Opera Nationala Cluj-Napoca a primit dreptul, dupa un secol de functionare, de a-si pune numele pe fatada cladirii


Numele Operei Nationale Romane Cluj-Napoca va fi scris, pentru prima de la infiintarea acesteia in 1919, pe frontispiciul cladirii in care functioneaza de 95 de ani.
 Foto: operacluj.ro

Opera din Cluj-Napoca coexista de aproape un secol in aceeasi cladire cu Teatrul National Cluj-Napoca, insa pe cladirea care adaposteste cele doua institutii de cultura este trecut doar numele teatrului.

Primul teatru orasenesc (de limba maghiara) din Cluj dateaza din 1821 si la acel moment functiona intr-un sediu aflat in apropierea cladirii Universitatii din Cluj (actuala Universitate Babes-Bolyai), care era, de asemenea, o institutie cu predare in limba maghiara.

La inceputul secolului al XX-lea, s-a proiectat o noua cladire care sa adaposteasca aceasta institutie, vechea locatie fiind considerata necorespunzatoare. In 1904 a inceput constructia noii cladiri in actuala Piata Stefan cel Mare, pe locul fostei piete de lemne a orasului. Lucrarile, finalizate in 1906, au fost executate de celebra firma constructoare de teatre Helmer si Fellner. Cladirea fost inaugurata in ziua de 8 septembrie 1906 cu o reprezentatie a Teatrului Maghiar, al carui director era Jeno Janovics, o figura legendara a lumii artistice clujene. Actor si regizor de teatru si film, el a fost si unul dintre primii cinefili din Transilvania, precum si primul detinator al unui platou de filmare (in jurul anului 1914).

Construit in stil baroc-rococo, edificiul are o capacitate de 1000 de locuri si trei randuri de logie. In 1919, la indemnul lui Tiberiu Brediceanu, cladirea a trecut in patrimoniul Consiliului Dirigent Roman. Tot atunci, Teatrul Maghiar a fost mutat in alta cladire, langa Parcul Central, unde exista si astazi.

O data cu preluarea teatrului de catre romani, inscriptia in limba maghiara de pe frontispiciul cladirii a fost inlocuita cu una in romana, insa, in mod paradoxal, timp de un secol, nu s-a corectat faptul ca pe fatada scria doar Teatrul National Cluj-Napoca.

'Acest teatru a fost, la inceput, un teatru maghiar. Pe cladire era scris in maghiara. La momentul in care s-a constituit institutia, in 1919, vorbim despre prima opera infiintata vreodata in Romania. Inaintea celei de la Bucuresti, mult inaintea Iasiului sau a Timisorii. In acel moment exista o singura conducere cu doua departamente, unul liric si unul dramatic. S-a optat atunci pentru aceasta denumire, de Teatru National, in acest context. Cele doua s-au separat extrem de repede si au functionat in paralel in aceasta cladire, impartindu-si timpii si spatiile de lucru in mod egal', a explicat Sabin Mircea Rus, purtatorul de cuvant al Operei Nationale Cluj-Napoca.

Teatrul si Opera din Cluj functioneaza de zeci de ani in aceeasi cladire, impartindu-si in mod echitabil folosinta spatiilor de spectacol si de repetitie, dar numai in vara acestui an a fost parcurs procesul administrativ de schimbare a denumirii.

Potrivit lui Sabin Mircea Rus, si alti directori ai Operei au incercat sa faca aceasta 'reparatie', insa procesul a fost intr-atat de birocratic incat au renuntat.

'In sfarsit se implineste un deziderat al nostru, o reparatie care trebuia sa se intample dupa 100 de ani de existenta. Dupa o lupta de un an de zile am reusit sa obtinem toate aprobarile si vom modifica inscriptia de pe frontispiciu. Mi se pare pentru noi un gest important. Tot acest proiect a fost conceput de arhitecti avizati, de cei de la Comisia de patrimoniu. In urma faptului ca ne-am luptat ca si Sisif cu bolovanul, avem acest rezultat', a spus directorul Operei, Marius Budoiu.

Anul acesta, in august, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a oferit Operei Nationale Cluj-Napoca dreptul de a-si pune numele, alaturi de cel al Teatrului, pe fatada cladirii.

Pentru a celebra acest moment, Opera va sustine, in 5 octombrie, un spectacol caritabil pentru sustinerea financiara a Centrului de Ingrijiri Paleative 'Sfantul Nectarie', care functioneaza sub coordonarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Potrivit consilierului social Liciniu Campean, doar 60 la suta din fondurile necesare functionarii centrului sunt asigurate din surse guvernamentale.

Colectivul de artisti al Operei Nationale Cluj-Napoca vor sustine in cadrul Galei de binefacere un repertoriu universal de arii, uverturi, duete si coruri celebre. Evenimentul se va incheia cu dezvelirea oficiala a frontispiciului si cu un foc de artificii.

Tichetele de acces la Gala costa 15, 30 sau 60 de lei si vor constitui donatia pe care Opera o va oferi Centrului 'Sfantul Nectarie'.

De asemenea, lucrarea de inscriptionare a numelui Operei Nationale Cluj-Napoca va fi facuta din sume donate de comunitate, precum si din onorariile angajatilor.

AGERPRES/(A — autor: Elena Stanciu, editor: Diana Dumitru)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12367-Opera-Nationala-Cluj-Napoca-a-primit-dreptul-dupa-un-secol-de-functionare-de-a-si-pune-numele-pe-fatada-cladirii.aspx