Galati: Festivalul ``Antiquitas Rediviva``, la prima editie

Sute de galateni au participat, sambata, la prima editie a festivalului ''Antiquitas Rediviva'', desfasurat in Situl arheologic Barbosi - Tirighina, dar si pe strazile municipiului Galati.
 Foto: (c) Ioan WEISL / AGERPRES ARHIVA
Spectatorii au avut ocazia sa vada cum traiau in urma cu 1.900 de ani locuitorii din asezarea de la Tirighina, printr-un spectacol care a cuprins lupte intre romani si daci si o parada militara pe strazile Galatiului, antrenamente militare, ateliere de confectionare a ceramicii si a podoabelor si mai ales prin degustarea unor mancaruri preparate dupa retete antice.
Langa Castrul Roman a fost organizata o miniexpozitie la care publicul a primit informatii despre vestigiile arheologice si fotografii din perioada sapaturilor arheologice de la Tirighina. In deschiderea festivalului, au fost prezentate un moment artistic dedicat Sanzienelor, realizat de elevii Liceului de Arta Dimitrie Cuclin si un fragment din piesa 'Iulius Cezar', de Wiliam Shakespeare, in interpretarea trupei de teatru in limba engleza de la ?coala nr. 26. Dupa aceste momente, a inceput festivalul antic, care a cuprins antrenamente militare si o ''batalie intre daci si romani''. Fiind prima editie, la festival au participat 18 membri ai Asociatiei de reconstituire istorica din Constanta. Astfel de festivaluri antice mai sunt organizate la Porolissum si la Mamaia, in Satul de Vacanta.
''Dupa terminarea spectacolului, publicul a facut fotografii cu membrii asociatiei de reconstituire istorica imbracati in costume de daci si romani si a putut trage cu arcul. Apoi, a fost urmarita parada, care s-a desfasurat pe strazile din centrul Galatiului si pe faleza Dunarii, unde au fost atelierele de lucru si unde, iarasi, publicul a putut incerca confectionarea de strachini si canite din lut, confectionarea de curele din piele si sa vada cum se confectioneaza o unealta din metal, pentru ca a existat si un mic atelier de fierarie. De asemenea, a fost preparata, chiar acolo, la fata locului, mancare dupa retete traditionale, dacice si romane si galatenii au putut gusta aceste bucate', a declarat Marius Mitrof, consilier in cadrul DJC Galati.
Festivalul, care a costat zece mii lei, a fost organizat in colaborare cu Primaria si Consiliul Municipal Galati.
AGERPRES/(AS—autor: Dan Paic)
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11120-Galati-Festivalul-Antiquitas-Rediviva-la-prima-editie.aspx