Biroul de Viitorologie Bucuresti


INVITATIE LA LANSAREA CARTILOR SCRIITORULUI STEFAN DUMITRESCU
     
Editura eLliteratura, Fundatia culturala „Ajutorul romanesc”, Biroul de Viitorologie de la Bucuresti si scriitorul Stefan Dumitrescu va invita vineri 24 octombrie ora 17 la lansarea cartilor  sale la Clubul Calderon (Centrul Socio-Cultural „Jean Louis Calderon” - este situat pe strada J.L. Calderon, nr 39 - in spatele Hotelului Intercontinental).

Cu acest prilej vor fi lansate cele 7 carti ale scriitorului Stefan Dumitrescu  aparute in anii 2013 si 2014:

1. Volumul de poezie; „101 POEME”, Editura Biodava, Chisinau, 2013
2. Volumul de poezie: „BALCESCU FLUTURAND”, Editura Liric, 2013
3.Eseul de economie: „METODA IESIRII TARILOR DIN CRIZA MONDIALA”, editura Exegetic, 2013
4. Romanul „FEODOR MIHAILOVICI DOSTOIEVSKI S-A SINUCIS LA BUCURESTI”, aparut la Editura  eLiteratura, Bucuresti, 2013
5. Eseul: „IOAN CRISAN SI PAUL GOMA, DOI DIZIDENTI URIASI”, Editura eLitereatura, 2014
6. Romanul : „PREA ADANC M-AI RANIT, FEMEIE !”. Editura eLiteratura 2014
7. Romanul „MAREA DRAGOSTE”, Editura eLiteratura, 2014

Vor vorbi despre cartile scriitorului Stefan Dumitrescu scriitori, critici literari, oameni de cultura…
 
***
CA SA IL CUNOASTETI MAI BINE PE SCRIITORUL STEFAN DUMITRESCU REDAM MAI JOS PREFATA SA LA ROMANUL „FEODOR MIHAILOVICI DOSTOIEVSKI S-A SINUCIS LA BUCURESTI ”
 
STEFAN DUMITRESCU
UNUL DIN MARII SCRIITORI EUROPENI
SCRIITOR PROPUS PENTRU PREMIUL NOBEL.

Voi incerca in prezentarea de mai jos sa redau o viziune de ansamblu cat mai veridica atat asupra operei  scriitorului Stefan Dumitrescu, astazi la cei 62 de ani ai sai, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, unul dintre cei mai mari scriitori europeni, avand o opera literara publicata, dar si nepublicata, impresionanta…Prin Stefan Dumitrescu Romania ar avea intr-adevar in anii acestia sansa de a lua Primul Premiu Nobel romanesc, daca scriitorul nu ar fi atat de invidiat si de marginalizat in tara lui…Boala tipic romaneasca, odata ce romanii sunt singurul  popor care are proverbul „Sa moara capra vecinului”. Toti scriitorii importanti de astazi ai  Romaniei stiu ca Stefan Dumitrescu este scriitorul cu cea mai importanta si bogata opera literara, dar nu sufla unul o vorba despre lucrul acesta…In schimb scriitorul  este de multi ani propus la Premiul Nobel de Fundatii culturale, de  Societati ale scriitorilor, de Personalitati culturale…
 
Cand i-am citit primele carti si primele manuscrise am fost, ca si Ana Blandiana, profund impresionata de talentul „cutremurator” al tanarului scriitor, de profunzimea  si originalitate ideilor lui puse in scrierile sale,  de setea lui  cunoastere, de obsesia de a patrunde cat mai adanc in  „abisalitatea Fenomenului uman”, (din acest punct de vedere Stefan Dumitrescu duce mai departe demersul dostoievskian, de a cunoaste cat mai profund sufletul omenesc, si „sufletul romanesc”. A se vedea romanul lui, „F. M. Dostoievski s-a sinucis la Bucuresti”, care apare acum lansat pe piata de carte internationala  de o editura americana). Primele  carti si  manuscrise care mi-au parvenit  pe cai laturalnice in anii 80, ale tanarului scriitor de atunci, imi vorbeau despre un autor care avea nu numai o imaginatie debordanta,  cu un stil profund si cald, dar care venea in literatura cu un suflu si cu un spirit nou, ale carui inovatii literare, al carui demers se situa in afara  granitelor literare.
 
Din acest punct de vedere poeta Ana Blandiana, care l-a lansat si l-a publicat mult pe Stefan Dumitrescu in anii 1970,  a avut  dreptate sa vorbeasca despre un autor care venea cu „sufletul lansat riscant” in spatiul literaturii („Spun ca aceasta lansare este curajoasa si riscanta pentru ca ea se produce in afara drumurilor batatorite ale poeziei, pentru ca Stefan Dumitrescu nu versifica frumos si cu talent in cadrele unui lirism stiut sau banuit numai, ci isi creeaza propriile sale cadre, propriile sale sisteme de referinta”). Ana Blandiana este scriitoarea care in anul 1971, in revista  „Amfiteatru” a avut curajul sa-l impuna pe Stefan Dumitrescu in literatura romana, prezentandu-l publicului intr-un mod fulminant:
 
„O  tara in vaile cosmice ale careia infloresc pasari, al carui cer este sustinut de corul fecioarelor, ale carei steaguri sunt sufletele stramosilor plecati la lupta, o tara halucinanta, un pamant cantator si orbit de lumina proslaveste in versurile sale recente Stefan Dumitrescu, poet straniu, cu sufletul lansat riscant, punte peste prapastia lirica, careia nu i se cunoaste tarmul de dincolo. Spun ca aceasta lansare este curajoasa si riscanta pentru ca ea se produce in afara drumurilor batatorite ale poeziei, pentru ca Stefan Dumitrescu nu versifica frumos si cu talent in cadrele unui lirism stiut sau banuit numai, ci isi creeaza propriile sale cadre, propriile sale sisteme de referinta. Fiecare din poeziile sale este o deschidere catre o lume creata de el, o lume in care pasarile umbla inarmate si se canta din ruine ca din fluiere. Talent in afara oricarei indoieli, spirit nelinistit si in continua ardere, autor de eseuri reinterpretand miturile si de poeme recladind universul, Stefan Dumitrescu este un poet mai dur, mai abrupt, mai supus suferintei si nelinistii, decat limpedele Dan Verona, dar la fel de cert, la fel de Adevarat” (Ana Blandiana, Amfiteatrul, nr I2, 1971)
 
Poetul  Stefan Dumitrescu a debutat fiind descoperit de Miron Radu Paraschivescu, cel care l-a publicat in  anul 1967 in revista „Ramuri”, sub pseudonim, pe cand Stefan Dumitrescu avea numai 17 ani. Intr-o scrisoare calda si incurajatoare,  M. R Paraschivescu ii spunea „ Daca vei merge pe drumul acesta, dragul meu, vei ajunge departe.” Indemnul poetului Miron Radu Paraschivescu se vede astazi, la aproape o jumatate de veac, a fi fost o profetie, o revelatie! Ana Blandiana este insa  cea care l-a descoperit si l-a lansat ca scriitor de anvergura pe cel care peste 40 de ani avea sa dea literaturii romane si literaturii europene o opera impresionanta.
 
Peste numai  doi ani, in toamna anul 1973, pentru ca Stefan Dumitrescu era o speranta a literaturii romane, Adrian Paunescu tine mortis sa-si deschida celebrul si criticatul Cenaclu Flacara cu poetul Stefan Dumitrescu. Tanarul poet a citit la prima sedinta a Cenaclului Flacara un volum intreg de poezie, intitulat „NICOLAE LABIS-PORTRET COSMOGONIC”, volum care a impresionat puternic  asistenta. Cu acest prilej Adrian Paunescu a afirmat despre Stefan Dumitrescu: „Stefan Dumitrescu este o sansa a literaturii romane. Stefan Dumitrescu este o mare sansa a literaturii romane!”

Si criticul literar Serban Cioculescu, participant la deschiderea cenaclului Flacara, a fost impresionat de poezia lui Stefan Dumitrescu, afirmand  despre el: „Stefan Dumitrescu este un poet foarte interesant si il voi urmari cu toata atentia” (Serban Cioculescu, Flacara, 1973)
 
 Si scriitorul si omul de stiinta Ioan Crisan a vazut in Stefan Dumitrescu un mare scriitor inca din anul 1973. „Stefan Dumitrescu este un scriitor profund si serios. Este din acei scriitori care dau continut unei epoci intregi.” (Ion Crisan, scriitor, om de stiinta, 1973)

Multe din manuscrisele lui Stefan Dumitrescu,  pentru ca nu aveau nici o sansa sa treaca de cenzura, au circulat in anii comunismului „pe sub mana”. De aceea cartile scriitorului nu au putut sa fie publicate in perioada comunista. Dupa 1990  cartile lui aveau sa vada lumina tiparului una dupa alata. Mai ales ca scriitorul facea parte din Grupul Renasterea, care-l cooptase inca din anul 1976 in randurile sale, Grup care  ii ajuta pe tinerii creatori foarte dotati sa realizeze descoperiri, sa creeze teorii si opere literare si stiintifice, care aveau mai tarziu da declanseze in Romania un fel de Renastere culturala, Renastere care sa traga dupa ea intreaga societate romaneasca…Din pacate Intelectualitatea romaneasca si poporul roman, societatea romaneasca sunt prea bolnave, prea lipsite de energie,  sunt suicidale ca sa  fie capabile sa declanseze o Renastere. Noi, romanii, suntem buni numai sa ne asasinam valorile, sa ne promovam lichele, nulitatile si hotii,  si  sa aruncam cu laturi unii in altii. Acesta este modul foarte eficient prin care ne sinucidem.
 
Asa cum spuneam, inca de la primele lucrari ale lui Stefan Dumitrescu mi-am dat seama ca ma aflu in fata unui scriitor aparte, nu numai foarte talentat, care arde ca o flacara, care  vine in literatura cu o forta teribila, dar care are o alta „marime”, alta dimensiune, alt calibru, se afla pe un nivel european, este scriitor de talie europeana, sau mondiala, ca Thomas Mann,  ca Albert Camus, ca Garcia Marquez. Cum este in muzica George Enescu, de pilda, in comparatie cu ceilalti compozitori romani. Creatia lui literara, fie ca era vorba despre volumele de poezie, de  proza, de romane, de teatru „suna” altfel,  nu suna deloc localist, avea un timbru european, avea o dimensiune europeana. De altfel in prezentarea lui Stefan Dumitrescu Ana Blandiana sesizase, intuise  adevarul acesta, cand scriitorul avea doar 21 de ani, cand afirmase ca : „Stefan Dumitrescu nu versifica frumos si cu talent in cadrele unui lirism stiut sau banuit numai, ci isi creeaza propriile sale cadre, propriile sale sisteme de referinta. Fiecare din poeziile sale este o deschidere catre o lume creata de el, o lume in care pasarile umbla inarmate si se canta din ruine ca din fluiere” si „suflet lansat riscant, punte peste prapastia lirica, careia nu i se cunoaste tarmul de dincolo”.
 
Stefan Dumitrescu este intr-adevar „punte” intre clasic si modern, punte intre spirtul national si cel universal, punte intre real si transcendent. Credem ca l-am definit foarte bine intr-o Cronica literara, scrisa in anul 1993, un fragment din aceasta Cronica fiind pus pe coperta a patra a cartii de proza  „Matca Ancestrala”, 1993.  Iata o „fotografie” cat se poate de reala a scriitorului, asa cum l-am vazut atunci in 1993 : „Poet, prozator, dramaturg, eseist, critic literar, filozof, analist politic, omul acesta atat de cuminte, cu o expresie de copil care se mira vesnic, este una dintre cele mai ardente si mai nelinistite constiinte ale veacului lui. Cand romanii il vor cunoaste cu adevarat, in toata adancimea si profunzimea operei lui pe Stefan Dumitrescu, se vor mira ca un scriitor de talia lui Thomas Mann, a lui Albert Camus s-a aflat, fara sa-l cunoasca, printre ei. La sfarsitul acestui veac, Stefan Dumitrescu este varful de lance al literaturii romane implantat adanc in universalitate. L-as compara cu Mircea Eliade, daca nu as sti, cunoscandu-i o mare parte din opera, ca Stefan Dumitrescu nu seamana decat cu el insusi” (Francesca Pini, critic literar, coperta a IV-a a cartii  “Matca ancestrala”, 1993)
 
Tot in acelasi an scriitorul Ion Zubascu, observa si el ca scriitorul Stefan Dumitrescu face parte din acea tipologia foarte rara a „scriitorilor totali”, a creatorilor care se manifesta pe un spatiu larg de creatie, care deschid noi „cai” in cultura si care intemeiaza „Scoli” in timpul vietii lor. Iata ce scria dl Ion Zubascu in revista „Magazin”, la care era redactor, tot in acelasi an, 1993, cand scriitorul avea 43 de ani : „Stefan Dumitrescu:  In tot ceea ce faceti si ganditi aveti mai degraba aura unui intemeietor. Cred ca ar trebui sa faceti scoala in jurul dumneavoastra, lucrand direct asupra destinelor vii prin elevii care ar putea sa va continue lucrarea, intemeind cetati de spirit la fel de durabile ca si cele create la umbra maslinilor antici. Traim vremuri prea marunte si interesate pecuniar ca sa gasiti o revista deschisa imediat spre ceea ce ganditi. Singura solutie ar fi sa va adresati unei edituri ca Humanitas, care ar putea fi interesata de anvergura viziunilor dumneavoastra. (Ion Zubascu, scriitor, Revista Expres-Magazin, nr. 4, 1993)
 
Foarte talentat, asa cum il prezenta Ana Blandiana (St D. a scris intai poezie), cum a scris despre el cronicarul literar de la Revista Realitatea, Dumi Nedelcu  („Daca citind versurile lui Stefan Dumitrescu ramanem undeva intre real si ideal, lecturand romanul sau “Delirul”, continuarea capodoperei lui M. Preda, suntem stupefiati de talentul si originalitatea sa. Romanul va fi in curand tiparit si il recomandam tuturor iubitorilor de literatura adevarata” Dumi Nedelcu, revista “Realitatea”, Galati, iunie 2000) si asa cum avea  sa-i scrie  intr-un  text emotionant scriitorul Doru Motoc, Stefan Dumitrescu este mai intai de toate un mare poet : „Ai scris o carte de poezie de dragoste absolut exceptionala („MUNTELE INCARCAT DE DRAGOSTE”. Editura Marea Neagra”). E tot ce am citit mai frumos si mai nobil in ultimii ani, cand poezia noastra a fost sufocata de un val de laturi si pornografie abjecta. Faptul ca tu mai tii inca steagul sus imi da curaj. Dar inca o odata si inca o data  imi dau seama cata dreptate ai avut cand ai pus acel fantastic diagnostic ca suntem un popor axiofag. Asa e! Nu ne pretuim valorile autentice, nu le cultivam, nu stim sa le impunem atentiei lumii. Ce pacat!” (29.05. 2008  Doru Motoc)
 
Dar Stefan Dumitrescu  este si un romancier cu o forta teribila,  care investigheaza continentul interior al Fenomenului uman, patrunzand in profunzimea lui, descriindu-i pliurile „fundului oceanului” uman cu o acuratete si cu un umanism care te impresioneaza. De aceea il comparam eu in textul de mai sus cu Thomas Mann, cu Albert Camus.

Iata cum il vedea scriitorul Alexandru Magereanu pe Stefan Dumitrescu in urma lecturii romanului sau „Delirul, vol II”, continuare la romanul „Delirul, vol I, de Marin Preda, asa cum l-ar fi scris aceasta (romanul „Delirul, vol II, credem sincer ca a fost inspirat din cealalta dimensiune de spiritul lui Marin Preda, caz foarte rar in literatura universala n.n): „ Draga Stefane! Ti-am citit pe nerasuflate romanul lui Moromete („Delirul, vol II”, continuare la „Delirul, vol I”, de Marin Preda)  si mi-a placut foarte mult cum l-ai scris. Eu iti spun, lasa la o parte orice alte preocupari si treci si scrie romane! Ai talent cu carul, nu-l irosi. Profita de el si da-i Tarii si literaturii noastre opere nepieritoare! Profita de varsta ce o ai si de viata care iti ofera atatea posibilitati si vei ramane de neuitat pentru cititori, pentru tara. Ai o putere de „magnet” in  fiecare cuvant scris ! Ai o putere deosebita de a prinde si cuprinde viata! Ai deja o experienta valoroasa in ale scrisului! Nu-ti va fi greu sa reusesti. Deci, scrie, draga Stefane !” (Alexandru Magereanu, poet, Oradea, 80 de ani)
 
Dar Stefan Dumitrescu este si un dramaturg foarte talentat. Este cu siguranta unul dintre marii dramaturgi ai lumii, dand piese de teatru mai valoroase decat ale lui Camus si Sartre, ale lui Tennesse Williams, sau Muller. Iata ce  impresia le-au facut piesele lui Dumitrescu unor oameni de teatru, care au vrut realmente sa-l ajute sa-i fie  jucate piesele : Liviu Ciulei, marele regizor, ii spunea intr-o scrisoare autorului „Rasului” : „“Inteleg de ce acum treizeci de ani Teatrul Mic a pus piesa (piesa de teatru  “Rasul” n.n) la sertar. Desigur i-a speriat – pe atunci, stilul modern al piesei – si isi faceau ganduri despre posibilele aluzii si comparatii cu prezentul. Sa speram ca Dumnezeu imi va da putere s-o vedem montata pe scena teatrului Bulandra.” (Liviu Ciulei). Actorul roman, Celestin Duca, stabilit la Paris dorea sa-l ajute pe Stefan Dumitrescu sa-i fie montata la Paris piesa de teatru „Rasul” : „Am citit piesa d-vs de teatru “Rasul, (despre care criticul  de teatru Valentin Silvestru ii spunea autorului ca „este una dintre cele mai mari piese de teatru ale dramaturgiei europene”n. n) si am gasit-o originala, interesanta si amuzanta ! Sunt alaturi de dumneavoastra. Va voi ajuta sa spargeti crusta indiferentei. Intentionez s-o dau la Theatre de Poche, infiintat de Eugen Ionesco, unde si-a jucat piesele lui de teatru si in virtutea carora a ajuns membru al Academiei Franceze. De-asemenea, ma gandesc s-o dau unui actor, foarte cunoscut in Franta, care stapaneste in mod desavarsit arta de a rade.” (Celestin Duca. 16 iulie 2000, Paris)
 
Si profesorul universitar de teatralogie, academicianul Ion Tobosaru vorbea admirativ despre talentul si despre vocatia teatrului,  la Stefan Dumitrescu: „Vocatia pentru scrisul consacrat teatrului prinde culorile certitudinii. “Rasul” lui Stefan Dumitrescu  se constituie ca un “op” solid sub raportul constructiei, al problematicii ce stimuleaza interes si al expresiei literare expresive. Talentul este vizibil, ca si experienta dramaturgica. Inventiv, inteligent, profund, aluziv - document si fictiune, arta a portretului moral si a intensitatii conflictuale – omul si drama alcatuiesc o structura pe care breasla se cere a depune efort spre justitiara proiectie si proiectare“. Profesor universitar, doctor, academician, Ion Tobosaru, estetician. Text aparut pe coperta a IV-a a cartii “ Dictionarul complet al dramaturgiei lui I. L Caragiale.”  Scriitoarea  argentiniana de origine romana Alina Diaconu, care i-a tradus poeme si povestiri publicandu-le in Argentina, a vazut  si domnia sa ca se afla in fata unui mare scriitor  „Va felicit, sunteti un mare scriitor, imi pare nespus de bine sa fi luat asa contact cu Dv.” (28 iulie  2007, Alina Diaconu, Scriitoare romano-argentiniana, stabilita in Argentina)
 
Sunt foarte fericita ca la cei peste 70 de ani ai mei am vazut cu mult timp inaintea altora in mai tanarul meu confrate, dl Stefan Dumitrescu,  un scriitor de anvergura europeana, un scriitor la fel de mare, daca nu mai mare ca multi  Scriitori care au luat premiul Nobel. Raman ca si in 1994 la convingerea ca nu sunt multi scriitori in plan mondial care sa fie „scriitori totali”,  care sa dea opere de valoare europeana in toate genurile literaturii, si care mai sunt, ca scriitorul roman, celebru, Mircea  Eliade, si oameni de stiinta. Iata ce scriam despre Stefan Dumitrescu in 1994, sunt de acum aproape 20 de ani: „Stefan Dumitrescu este la ora actuala unul dintre scriitorii romani cu cea mai vasta si profunda opera. Tipul scriitorului total, si al omului total, Stefan Dumitrescu a dat romane care vor avea celebritatea romanelor lui Marquez, piese de teatru care ne vor cutremura constiinta veacuri de aici inainte, eseuri cu un orizont al sintezei impresionant, o “Istorie a dramaturgiei romanesti”, dar si poezii pentru copii de o gingasie infinita. In volumul de fata, un volum de poezie impresionant, tipandu-si dragostea lui pentru Basarabia, dar si constiinta de “RANA” adanca a fiintei nationale, Stefan Dumitrescu ne aduce in modul cel mai dureros aminte ca suntem romani, ca suntem o FIINTA cu Simtirea si Constiinta indoliata!” (Francesca Pini, lector universitar,  1994).
 
Putin stiu ca Stefan Dumitrescu, unul dintre membrii importanti ai Biroului de Viitorologie de la Bucuresti, este cel care a descoperit al Treilea mare Tip de Inteligenta (scriitorul este Licentiat al Facultatii de Filozofie, Bucuresti, 1973, domeniile lui fiind Psihologia, Pedagogia, Sociologia, Economia, Viitorologia, domenii in care  a dat lucrari de valoare) pe care l-a denumit „Inteligenta pozitiva si Inteligenta negativa”. Ca este autorul unei lucruri de importanta capitala, care revolutioneaza Stiinta economica, lucrare intitulata „NOUA STIINTA ECONOMICA A SECOLULUI XXI SAU PSIHO-ECONOMIA”, in care este descrisa descoperirea Sistemului economic al viitorului, denumit de autor „SISTEMUL SOCIO-ECONOMIC DE EVOLUTIE”, Sistem economic care nu cunoaste fenomenul somajului si al crizelor economice, si care probabil va salva Civilizatia umana din aceasta criza teribila,  artificiala dar si naturala, pe care o parcurgem.
 
Ca Stefan Dumitrescu  este cel care a descoperit „METODA PRIN CARE TARILE POT SA IASA DIN CRIZA ECONOMICA ACTUALA FOARTE USOR, INTR-O PERIOADA SCURTA DE TIMP, FARA SA FIE MICSORATE SALARIILE SI PENSIILE, FARA SA FIE MARITE IMPOZITELE SI TAXELE SI FARA SA FIE DATI OAMENII AFARA DIN SLUJBE” (Lucrare publicata in serial in revista „Destine”, a Societatii Scriitorilor romani din Canada)

Aceste descoperiri ale lui Dumitrescu ar putea salva de la suferinta, de la stres si de la umilinta miliarde de oameni…Poate aude cine trebuie… Alte lucrari stiintifice ale autorului, care ar putea deveni best-seller mondial, si ar face foarte mult bine oamenilor, sunt lucrarile „Teoria Revolutiei Binelui” si „ Psihoterapia si Educatia  prin Bine!”
 
Stefan Dumitrescu se aseamana cu Mircea Eliade, cum spuneam, adica este autorul unei opere literare  de valoare, foarte complexa , abordand un mare numar de teme, de idei, de mituri, pe care le interpreteaza intr-o viziune unitara, originala, dar este si creatorul unei opere stiintifice, in domeniul Stiintelor sociale, extraordinara, o opera de pionierat, prin care deschide noi orizonturi in cunoasterea umana. Stefan Dumitrescu este prin excelenta o mite de sinteza,  de anvergura, de aceea vom constata ca opera literara si opera stiintifica se intrepatrund, se imbogatesc una pe alta.  Prin intreaga sa opera Stefan Dumitrescu se adauga in plan universal triadei Mircea Eliade, Eugen Ionescu (fiind autorul unei opere dramaturgice originale, de mare valoare) si Emil Cioran, Dumitrescu, fiind un eseist de substanta,  cu o putere de analiza si de re-interpretare uimitoare Nu ne indoim ca incepand sa fie publicat de Marile Edituri occidentale Stefan Dumitrescu va impresiona  cititorul si il va castiga.
 
Spuneam ca Stefan Dumitrescu este propus de multi ani la Premiul Nobel de Fundatii culturale, cum ar fi Fundatia Culturala  Ajutorul romanesc, Fundatia Tara,  de Societati ale scriitorilor, cum ar fi Societatea scriitorilor romani din Basarabia, de mai multe personalitati culturale, Edituri, Reviste de cultura.  Redam mai jos propunerea pentru Premiul Nobel transmisa Comitetului pentru decernarea Premiului Nobel de la Stockholm de Societatea Scriitorilor romani din Moldava, care ne-a impresionat prin esentialitatea si obiectivitatea sa.
 
NOBEL
Det Norske Nobelinstitutt
Henrik Ibsens gate 51,
N-0255 OSLO 
 +47 22 12 93 10    FAX
 
SOCIETATEA SCRIITORILOR ROMANI DIN BASARABIA
PROPUNEREA PENTRU DECERNAREA  PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURA SCRIITORULUI ROMAN, STEFAN DUMITRESCU, ADRESATA COMITETULUI  PENTRU DECERNAREA  PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURA DE LA STOCKHOLM
 
Societatea Scriitorilor Romani din Basarabia, ce are drept scop dezvoltarea procesului literar, consolidarea si renasterea spiritualitatii romanesti in Moldova, educatia patriotica in baza traditiilor istorice nationale, educatia lingvistica a tuturor generatiilor, cultivarea in randurile membrilor asociatiei a eului si traditiilor stramosesti, il propune pe Scriitorul Stefan Dumitrescu atentiei Comitetului pentru Acordarea  premiului Nobel, de la Stockholm.

Motivatia propunerii noastre: in timpul de fata scriitorul Stefan Dumitrescu este un scriitor cu o vasta si profunda opera literara. Impresioneaza foarte mult profunzimea gandurilor sale referitor la destinul fiintei umane, dragostea lui netarmurita fata de Maria sa, Omul.

Scriitor total si om total, Domnia sa a marcat literatura noastra contemporana, creand opere nepieritoare, ce au o valoare universala.
Ii uram mari succese  in drumul  lui nobil catre obtinerea premiului Nobel pentru literatura.

Dumnezeu sa-l binecuvanteze!

MIHAI CIUBOTARU
PRESEDINTE AL SOCIETATII SCRIITORILOR ROMAN   DIN BASARABIA 
20 septembrie 2010
str. Albisoara 84/5 ap. 13
 MD-2005, mun. Chisinau, R. Moldova
 
ROMANIAN WRITERS SOCIETY FROM BASARABIA
PROPOSAL FOR AWARDING THE NOBEL PRIZE FOR LITERATURE TO THE ROMANIAN WRITER STEFAN DUMITRESCU SENT TO THE COMMITTEE FOR  AWARDING THE NOBEL PRIZE FOR LITERATURE
   
The Romanian Writers Society from The Republic of Basarabia, whose target is to promote and develop the literary process, consolidation and rebirth of the Romanian spirituality in Moldova, the  patriotic education on the basis of the national historical traditions, linguistic education of all the generations, to cultivate among the members of this association the particular Romanian  nature and the ancient traditions, proposes the writer Stefan Dumitrescu to the Committee for Awarding the Nobel Prize fot Literature from Stockholm.

The reason of our proposal : nowadays the writer Stefan Dumitrescu is a writer with a vast and deep literary work. We are very much impressed by the depth of his thoughts about the destiny of hunam beings, his  infinite  love for His Majesty... The  Man.

 A total writer and a total man, he is a remarkable personality in our contemporary literature, creating immortal universal value works.
We wish him good luck and great success in his nobel way to be awarded the Nobel Prize for Literature! 

May God bless him!!! 

MIHAI CIUBOTARU
PRESIDENT OF THE ROMANIAN WRITERS FROM  BASARABIA
20th of September 2 010                   
str. Albisoara 84/5 ap. 13
MD-2005, Chisinau, Republic of. Moldova

***
Cred sincer ca aceste cuvinte il prind si il cuprind, si il redau cel mai bine pe Stefan Dumitrescu: „Stefan Dumitrescu este dintre acei scriitori care vin intr-o literatura cu o forta teribila. Cartile pe care l-a scris acesta, fie ca sunt romane, carti de povestiri, eseuri, piese de teatru sau volume de poezii sunt cele mai multe cutremuratoare, impresionante, dezvaluind dramatismul, durerea, adancimea abisala a psihologiei umane, absurdul si paradoxul conditiei si al naturii umane. Dar toate aceste lucrari au in adancul lor un fior de o gingasie, de o delicatete, de o frumusete stralucitoare, as spune. Aceasta dimensiune a creatiei lui se vede mai ales in literatura pentru copii, foarte bogata, pe care ne-a dat-o acest autor. Fie ca este vorba despre basmele, povestirile si volumele de poezii pentru copii!” (Francesca Pini, critic literar, 1995. -text aflat pe coperta a patra a romanului „SI TU VEI FI VAZDUH”, aparut la Edtura   Anamarol,  Bucuresti, 2007)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12426-Biroul-de-Viitorologie-Bucuresti.aspx