Judo - CM 2014: Andreea Chitu, vicecampioana mondiala la categ. 52 kg


Romanca Andreea Chitu a devenit, marti, vicecampioana mondiala de judo la categoria 52 kg, medalia de argint fiind cucerita la Mondialele gazduite de orasul rusesc Celiabinsk, acolo unde, cu 2 ani in urma, cucerea titlul european, tot la 52 kg, dupa ce in 2011 la Paris, obtinuse bronzul mondial.
 Foto: (c) Cristian NISTOR/AGERPRES ARHIVA
Succesul incontestabil al sportivei romance este ilustrat si de faptul ca aceasta medalie de argint egaleaza cea mai buna performanta din istoria judo-ului romanesc, veche de 33 de ani, de cand Constantin Nicolae devenea vicecampion al lumii, la Maastricht.
La Mondiale, Romania are in prezent un palmares de 2 medalii de argint si 9 de bronz.
Clasata pe locul 6 in ierarhia mondiala a judo-ului, Andreea Chitu a eliminat-o in semifinale pe numarul 2 in acest clasament, brazilianca Erika Miranda, iar in finala a avut-o drept adversara pe Majlinda Kelmendi, o fosta sportiva albaneza, care concureaza pentru Kosovo, insa sub drapelul IJF, detinatoarea titlului suprem, de anul trecut, de la Rio de Janeiro, si numarul 1 mondial.
In finala, Kelmendi s-a impus cu doua procedee reusite, punctate cu waza-ari si yuko, castigand la puncte o lupta in care si-a valorificat din plin experienta competitionala la varf.
Pana in finala, Andreea Chitu (nascuta pe 7 mai 1988, la Bolintin Vale, judetul Giurgiu) a avut un parcurs perfect, castigand toate meciurile prin ippon: cu Christianne Lagendel (Insulele Mauritius), Odette Giuffrida (Italia) si Mareen Kaeff (Germania), iar in semifinale si-a luat o splendida revansa fata de brazilianca Erika Miranda, care o invinsese, in aceeasi faza a competitiei supreme, anul trecut, la Rio de Janeiro. Aceasta semifinala a avut o desfasurare dramatica, Miranda conducand inca din primul minut printr-un waza-ari. Chitu a atacat decisiv, insa, cu 22 de secunde de final, reusind un ippon de kinograma.
Medaliile de bronz au fost obtinute de Erika Miranda (Brazilia) si Natalia Kuziutina (Rusia).
Cealalta sportiva romanca inscrisa la categoria 52 kg, Larisa Florian, a fost eliminata in primul tur din grupe, fiind invinsa prin ippon de belarusa Daria Skripnik.
AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Teodor Ciobanu)
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11233-Judo-CM-2014-Andreea-Chitu-vicecampioana-mondiala-la-categ-52-kg.aspx