TABLETA DE WEEKEND (68): WTA - MINGE DE MECI

Sergiu GABUREAC


A treia romanca, din toate timpurile intr-o finala! La Roland Garros! Turneu de gradul 0. Pentru mine nu mai conta rezultatul finalei. Eram multumit cu rezultatul de joi. Dar, de ce sa nu recunosc, speram la o finala fabuloasa. Si a fost! Am trait meciul la maxima intensitate emotionala. Simona nu a castigat pe teren. Poate nici nu e timpul! A castigat, insa, milioane de inimi.

Sharapova, bine cladita fizic, nu e o femeie frumoasa. Rautacism. Sigur, inaltimea de girafa (alt rautacism mic, mic), constituie un avantaj. In tenis. Pe de alta parte, nici inaltimea de 1,69 m nu e de neglijat. Pe strada, Simona e chiar o fata inalta. Daca avea 1,55 m, cat au majoritatea, ce ar mai comenta analistii de toate orientarile? In lumea tenisului feminin inaltimea mica este un handicap, insa Simona are atuuri ce o pot face invincibila. Drumul ii este deschis. Are o fereastra de zece ani in fata ei.

A fost o finala pe cinste! Adversara, Sharapova, a tremurat si gemut din toate madularele. Totul este, deja, istorie. „Glorie invingatorilor, onoare invinsilor!” In schimb, televiziunile si retelele sociale au luat foc. Unii insinueaza ca Simona nu a facut nimic pentru tara, ci doar pentru ea. Altii afirma, revoltati, ca tara nu a facut nimic pentru Halep. Rationamente extremiste. Din punctul meu de vedere. Am crezut, dintotdeauna, ca atunci cand facem ceva pentru noi insine, implicit facem si pentru tara. Ca sa fiu si mai bine inteles, orice platitor de impozite face ceva pentru tara. Problema e cu ceilalti semeni, care constituie subiectul dramelor si dramoletelor. Exploatate politic si mediatic, in functie de interese. Ce nu vor putea fi rezolvate niciodata!

In cazul marilor performeri. Simpla purtare a tricolorului, vazut de milioane si milioane de privitori contribuie la promovarea imaginii tarii. La care se adauga alte realitati economice, sociale, deloc de neglijat. Depinde cine le valorifica!  Nici afirmatia contrara  „Statul nu a facut nimic pentru Simona” nu are suport. Simona (n. 27.09.1991 - Zodia Balantei) a beneficiat, de bine de rau, ca toti copiii Romaniei, de sistemul de invatamant romanesc. Constanta fiiind constant pe primele locuri in tara in domeniul invatamantului. De Stat! Dupa scoala gimnaziala a urmat Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanta. La Stat. Gratuit. Daca ar constientiza, unii, ce avantaj capital este asta!?! Decisiv!

A avut sansa sa-si manifeste si sa-si dezvolte liber pasiunea pentru tenis. Nu cred ca Statul i-a interzis lucrul asta! De fapt, nu inteleg de ce trebuie ca Statul sa fie in toate?  Parca am in Conu Leonida fata cu reactiunea!
 
Prof. Ioan Stan, absolvent ICF 1967 este cel care a descoperit-o pe Simona (avea putin peste patru ani), pe cand venea cu mama dupa fratele ei, Nicolae, ce urma lectii de tenis. A lucrat doi ani cu Simona, la Club Castel din Mamaia. „Simona a fost si ramane un copil bun. Am incercat sa-i transmit ceva din spiritul meu. I-am interzis sa mai arunce racheta si sa comenteze nereusitele. I-am spus mereu ca pe teren ai nevoie de un comportament superior. Trebuie sa-ti respecti adversarul. Sa ai un Dumnezeu, sa te temi si sa dai dovada de smerenie. Sa fii umil. Sa ramii cu picioarele pe pamant si sa nu exacerbezi victoria”. Au urmat antrenorii Nicusor Ene (de la 6 la 10 ani), Daniel Dragu (de la 10 ani la 14 ani), de la 14 ani la Clubul „Idu” din Mamaia cu Bogdan Panzichi, Liviu Panait si Radu Popescu. La 17 ani, Simona (antrenor Firicel Tomai) a fost campioana la Roland Garros (2008). Un rol decisiv l-au jucat, cum este normal, parintii. Mama, Stania, si tata, Stere, fost fotbalist, stiind ce inseamna performanta intr-o profesie liberala.

„Simona era dezamagita dupa meci, dar n-avea de ce", a declarat insusi belgianul Wim Fissette, actualul antrenor al marii tenismene. Asa ca e bine sa punem surdina unor astfel de afirmatii. Repet, extremiste. Cu uite Statul, nu e Statul ! Cleveteala, pe diferite tonuri, tonalitati si partituri, a unor carcotasi. Amatori sau profesionisti. Bref! Romanii au facut istorie la editia actuala de la Roland Garros! Mai multe calificari, trei semifinale, doua finale, din care una castigata! Sa ne bucuram de fazele de neuitat ale finalei Halep - Sharapova.

Nu s-a ajuns intamplator la acest bogat bilant. Cei doi monstri sacri ai tenisului, Nastase si Tiriac, pot fi multumiti cu asemenea urmasi. Multumesc, Simona, multumesc Florin, multumesc celor doua Ioane!

Sa privim clasamentul WTA: 1. Serena 2. Li Na 3. Halep 4. Radwanska 5. Sharapova 6. Kvitova 7. Jankovic 8. Azarenka 9. Kerber 10. Cibulkova. Avem cinci romance, din totalul de 23, in primele o suta de tenismene. Din lume. Urmeaza Wimbledonul! Un bun prilej pentru Simona sa demonstreze antrenorului, ce o vede ajungand pana in sferturi, turneul fiind pe iarba, si carcotasului de serviciu, al postului rtv aservit, ce poate o tarancuta!

Serveste, Halep !...
- Sharapova, vrei dulceata?
- Nu, gem.

*
DE LA PARTIDE

Constat, fara sa ma mir, ca primii alesi la congresul noii formatiuni basiste Pere, Mere si alte Poame, din tramvaiul 55, sunt doi cunoscuti traseisti.

Udreniana a prestat pe la PNL ? PD ? PLD ? PD-L ? apoi infiinteaza, cu transfugii lui Basescu, PMP. Sa nu uitam, Elena este avocatul care l-a scos, temporar, din rahat pe Demisul national in procesul casei autoatribuite din strada Mihaileanu.

Si viitorul presedinte al Romaniei (?), celalalt Diaconescu („Sunt candidatul lui Traian Basescu”), urmeaza un traseu la fel de sinuos. Crescut de PCR ? Asociatia Studentilor Comunisti (1980) continua, firesc, in PSD ? se transfera la noul UNPR ? ajunge ministru in guvernul Unguent 00 ? este recuperat de Cotroceni caaconsilier prezidential ? Si in final parasutat in PMP, cu sarcina prestabilita.

Gasca PMP-ista cuprinde si alte nume sonore: Hotul din Paris, Omul bicicleta, Trei doctorate (fara diploma de bacalaureat!), Eba de Bruxelles, Puiul Grill, Vechilul de la Nana... lista fiind lunga. Asta, da, partid nou (6,2%), cu oameni resapati + 345.973 de voturi.
 
Nici nu s-au strans bine si suna zvonul fugii din partid! In curand, alt partid de stransura! Tot pe Dreapta. Pe Stanga nu-i voie! Manechinul Tariceanu a gasit cateva loaze ce-si vand sufletul!? Nou-nouti, noi! Spre noi victorii! Sa fiu Antonescu, m-as intoarce si pre multi i-as popi! Vad ca si UDMR misca in front! Vine canicula! De partid. E timpul comp(l)oturilor!

N.B. Daca incep sa gandesc prea mult, intru in panica. (Pamela Anderson)

*
Toate bune!?!
Ai nevoie de o informatie?
Mica, mica? O rezolvam impreuna.
Trimite mai departe! Multumiri! Sa se vada! Ne-am eliberat de frica!
-------------------------------------------------
Sergiu GABUREC
http://blogulluigabu.blogspot.ro
Bucuresti
sambata, 14 iunie 2014
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11099-TABLETA-DE-WEEKEND-68-WTA-MINGE-DE-MECI.aspx