Mai exista un presedinte OM?!


”....mi se pare normal ca aceia care conduc o tara sa traiasca in aceleasi conditii cu majoritatea care-i voteaza, si nu cu minoritatea bogata.” Jose Mujica- Presedinte Uruguay

 Am dat de un articol in Facebook care prezinta opiniile presedintelui uruguyan, Jose Mujica, asupra ideii de presedinte de tara si a felului in care acesta trebuie sa fie ca om politic si ca lider de stat. Si am ramas impresionata din nou de acest om, ce pare ca este o fiinta extraterestra aterizata pe pamant sau un atenian antic care vorbeste despre o lume pe cat de perfecta, pe atat de ireala si imposibila in acest moment si in aceasta lume.
Omul asta, daca o fi om, ceea ce imi este greu de crezut, impresioneaza pana dincolo de lacrimi si soc prin felul in care traieste si vorbeste din pozitia si calitatea pe care le detine intr-un stat al lumii.
Fie el si numai cat o nuca, inca o data cat Bucurestiul din perspectiva numarului de locuitori, o tara asezata pe un continent unde prapastia dintre bogati si saraci este cat de aici pe Pluto de mare si insurmontabila si unde cartelul drogurilor si al tuturor genurilor de trafic de moarte face ravagii si conduce in mod absolut de la un capat la altul al continentului sud-american.
Bunicul acesta traieste si vorbeste ca din povesti sau basme despre o lume in care un presedinte de tara trebuie sa stie sa iubeasca mai inainte de toate oamenii, si nu banii, unitatea nationala cu cei saraci si multi, si nu exclusivismul celor putini si putrezi de bogati, sa inteleaga ce inseamna sa fii OM intr-o lume creata de fiinte inumane pana in maduva oaselor care au acaparat puterea si care nu se mai satura de ea, asa cum cancerul nu se mai satura de carne pana nu o devora si doboara intreg organismul in care traieste pana il omoara.
Si stau sa ma gandesc acum, cu o saptamana inainte de alegerea celui de-al patrulea presedinte al nostru, al romanilor, ce calitati ar trebui sa aiba presedintele care imi va conduce mie si altora ca mine, celor catorva milioane de romani care traim in aceasta tara, destinele pentru urmatorii 5 ani si nu numai.
Pentru ca nenorocirea noastra nu se va termina acum si nu se va opri nici in urmatorii 5 ani, 10 ani, 100 de ani daca nu vom sti exact ce sa facem cu destinul nostru individual, ce formeaza destinul tarii impreuna si deopotriva pentru zeci si sute de ani de acum inainte din momentul in care ne vom duce peste o saptamana sau alte 2 saptamani sa punem o amarata de stampila pe unul sau altul dintre inumanii ce au acaparat puterea acum 25 de ani si se numesc cancerul vietii noastre care ne ucide lent si ne va pune in mormant pe noi si generatiile care vor urma.
Oare singurul pericol pentru cel care vine sa ne conduca viata si tara asta in care ne ducem vietile il reprezinta doar bogatia pe care o are sau pe care ar putea sa o faca pe spatele nostru al tuturor?
Oare ca este bogat sau sarac reprezinta cu adevarat un barometru si un indicator corect pentru ceea ce NU mai trebuie sa fie cel care va veni si cel care va face cu noi exact ceea ce au facut si ceilalti inaintea lui, sub acoperirea perfecta pe care noi i-o dam prin ceea ce se numeste Constitutie, legi, prerogative, demnitati, putere, etc.?!
Oare, acum cand ne uitam si vedem ca oricare dintre cei 14 care stau si asteapta precum o haita de lupi ca victima sa cada si ca ei sa atace si sa se infrupte, numind un mascul alfa pentru a le acoperi si satisface nevoia de a prada si a stapani in urmatorii ani, poate reprezenta vreunul vreo virtute, oricat ar fi ea de anemica si palida pentru a fi ales sa conduca iara aceasta tara si pe noi, oamenii din ea?
Oare exista in lumea asta cu adevarat un singur om care sa ajunga acolo sus si sa nu fie deja bolnav, atins iremediabil de pofta vampirului de sange, putere, bani, manipulare, minciuna, planuri de camarila, sclavizare si umilire, dominare, posedare si decimare a tot ceea ce inseamna tara si oamenii din ea?
Oare mai putem visa la un Mesia al politicii si societatii romanesti care sa intre in cetate tinand in mana ramuri de maslin si propovaduind iubirea si pacea, echitatea si binele pentru toti, fara sa ne gandim ca asta este tot un show regizat de catre marii papusari vestici si estici pentru o mana de marionete posedate de duhul raului absolut- acela al poftei de putere si bogatie?
Oare Jose Mujica este exceptia adevarata de la aceasta lume exceptional de hada si stramba, croita prost de minti bolnave si rele al caror singur scop este acela de care habar nu avem si pe care poate si ei l-au ratacit in tot acest ocean de suferinta si minciuna, de iluzie si moarte?
Si, daca el este acela care stie si poate sa fi un presedinte al celor multi si saraci, intr-o lume a celor si mai multi si mai saraci si raul nu l-a ajuns, nu inca!, cum am putea si noi sa stim ceea ce uruguayenii au stiut cand si-au ales la carma tarii lor o astfel de fiinta, acum, cand ceasul de la bomba noastra ticaie intr-un mod in care ne face sa innebunim de groaza si neputinta pe noi aceia care am mai ramas inca normali la cap si care nu ranjim in gol si nu ne mai indesam un mic in gura, clatind-o apoi cu o bere, in asteptarea sarbatorii nationale a dezastrului ce continua sub un alt nume, sub un alt asa-zis presedinte?
Ce calitati ar trebui sa aiba un presedinte de tara?
Ce calitati ar trebui sa mai aiba, daca le mai poate avea, un presedinte al Romaniei?
Eu, in acest moment, imi pun toate aceste intrebari, inainte de a ma intoarce pe partea cealalta si a ma gandi ca am visat ceva ce se numea un presedinte sarac, cinstit, un presedinte OM, care iubeste oamenii, pe cei multi si saraci si care traieste undeva pe aceasta planeta si conduce o tara cat o nuca.
--
Marina Ene
Consultant politic


Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12477-Mai-exista-un-presedinte-OM.aspx