Schite politiste, Serial - Adevarul si numai Adevarul!

Chris Miller un detectiv din ziua de azi de Michael Cutui

(Continuare din numarul precedent)

Ticu facu o mutra lunga.

- Deci, vrei sa spui ca nu l-a omorat nimeni si el e totusi mort.

Titus il privi pe Chris care isi umplea pipa.

- Sefu, daca ai vrut sa o faci „a la Poirot" cred ca ai reusit.

- Hai nu ne mai fierbe, izbucni avocatul.

Chris isi bau berea, isi aprinse pipa si incepu sa pufaie. Avocatul il privi rugator.

- Eu la patru trebuie sa fiu la procuror ca sa-l scot pe Mihai din arestul preventiv, asa ca fii dragut si spune-ne in sfarsit ce stii.

- Pana la pranz nici eu nu am stiut si atunci deodata, dupa ce am vorbit cu Anca Fagarasan, am stiut dupa ce sa caut. Ce mi-a povestit ea a fost liantul care a legat totul, vorba aceea, era clar ca lumina zilei.

- Deci sefu pot spune ca in sfarsit te-ai luminat.

- Titus!, dar ai dreptate. Mi-am dat seama ca cineva incearca sa ma puna pe o pista falsa. O intrebare nu-mi dadea pace.

„De ce la ora douasprezece usa a fost deschisa, caci perdeaua flutura iar dimineata era inchisa si in birou mergea climatizarea?"

Am stiut ca aici e cheia. Cineva nu a vrut ca ora producerii decesului sa poata fi determinata. Am pornit de la teza ca profesorul a murit mai tarziu.

- De ce mai tarziu?

- O sa-ti explic. In casa nu ramasese decat profesorul si sotia lui. Rodica s-a dus la culcare si inainte de a intra in pat aude un zgomot. Se duce jos si-l vede pe Marin care a avut o criza si a cazut. tineti minte tumoarea pe creier din raportul medico legal?

- Da, spuse Ticu.

- Tumoarea apasa creierul, profesorul se clatina, incearca sa se tina de birou cu mana dreapta, da cu mana stanga peste tablia biroului si matura tot ce se afla in coltul drept al acestuia pe jos. Apoi se prabuseste. Cand el ajunge jos se loveste, din nefericire, cu tampla de piramida lui Keops, care ii perforeaza craniul si ii lezeaza creierul. Incearca sa se scoale dar nu reuseste decat sa-si schimbe putin pozitia, iar sangele se strange sub cap. Deci zace intr-o balta de sange pe care o vezi doar daca te apropii.

- Da stiu piramida, au adus-o cu ei din Egipt, acum zece ani, cand au fost acolo. In seara aceea nu era pe biroul lui, caci nu e specificata in „Procesul verbal de cercetare la fata locului". Dar daca stau sa ma gandesc, imi amintesc ca piramida era plasata la el pe birou in partea stanga si asta de cand a adus-o.

- Stanga pentru tine, care intri pe usa dinspre hol si dreapta pentru cel ce sta la birou.

Deodata Ticu se lumina la fata.

- Asta a fost ciocanul, adica nu ciocanul, ci obiectul contondent piramidal. Asa-i?

- Da asa e. Deci Rodica il gaseste pe jos si in primul rand reactioneaza ca orice om normal, se repede sa vada ce e. Marin nu se misca dar respira, ea banuieste ca e o coma diabetica si putinul sange care e vizibil la prima vedere, il considera ca venind de la o rana superficiala. Fuge la grupul sanitar ca sa i-a injectiile cu insulina si se intoarce in birou la sotul ei.

Banuiesc ca acum vede pe birou agenda lui pe care scria subliniat de doua ori:

Divort Urgent !!!!

In momentul acela in creierul ei s-a produs probabil un scurt-circuit.

Ia insulina si ii injecteaza trei fiole in loc de una. Stie de pe vremea cand a fost asistenta la Institutul medico-legal ca insulina se resoarbe rapid, deci nu poate fi determinata din punct de vedere cantitativ.

Rupe foaia din agenda si o baga in buzunar. Lasa totul asa si se duce sa se culce.

Odata ajunsa in pat realizeaza ca de fapt ea si-a omorat sotul, in ea se trezeste instinctul de autoaparare. Isi face un plan.

Din bucatarie a auzit cearta ce a avut loc in birou intre sotul ei si Mihai. Se gandeste sa impuste doi iepuri dintr-o data, sa-i plateasca polita iubitului care a parasit-o pentru una mai tanara si sa-si mascheze propria fapta. Pentru asta trebuia ca profesorul sa fi murit la unsprezece jumatate si nu la douasprezece jumatate. Maria venea la opt dimineata sa stranga si sa faca curatenie. Pana atunci totul trebuia sa fie gata. La cinci dimineata coboara din nou in birou.

- De unde stii ca a fost ora cinci, a vazut-o cineva? intreba Ticu.

- Nu, nu a vazut-o nimeni. Dar ceasul de pe noptiera era pus pe alarma, pentru ora cinci si acum alarma era decuplata.

- Cum ai ajuns in dormitor?

- Daca ma lasi sa termin o sa afli.

- Deci, la cinci se duce in birou inchide glasvandul si porneste climatizarea. Astfel, la descoperirea cadavrului, temperatura in birou va fi in jur de 17°, pe cand in realitate a fost de 24°, ceea ce dupa monograma lui Hensge care stabileste corelatia intre temperatura mediului ambiant si momentul decesului, impinge ora la care a murit Marin Pascu cu cel putin o ora inainte. Deci unsprezece si jumatate. Ora la care Mihai se cearta cu Pascu.

- Meseria e meserie, spuse Titus.

Chris continua.

- Piramida e prea mica ca cineva sa o tina in mana si sa loveasca cu ea, si nici nu are amprentele lui Mihai pe ea. Iar ca acesta sa fi purtat manusi aduse special de acasa, ar fi insemnat premeditare, dar cearta lor din sufragerie contravine in acest caz oricarei logici. Asa ca ia piramida si o baga in buzunar. Pe urma pune pe birou totul la loc, dar nestiind exact, ci numai aproximativ cum au stat obiectele, le pune putin altfel. Daca tineti minte, menajera inainte de plecare se duce in birou pentru a-si lua salariul, si pe birou fiecare lucru era la locul lui.

- Dar astea sunt speculatii, cu asta nu poti obtine un proces, spuse avocatul. Si eu nu pot sa cred ca Rodica ar fi capabila de asa ceva.

Va urma)

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1125-Schite-politiste-Serial-Adevarul-si-numai-Adevarul.aspx