Din Lumea... lui Stanley Kramer (1144)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Desi nu avem nimic scris, fiind cunoscut mai mult din relatarile lui Xenofon, Aristotel si Aristofan, filosoful grec Socrate a lasat umanitatii un nou tip de filosofie, gandirea Socratica graviteaza in jurul cunoasterii de sine. Neinteles de conationalii lui, Socrate a fost condamnat la moarte, chipurile, pentru coruperea tineretului Atenian, cu inclinatii asemanatoare celor legalizate pe aproape intreg teritoriul american.
Ca toti oamenii de exceptie a fost contestat de foarte multi si adulat de revoltator de putini, confirmandu-se, desi nu mai era nevoie, cele pe care vi le relatez frecvent in aceste eseuri: iti trebuie intelect, pentru a intelege intelectul; nu poti conversa in araba, farsi sau urdu cu persoane care sunt iliterati in limba lor materna si nici n-au auzit de existenta acestor lexicuri ! In ciuda contestatarilor, ca o regula generala, la ani lumina de cel contestat, Socrate a influentat filosofia universala de la Platon pana la Kierkegaard.
I se atribuie lui Socrate expresia ca "toate faptele rele comise sau la care se dedau oamenii, sunt generate de ignoranta !" Stau si ma minunez cum persoane trecute pe la crema Universitatilor "trecute", "prezente" si "viitoare", constituie majoritatea covarsitoare a celor care se dedau la asemenea practici degradante !?! Sa nu se fi invatat in aceste proeminente institutii de cultura de existenta filosofului chinez Mend Zi, adept al Confucianismului, care sustine ca "bunatatea (shan) exista in fiecare dintre noi", indiferent de faptele antisociale la care multi ocupanti ai mapamondului se dedau cu o ingrijoratoare frecventa. Fara a-l contrazice pe acest geniu, ma refer la Mend Zi, analizand stadiul alarmant de degradare culturala, educationala, intelectuala, morala, spirituala etc al locuitorilor planetei Terra, refuz sa cred ca bunatatea-shan-ul exista in fiecare dintre noi. Nu trebuie sa ajungem in Siria sau Mesopotamia unde hoardele barbare, produs al "pasnicei religii" terorizeaza milioane de persoane, inclusiv coreligionari, ci sa ramanem in perimentrul national unde mesianica faptura, titanicul personaj, angreneaza cohorte si legiuni de aderenti, antrenati ca de un atac masiv impotriva unui inamic periculos, demn de anul 452 BC. cand trupele lui Attila The Hun s-au confruntat cu trupele conduse de generalul Roman, Flavius Aetius. Toti cei care nu impartasese intergalactica, interplanetara viziune a noului suveran absolut al Mapamondului, urmeaza a fi aruncati de pe Stanca Trapeiana, direct in Furcile Caudine.
Daca memoria nu ma inseala - refuz sa cred, fiind singurul lucru ramas functional, dupa o existenta traita la standarde Spartane -, evenimente asemanatoare s-au mai intamplat in Uganda, in timpul dictaturii generalului Idi Amin Dada, fost sergent major in armata coloniala Britanica, in Congo, in timpul generalului Mobuto Sese Seko Dbenga Za Va Banga, care a avut o fulminanta ascensiune, ajuns din sergent direct la gradul de general, sau la Bangui, in Republica Central Africana, unde Jean Bedel Bocassa s-a autoproclamat Emperator, Bocassa I, si unde, intre partide de table, jucate cu prim-ministrul Jean Patasse, se delecta cu mancaruri traditionale din regnul... uman.
Desi haosul generalizat care s-a instaurat pe terifiantul nostru mapamond - inclusiv America, poarta inconfundabila semnatura a titanicului personaj, este de-a dreptul hilar-ironic ca Pontifus Maximus nu-si asuma nici o responsabilitate, lexicul lui nu include si notiunea de "Mea Culpa", blamarea tuturor constituind un mecanism ieftin de aparare a mesianicului, in incercarea de a nu-si asuma responsabilitati. Ultimele victime ale blamarilor titanice sunt, surprinzator serviciile de informatii - Intelligence americane, care, chipurile, nu l-au informat despre situatiile de criza de pe intreg mapamondul. Draga astral personaj, descendent direct din Jupiter, personaj fara egal si asemanare trebuie sa-ti reamintesc ca zilnic la orele 7:45 AM, Washington Standard Time, organizatia locata pe parcela numarul 22-3-01-00-40 de pe Dolley Madison  Blvd din Mc Lean-Langley, Statul Virginia iti prezinta "The Presidnt's Daly Brief-Informarea Zilnica a Presedintelui", un document ultra secret -top secret document- care contine cele mai sensitive secrete - that containts the most sensitive secrets. Cum puteti afirma ca n-ati fost informat ? Actualul director al CIA, este foarte familiar cu spatiul arab, fost seful statiei CIA din Riyahd, Arabia Saudita, persoana de confesiune islamica si nominalizat in functie de dumneavoastra personal. Refuz sa cred ca din informarile zilnice n-ati retinut nimic. Doar spre anamnesis-reamintire, ca inca din 1998, "pasnicii" au declarat o Fatwa, atac global al islamului impotriva Americii, motivand existenta bazelor militare americane in Arabia Saudita cat si suferintele poporului Irakian ! Se aude, Mr President ? Au declarat razboi impotriva Americii, iar noi ne bazam pe sprijin nenominalizat din partea pretinsilor aliati care sprijina gruparea terorista ISIS sau ISIL. Cu o asemena viziune, va asigur ca ne va prinde mileniul al IV-lea luptand impotriva unei... ... ideologii, care, asa cum ati afirmat, va este familiara.
Mai bine, in loc de vacante la Cape Cod, Martha Vineyard, Hawaii etc ati face o vizita la sediul organizatiei regasite pe Dolley Madison B.lvd, din McLean-Langley. Nu-i departe, doar treceti Potomacul. In holul Organizatiei puteti admira partretul eroului meu preferat, Nathan Hale, un adevarat patriot american din timpul American Revolutionary War, care la 22 Septembrie, 1776, in fata plutonului de executie englez a declarat aceste memorabile cuvinte: "I only regret that I have but one life to lose for my country - Singurul meu regret este ca n-am decat o singura viata s-o pierd pentru tara mea."
Din nou, in ce va priveste, va regasesc in filosofia lui Schopenhauer, care a afirmat ca "la temelia lumii se gaseste o forta oarba, dorinta de a fi; in individul uman vointa se exprima prin egoism, energie pentru conservarea persoanei" si multe alte atribute care va definesc perfect.
Doriti sa terminati cu acesti "pasnici" barbari? Super secreta Agentie Centrala de Investigatii-Grupul de operatiuni speciale, Fort Bragg, North Carolina, Delta Force si Fort Banning din statul Georgia va pot oferi raspunsul si totodata "dotarea" necesara pentru a elimina acest focar de destabilizare al omenirii. Daca nu reactionati, Andaluzia-Spania, precum si parte din Europa pierduta in anul 1492, va redeveni la ceea ce a fost inainte.
In final, desi am indreptatite dubii ca se intelege ceva, cuvintele lui Cato Maior: "Vita este noblis aliena magistra - Viata este pentru noi o invatatoare severa." Oricum, editia 1166, cu nemarginita dumneavoastra contributie, va fi ultima in care mai puteti lectura aceste eseuri.
A.C.TON

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12407-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1144.aspx