Citate despre Poet si Poezie din volumul „Delir cu tremuraturi de gânduri” si din ciclul „Sindromul nemuririi”

 

Poetul

*

Poetii-mpreuna insuma o voce, menita sa schimbe iubiri si destine.

*

Poetii – ingerii intre orgoliu si etica.

*

Multi vorbesc din suflet, dar nici unul nu da suflet vorbei asa cum o face un poet.

*

In fata mortii, poetul are intotdeauna un as in mineca: metafora.

*

Poetul – pasarea care pluteste pe aripi de vise si mister.

*

Poetul – rastignitul pe crucea propriului gind.

*

Cu totii ne nastem poeti, unii doar urmeaza calea...

*

Poetul cultiva miracole pe cimpiile elocintei.

*

Poetul – pasarea oarba cu ciocul incovoiat spre propria inima.

*

Si chiar daca-i ratacitor printre cuvinte sau exilat departe pe o insula pustie, poetul tot poet ramine, cu inima lui uriasa, cit o Patrie, batind in pieptul unui copil.

*

Poetul – exemplul esecului reinventat in arta, dar si exemplul zborului frint din prea multa iubire...

*

Poetul – magicianul cuvintului si creatorul libertatilor personale pentru fiecare individ, mai putin pentru sine insusi.

*

Poetii – piscurile pe care zapezile cuvintelor nu se topesc niciodata.

*

Poetii – apele razvratite de propria curgere, intorcindu-se in propriul izvor secatuit de dor.

*

Vrei sa cunosti si cuvintul care te face poet? Nu cauta-n manuale cel mai frumos epitet. Scrie pe pagina alba ceea ce simti si ce vrei, spune-ti cu drag rugaciunea, chiar si in groapa cu lei. Lasa-ti iubirea sa plece si nu privi cu necaz. Tot ce ai dat te va face mai fericit si cu haz...

*

Poetul se hraneste singur cu dragoste, prin gura cuvintelor sale...

*

Cel mai mare chin pentru un poet este sa nu aiba cititori. Sa moara de propria lui poezie, inecat in propriul sau singe, asfixiat cu propriul sau suflet...

*

Cu cit esti mai profund, cu atit oamenilor le este teama sa-si piarda nimicurile in profunzimea ta. Si totusi poetii sint o categorie aparte de oameni profunzi. Ei spun ceea ce este, in acelasi timp, profund pentru omul profund si folositor pentru cei care cauta intelesuri la suprafata.

*

Unui poet, numai chipul tandru al muzei ii poate abate atentia de la ploaia de lovituri a cuvintelor.

*

Poetul isi inchide sufletul intr-un poem, lasind cheia pe dinafara.

*

O opera demna de un mare poet este aceea care, chiar daca e scrisa in singuratate, este indreptata mai mult catre iubirea de oameni si mai putin catre iubirea de sine.

*

Sa nu-ti plingi de mila in fata oamenilor, poetule. Datoria ta este sa mergi cu iubirea pina dincolo de nori, chiar daca durerea iti pune lanturi la fiecare pas, chiar daca amintirile iti toarna plumb in oase si-n inima.

*

Poetul este ca un vulcan aflat la marginea civilizatiei. Unii ii admira maretia, solitudinea si eruptia, altii fug ca sa nu fie atinsi de lava si cenusa inimii sale. Dar cind poetul erupe in mare, formind o noua insula, nu devine acel petec de pamint locul cel mai exotic pentru aventura indragostitilor?

*

Un poet devine esential atunci cind ataca marile teme ale omenirii si scrie versuri care pot rezona oricind cu sentimentele celor care le citesc, chiar si atunci cind bruma mileniilor se va asterne peste contemporaneitate. Ridicindu-se deasupra propriei vieti prin forta launtrica creatoare, poetul devine un far luminos care cheama vasele ratacite din marea dezavuare inspre portul linistii sufletesti.

*

Poetul are un singur profesor care-i preda toate materiile la scoala vietii. Oricit de bine ar invata, oricit de bine ar scrie, nu-si poate depasi profesorul. Uneori ii inteleg certurile cu profesorul sau, chiar daca nu-i folosesc la nimic...

*

Cartea unui poet este ca lacul unui munte de om cu izvor de inspiratie. Cativa cititori pescuiesc sensuri si metafore pentru cina cea de taina cu sufletul lor, citiva se scalda, revigorindu-se, iar cei mai multi merg pe marginea lacului, multumindu-se cu imaginea si mirosul proaspat al copertilor.

*

Poetul este un Icar cu aripi de cuvinte, care incearca sa evadeze din labirintul gindurilor suferinde.

*

Poezia

*

Poezia – crucea de pe linia destinului unde s-a savirsit o iubire de la care au fugit toti martorii cu exceptia poetului.

*

Nu in biblioteci trebuie cautata istoria poeziei ci in arhivele sufletului.

*

Poezia – trecerea de pietoni dintre viata si moarte.

*

Fiecare poem este o biserica in care se-nchina copiii mei nenascuti.

*

Prin poezie imi caut elixirul vietii vesnice.

*

Poezia – cea mai buna portie de fericire pe stomacul gol.

*

Poezia – ingerul care isi cauta aripile printre cuvintele mele!

*

In clipa in care veti fi aproape de moarte si veti privi in urma, toata viata vi se va parea o poezie.

*

Poezia vine de la sine, este darul lui Dumnezeu, este mina lui care scrie.

*

Daca vrei sa impaci viata cu moartea, da-le amindurora intilnire intr-un poem de dragoste.

*

Inceputul poemului este intocmai ca rasaritul, iar pagina alba o mare misterioasa care ma cheama-n adincuri.

*

Poezia – eterna declaratie de dragoste si testamentul inspiratiei de moment.

*

Singura casa in care pot trai fara sa platesc chirie este poezia mea. Specialitatea casei mele, metafore la focul inimii.

*

Chiar nu stiati ca poemele se iubesc intre ele cind se lipesc doua pagini?

*

Sa scrii poezie inseamna sa-i trimiti scrisori lui Dumnezeu, iar acesta, cunoscindu-le dinainte mesajul, alege oamenii care au in inima lor aceeasi adresa de destinatie.

*

Sint poet, am ucis animalul din mine si-ndraznesc sa scriu despre primul arbore plantat in paradis: imi cresc muguri pe sira spinarii.

*

Poemele mele – herghelia de fluturi salbateci cu aripile intinse peste lume, lovind din copite.

*

Poezia este un spatiu in care orice adevar poate fi utopie si orice utopie poate deveni adevar si realitate. Poezia poate fi un paralelism utopic, un paradis al neimplinirilor implinite utopic, intr-un timp din afara timpului. Totusi, in aceasta lume iluzorie, sentimentul este autentic si inaltat la cote extreme. Poezia este un sentiment nemuritor prin hiperbolizare.

*

Norocul ti-l faci cu mina ta, poezia cu inima…

*

Poemul meu este ca un tren flamind de timp si distante, accelerind neobosit.

*

Poezia este sculptura. Zace intr-un munte de cuvinte.

*

Poezia este pictura. O lacrima intr-o mare de culori.

*

Poezia este muzica. O nota pe registrul inimii.

*

Vrei sa gasesti poezia? Strig-o tare pe nume. Bate neobosita intr-o camara anume. Da cu pumnul in coaste si navaleste prin vine. Nu intreba poezia unde-i sade mai bine. Las-o sa-ti fie stapina, tu asculta-i doar glasul. Te va-nvata cu rabdare cum sa tii cu ea pasul...

*

Poezia nu este nici o psihodrama si nici o demonstratie de forta. Oglinda sint cuvintele peste asteptarile lungi si chinuitoare...

*

Exista poeme a caror viata este mai intensa decit a unei metropole, exista poeme a caror moarte este mai odihnitoare decit a unui cimitir, exista poeme a caror dragoste depaseste orice promisiune. Daca scrii aceste poeme, esti blestemat sa nu poti ramine niciodata in ele, dar daca altii le citesc ai sansa sa te imbeti cu gemetele lor de fericire.

*

Poemul nu este o vointa ce actioneaza asupra altei vointe, ci o constiinta ce actioneaza asupra unei energii latente.

*

Poezia nu este o terapie completa, doar inceputul unei terapii. Dupa ce te descoperi, urmeaza sa pui in practica ceea ce esti. Nu pretinde ca esti altcineva, aceasta este boala incurabila a poetilor care s-au tratat cu laudele altora.

*

O opera poetica betonata de metafore s-ar narui fara scheletul de rezistenta al muzei.

*

Lasa-l pe copil sa se joace afara, sa guste din libertate. Mai tirziu, anii il vor inchide intr-o cetate din care va trimite solie, un gind ambalat intr-o poezie, catre hotarele timpului, catre copilarie...

*

 

Ionut Caragea este unul dintre cei 20 de autori publicati in Antologia aforismului romanesc contemporan (Editura Genesi, Torino, 2013). In iunie 2012, Ionut Caragea cistiga premiul de creativitate la concursul international "Naji Naaman" cu aforisme din volumul "Dictionarul suferintei”, traduse in limba franceza de Prof. Univ. Dr. Constantin Frosin.

 

Biografia autorului :

 

www.ionutcaragea.ro

http://usriasi.ro/2013/06/06/caragea-ionut/

 

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11112-Citate-despre-Poet-si-Poezie-din-volumul-Delir-cu-tremuraturi-de-g226-nduri”-si-din-ciclul-Sindromul-nemuririi”.aspx