SCHITE UMORISTICE (8) – COAFURA SI IAURTUL

Dorel SCHOR

Doamna Gurnist iesise profund nemultumita de la coafor pentru ca acesta nu tinuse cont cu exactitate de indicatiile ei si si-i scurtase prea mult parul la ceafa.

- Acum cine stie cate luni o sa mai treaca pana o sa se dreaga ce a stricat neispravitul asta!
Asa ca intra bodoganind in casa si, gasindu-l pe Leopold senin, citind ziarul, il lua in primire pe nerasuflate:
- Sigur ca da... Ziarul si serviciul! Dumnealui nu are familie, nu are sotie, nu are nimic. Daca ar trai mama, saraca, i-as da dreptate, ca doar ea mi-a spus ca ce am gasit la tine...
- Dar bine, Matilduta, indrazni Leopold. Cu ce-am gresit?
- Mai intrebi, domnule? Altele se coafeaza la Alexander, la Cleopatra de lux sau la maestrul francez Jean... Numai eu trebuie sa-ti fac tie economie si sa merg la parlitul de Haim chiorul. Nu ma scoti la un local, nu ma duci la un dans, nu mi-am mai cumparat o poseta...

Leopold se retrase strategic in afara apartamentului, dar devenise un pachet de nervi. Zari, intamplator pe Boris Israelovici Glazpapier, care era foarte bine dispus.
- Sigur ca da! Izbucni Leopold. Halal presedinte de bloc ne-am ales. Se usuca iarba in jurul casei, usa de la intrare sta fara clanta, oglinda din lift e sparta... si tu zambesti, incasezi contributia lunara si esti fericit. Halal!
- O sa iau masuri, spuse moale Boris. Zau, ce ti-a venit?

Leopold se simti usurat dintr-odata. In schimb, Boris Israelovici simti ca-i creste tensiunea arteriala si colesterolul. Il vazu pe Simon Seinerovici care tocmai venea, fluierand vesel, spre casa.
- Fluiera, fluiera! Il mustra cu severitate. tara arde si baba se piaptana. Matale parca n-ai locui in blocul asta!
- Dar ce-am facut? Se balbai Simon. Ce s-a intamplat?
- Auzi intrebare, striga Boris furios. Pe luna trecuta ai platit? La munca voluntara ai fost? Flori in terasa ai pus? stii numai sa arunci chistocuri de tigari pe trepte, dar in ce hal a ajuns un bloc in care locuiesc numai intelectuali, nu te intereseaza!
   
Boris mai continua cateva minute cu critica dar, de fapt, supararea ii trecuse. Reusise insa sa-l puna la frigare pe Simon. Acesta isi aminti ca n-a cumparat iaurt dietetic pentru cina, se duse la cel mai apropiat magazin si, de cum intra, il lua in primire pe bacan:
- Nu stii decat sa scumpesti produsele din doua in doua zile. Uite numai la ce pret a ajuns iaurtul. si ce, asta-i frigider? Te mai miri ca se altereaza totul in tara asta?!
   
Bacanului ii disparu zambetul amabil, inghiti in sec si cauta pe cineva ca sa-si descarce necazul. Ma gasi pe mine.
- Sigur ca da! Vii sa cumperi de zece sekeli, dar vrei sa-ti schimb o bancnota de doua sute. Parca as fi banca nationala... Toata lumea are pretentii, toti vor lucruri bune dar sa fie ieftine, nimeni nu stie la ce ora ma scol si la ce ora merg la culcare. stiti numai sa ma invidiati, sa ravasiti rafturile, sa numarati restul exact, sa-mi tocati nervii!
   
Bacanul tacu usurat. si eu? Eu cand simt ca-mi vine sa iau pe cineva in raspar, tac din gura, dar ma apuc urgent de scris. si scriu pana imi iese o schita cum ar fi asta. si ma linistesc...

Dorel SCHOR
Tel Aviv
25 septembrie 2014

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a12365-SCHITE-UMORISTICE-8-–-COAFURA-SI-IAURTUL.aspx