si-a exprimat regretul Bove, deputatii europeni au uneori o atitudine paradoxala, chiar ipocrita: ei il aplauda pe Papa atunci cand Inaltul Suveran vorbeste despre valorile demnitatii umane, insa atunci cand este vorba de a atrage voturile lor pentru 'consecintele sociale, de mediu sau economice, nu mai exista nimeni' (pentru a sustine aceste cauze).
La extrema dreapta, presedintele Frontului National Francez, Marine Le Pen, a recunoscut ca discursul Papei Francisc 'a rezonat intr-un mod extrem de agreabil auzului' sau. Le Pen a salutat atasamentul 'marcat' al Papei la 'cauzele imigratiei, ceea ce este extrem de just' si 'acuzatiile destul de dure la adresa ultraliberalismului'. In schimb, tatal Marinei Le Len, Jean-Marie Le Pen, si el eurodeputat, a deplans faptul ca Papa este in favoarea 'intrarii masive de imigranti' in Europa.
Cativa deputati de extrema stanga au decis sa boicoteze discursul Papei, in special cei din randurile europarlamentarilor spanioli, dar si francezul Jean-Luc Melenchon. 'Nicio autoritate religioasa nu-si are locul intr-o incinta parlamentara. El a venit sa monologheze si sa ne administreze o predica, iar noi nu am avut dreptul la cuvant', a declarat Melenchon in fata jurnalistilor.
Papa Francisc a fost 'aplaudat de ipocriti, care au aclamat faptul ca ar trebui distribuite ajutoare alimentare, in conditiile in care ei doresc contrariul', a spus Jean-Luc Melenchon, care a deplans 'un festival al ipocriziei'. Suveranul Pontif 'a evocat soarta trista a imigrantilor si faptul ca Marea Mediterana nu trebuie sa fie un cimitir', insa 'au aplaudat chiar cei care organizeaza cimitirul ', a mai subliniat Melenchon.
AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Tudor Martalogu)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12623-Discursul-Papei-un-apel-la-trezirea-Europei-dar-sunt-necesare-actiuni-concrete-considera-lideri-din-PE.aspx