Zâmbetul este începutul tuturor frumusetilor vietii

Zambetul este o bucurie a vietii, fara de care nu am avea un trai frumos.

"A zambi" inseamna "a schita o usoara miscare a buzelor, insotita de inseninarea fetei, pentru a exprima de obicei bucurie sau satisfactie; a surade", dupa Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.

Un proverb hindus foarte frumos spune ca "Un zambet daruit il primesti inapoi".

"Zambiti unul la altul, zambeste-i sotiei, zambeste-i sotului, zambeste-le copiilor, zambiti unul la altul –nu conteaza cui- si asta te va ajuta sa traiesti si in dragoste mai mare fata de ceilalti" a afirmat cu multa intelepciune Maica Tereza.

Este zambetul doar o mimica a fetei? Reprezinta un mod de a socializa? Inseamna un mesaj de simpatie sau este o simpla raza de soare?

Cu siguranta ca zambetul reprezinta mai mult decat toate acestea. Este inceputul unei frumoase prietenii sau a unei povesti de dragoste. Zambetul este dovada de simpatie sau inlocuitorul a o mie de cuvinte. O viata fara zambet ar fi ca o fiinta tinuta intr-o cusca fara mancare si apa.

Un simplu zambet poate crea o adevarata istorioara.

Se spune ca o tanara isi vizita sora. Odata se plimbau impreuna pe o cale ingusta, langa ocean. Acea poteca era atat de ingusta, incat incapeau doar doua persoane inghesuite, una langa alta. Cand veneau oameni din partea opusa, erau nevoite sa mearga cate una si sa se intersecteze cu cei din fata lor.

Sora ramanea aproape tot timpul in spate, in timp ce tanara mergea in fata. Cand cele doua au ajuns la capatul cararii, tanara din spate isi intreaba sora: "Ce ai facut oamenilor cu care te-ai intersectat?" Aceasta i-a raspuns: "Nimic, de ce?"

Uimita, sora vizitata a raspuns: "M-am plimbat pe aceasta poteca de nenumarate ori. Oamenii care vin din directia opusa doar trec pe langa tine. De obicei nici nu are loc un contact vizual. Azi toata lumea mi-a zambit." Tot ce facuse tanara din fata era sa zambeasca tuturor persoanelor cu care s-a intersectat. Toti i-au zambit inapoi si apoi au zambit mai departe. Cateodata fericirea este sursa zambetului tau, dar alte ori zambetul tau poate fi sursa fericirii tale.

Un zambet este ca o raza de soare pentru o floare plapanda, e ca o ploaie binecuvantata pentru desert.

Cum ar putea exista norii fara cer? Cum ar putea trai plantele fara oxigen? Ar reusi lumea sa dainuie in timp fara dragoste? Am putea noi, oamenii, sa supravietuim fara zambet…? Daca am afirma ca este posibil, ar fi echivalent cu afirmatia ca fiintele vii pot trai fara dragoste, ingrijire si prietenie.

Maica Tereza, monument de bunatate a lasat omenirii o invatatura importanta despre zambet: "De fiecare data cand zambesti cuiva, este o dovada de dragoste, un cadou daruit persoanei respective, un lucru minunat."

Alexandra Pergel

Clasa a 9-a E, Colegiul "Unirea", Tg. Mures

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1122-Z226-mbetul-este-238-nceputul-tuturor-frumusetilor-vietii.aspx