DESPRE SENZUALITATE SI DECENTA ÎN RELATIILE SOCIALE

Marina GLODICI

Cineva imi spunea, cu ceva timp in urma, ca in societate exista un fenomen care se pronunta pe zi ce trece si anume senzualitatea in gesturi, imbracaminte si in atitudine, ceea ce inseamna si in gandire. Este foarte adevarat ce spun specialistii ca oamenii reactioneaza in functie de nevoile lor primare. Insa, sunt foarte multi care au invatat in mod deja profesionist sa manipuleze prin publicitatea unor lucruri care tin de nevoile primare si care pot determina vointa privitorilor.
De aceea, modul de a gandi determina actiunea si atitudinea fata de unele situatii sau persoane intampinate de-alungul vietii. Indepartandu-se de lucrurile spirituale, omenirea a ajuns sa gandeasca doar prin prisma nevoilor trupesti si de aceea relatiile sociale au suferit leziuni grave, privind autenticitatea, statornicia si durata lor.
In general, oamenii isi fac planuri pamantesti, privind profesia, casatoria si alte lucruri, de altfel bune si necesare, dar cele mai importante lucruri sunt nevoile sufletesti si duhovnicesti pentru ca acestea daca raman neacoperite, omul se va simti neimplinit cu toate lucrurile materiale pe care le realizeaza. Se observa o presiune asupra oamenilor, un ritm neiertat de accelerat al timpului care face sa nu ne mai ajunga orele sa ne mai gandim la noi insine, la suflet si la linistea pe care am pierdut-o, alergand dupa cele pamantesti si materiale. Si asta nu ar fi totul. Unii o fac pe toate caile bune sau rele, numai sa ajunga la o oarecare stare materiala. De aceea au lepadat intr-o mare masura decenta atat in gandire cat si in atitudine si daca trebuie sa apeleze la senzualitate o fac fara nicio rezerva si atunci… gandesc prin prisma ei. Si judeca pe altii dupa cum traiesc si gandesc ei.  
Am citit undeva o mica istorioara despre un misionar care predica la un moment dat intr-o piata din Franta. Pentru a fi provocat, o femeie imbracata sumar a intrat in multime si s-a asezat in fata predicatorului. El i-a inteles intentia si i-a spus pe un ton bland si compatimitor: “Fiti linistita, doamna, eu am predicat si in triburi”. Asadar, atunci cand ai o minte disciplinata si protejata de Duhul Sfant, nimic nu poate sa te distraga. Desigur, ca exista multe persoane cu intentii rele, dar mai sunt si oameni cu minti care concluzioneaza orice gest ca fiind senzual. De aceea, e bine sa stim sa facem deosebirea dintre ei.  
Ne uitam la generatiile din urma si descoperim casnicii bine inchegate, prietenii adevarate, altruism, solidaritate si compasiune printre oameni. Si stiti de ce? Pentru ca erau simpli, decenti si nu amestecau lucrurile intime cu cele sociale. Stiau ca sufletul omului trebuie sa fie implinit si de aceea incercau sa se cunoasca mai bine unii pe altii, sa-si cunoasca sufletele si sa descopere lucrurile care ii aduna,  pentru ca era important sa aiba aspiratii si valori comune. Si asta atat pentru colaborarea in societate, cat si pentru inchegarea casatoriilor. Acum totul e ca sa se cunoasca fizic, respectiv intim, dupa care descopera cu stupoare ca nu se inteleg.  Dar… inainte nu isi puneau problema asta, ci doar atractia fizica, ajungandu-se la declin sentimental prin fornicatie si senzualitate in imbracaminte si in vorbire. Toate acestea sunt ca un fel de „fata morgana”. Deoarece lucrurile de suprafata pot insela amarnic, dupa cum si aparentele la fel.
In general, oamenii care se ghideaza dupa instinct si senzualitate, sunt ingrati, deoarece pot produce neplaceri foarte mari celor din jur. Recent, mi s-a dat si mie sa am o experienta destul de neplacuta, din partea unor oameni  firesti din punct de vedere spiritual. De ce unii oameni isi fac tot felul de imaginatii despre altii si le promoveaza ca realitate, n-am putut intelege niciodata. Parca ei ar trebui sa dicteze cum si ce sentimente sa aiba fiecare, ce li se cuvine unora si  altora si ce e bine si ce nu pentru altii. Urmaresc relatiile altora si incearca sa le controleze prin siretenie, manipuland si aducand uneori mari prejudicii vietilor personale. La inceput e un joc frumos pentru ei, apoi o practica ce duce pana la devianta sau chiar infrationalitate, afectand armonia interumana generala in societate. Asta inseamna sa se ocupe cineva de lucruri care nu ii sunt adecvate ca indivind si sa intervina in viata personala a altora, ceea ce constituie un abuz de drept, pina la urma.
Mi-au placut intotdeuna oamenii decenti, care gandesc frumos si care pledeaza decent. Spre deosebire de cei care sunt primari, senzuali si folosesc aceste lucruri sa-si atinga niste scopuri, oamenii decenti sunt disciplinati mentali si vorbesc doar lucruri concrete care pot fi probate, iubind adevarul. Acestia nu confunda niciodata buna cuviinta, politetea  si simpatia cu atractia sexuala. Este o datorie a noastra sa iubim oamenii si e normal sa fim atenti, sensibili si manierati cu cei din jur. Senzualitatea are si ea locul ei in viata intima a oamenilor si trebuie tinuta sub controlul mental si al  vointei de a fi drept si corect atat fata de tine insuti cat si fata de cei din jur, protejand astfel sufletul de tulburari si de lucruri neplacute. Atunci cand se intalnesc unul senzual cu unul decent in gandire apar unele disensiuni. Mi s-a intamplat si mie si cred ca multora, sa nu poti negocia cu cineva ceva pentru ca nu exista acelasi simt al raspunderii, respect si buna credinta. Dar am cunoscut si oameni decenti si respectuosi cu care mi-a fost mai mare dragul sa colaborez deoarece aveau bunul simt, cei sapte ani de acasa si un profesionalism impecabil.
Duhul Sfant este in contradictie cu desfranarea, cu  viata bazata pe senzatii si nu pe simtiri echilibrate si disciplinate. Oamenii care sunt credinciosi si sunt nascuti din nou, au un comportament si un fel de a se raporta in societate echilibrat, deoarece dorintele trupesti sunt subordonate spiritului care este un volant in viata lor.  “De aceea, incingeti-va coapsele mintii voastre, fiti treji si puneti-va toata nadejdea in harul care va va fi adus la aratarea lui Isus Hristos. (1 Petru 1:13). Asadar, sa fim Oameni spirituali, cinstindu-i pe toti din jurul nostru! 
 
Marina GLODICI
Cluj-Napoca
11 septembrie 2014

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11329-DESPRE-SENZUALITATE-SI-DECENTA-206-N-RELATIILE-SOCIALE.aspx