SCHITE UMORISTICE – FOTOGRAFII DE FAMILIE

Dorel SCHOR

Nu stiu daca ati observat ce cozi interminabile se formeaza in ultima vreme la banci… Ceva nemaipomenit. Poti pierde mai bine de o ora pana iti vine randul. Vrand-nevrand, intri in vorba cu cine se nimereste alaturi.
- Am la mine fotografiile nepoatei, i-am spus unei doamne intre doua varste. Pana ajungem noi la ghiseu, ii vine vremea ei sa mearga la universitate!
- Imi permiteti? Mi-a zambit doamna, pot sa ma uit? Numai sa-mi pun ochelarii.
I-am permis, bineinteles.
- Vaaai, ce scumpa e intr-adevar, a exclamat ea. E fetita?
Am confirmat, adaugand ca e cea mai mica din familie.
- Serios? S-a mirat doamna. Dar e fenomenala! Sta in sezut?
- Evident, am spus, sta si pe oala!
- Extraordinar! A exclamat ea bucuroasa. Felicitarile mele.
Pensionarul dinaintea mea mi-a solicitat permisiunea sa se uite si el. Am acceptat cu placere. Omul a facut complimentele de rigoare si mi-a comunicat ca el are un nepotel de doi ani, foarte dragut si foarte bine educat.
- Intrucat suntem clienti la aceeasi banca, am putea sa le facem cunostinta copiilor. Nepotelul meu are deja optsprezece dinti!
- Oh, e bogat, am spus. Sunt insa obligat sa va informez ca nepoata mea nu are decat doi dinti la mijloc jos si gingia umflata sus. Si in ultima vreme, nu prea a castigat in greutate.
- E de la dinti, a intervenit o femeie cu experienta. Cand ies dintii, copiii sunt mai agitati, plang si nu prea mananca. Nepoteii mei, numai o clipa sa gasesc fotografiile, sunt foarte reusiti. Nu sustin asta, bineinteles, pentru ca sunt ai mei, dar spuneti si voi daca nu e asa...
Femeia are o multime de nepotei, probabil de la mai multe mamici, asa ca pozele se risipesc imediat printre cetateni. Lumea e destul de plictisita, coada inainteaza in ritm de melc, ce dracu' o fi avand astazi functionarii... Un cetatean transpirat, la care nu stiu cum s-a nimerit una din fotografiile nepoatei mele, ii face complimente bunicii de alaturi:
- Leit matale, precizeaza el expert. Gura, spracenele... Numai o clipa sa va arat copiii mei. Niste capacitati.
De un sfert de ora, toata lumea cauta prin posete si portofele, scotand la iveala fotografii de familie, copii si nepotei dragalasi, dar care, nu pentru ca as fi eu exagerat, nu se compara cu nepotica mea. Ajung in sfarsit la ghiseu si, din zapaceala, in loc sa prezint cecul, ii inmanez functionarei plicul cu poze.
- Vai, ce draguta! Se entuziasmeaza femeia, satula probabil de note de plata, chitante si borderouri. Cu cine seamana?
- Cu mine, pecizez eu modest, mai mult in gluma, cu toate ca chiar asa este, fetita seamana grozav cu o fotografie de-a mea la varsta respectiva. Daca mi-as scoate ochelarii, ati vedea.
Functionara insista sa-mi scot ochelarii, ii fac placerea, dar dupa aproximativ douazeci de minute, lumea, nu stiu de ce, isi pierde rabdarea si incepe sa vocifereze. Atras de galagie, se apropie seful bancii, care se afla prin apropiere.
- Ce se intampla aici!? Intreaba el sever si incruntat. Ce este?
Dar fata i se lumineaza in momentul cand vede fotografiile:
- O clipa numai, sa va arat baietelul meu. Numai o clipa! Si voi, hmm, pastrati linistea si nu va agitati. Suntem doar oameni seriosi, parinti si bunici, oameni cu familie, cu copii si nepoti... Este?

Dorel SCHOR
Tel Aviv
5 septembrie 2014

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12390-SCHITE-UMORISTICE-–-FOTOGRAFII-DE-FAMILIE.aspx