ARTISTII SI BOEMA

Dorel SCHOR


In mod firesc, artistii se inspira din locurile pe care le frecventeaza, din atmosfera si personajele care populeaza (si) lumea cunoscuta de ei. Departe de noi intentia sa generalizam, dar e tot atat de adevarat ca boema este o specie mereu pe cale de disparitie si mereu vie. Iar boema in acceptia tuturor inseamna baruri si cafenele, restaurante si localuri. Termenul literar se refera la persoane cu un comportament social original, neconventional, neconformist, in special artisti sau scriitori.
Vinul, artistii si lautarii ar putea alcatui o tripleta emblematica, daca nu am cunoaste si celalalt aspect, cel  nedorit, care incumba si pericolul exagerarii, riscul ca timpul destinat creatiei sa fie redus, in vreme ce excesele bahice pot pune in pericol sau chiar scurta vieti valoroase. Vom lua, asadar, partea buna a boemei, cu artisti, poeti si romancieri, pictori si sculptori, compozitori si muzicieni...
Pictorii, in mod special, au gasit in localuri personaje interesante, care meritau, fara indoiala, creionate. Si mai apoi fixate in compozitii, linii si culoare. Nu se poate nega faptul ca multe din picturile care au devenit celebre s-au nascut in atmosfera atat de specifica a locantelor. De la Edgar Degas la Pablo Picasso, la pictorii interbelici si contemporani, romani si de aiurea, bautorii de absint sau de bere, de vin sau de spirtoase, au intrat in panoplia figurilor memorabile. Oameni truditi care isi ineaca in bautura necazurile, cheflii fara grija zilei de maine, prieteni veniti sa sarbatoreasca un eveniment, parveniti dornici sa fie vazuti in compania unor celebritati efemere, pot fi tot atat de bine personajele unui tablou cu acest subiect.
Eroii unui astfel de picturi sunt inevitabil afectati, tratati uneori familiar, alteori pretins aristocratic, dar intotdeauna avertizand discret asupra consecintelor inevitabile si paradoxale ale falselor iluzii ascunse in bautura. O evidenta stratificare sociala si o sfidare a conventiilor se traduc in tensiunea trairii instinctive, intr-o posibila invitatie la dialog sau la taceri graitoare, care realizeaza unele din cele mai ambitioase compozitii ale acestei realitati complexe.
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
15 noiembrie 2014


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12609-ARTISTII-SI-BOEMA.aspx