LA SALISTE (POVESTIRI DIN VOLUMUL „DEPARTE DE TARA CU DOR”)

Milena MUNTEANU

 
„Eu mi-s umblata precum portita gradinii, putin incoace si putin incolo”, mi-a spus odata Lita Nuta. Nu pot spune daca se referise doar la faptul ca se-nvartise mai toata viata in jurul casei sale din Salistea Sibiului. Poate ca se referise si la faptul ca, pe oriunde ar fi umblat, tot in realitatea de langa casa era ancorata, caci toate se invart in jurul stalpului gradinii sau al casei tale.

Banuiesc ca fiecare dintre noi a pus o ancora undeva, fiecare are un loc esential, de reper, un loc pe care-l poarta in suflet oriunde s-ar afla. Despre mine stiu ca oriunde as fi facut umbra pamantului, tot acasa am ramas, gravitand in jurul stalpului casei, infipt nu departe de portita gradinii Litei Nuta. Mai stiu ca am purtat, neincetat, intrebari despre mine si despre noi, despre ce suntem, incotro ne indreptam si ce am putea deveni. Am gandit raspunsuri la aceleasi intrebari din unghiuri diferite, influentata de perspectiva locului de unde am privit, incercand sa inteleg…

------------------------------------------------------------------------------

LA SALISTE

Pentru cine nu stie, Salistea e un colt de rai in Marginimea Sibiului, inconjurat de dealuri minunate, cu Fantana Foltei aproape, de unde se zice c-ar curge lapte si miere... Fantana Foltei a ajuns la mine ca o legenda din vremile cand Dumnezeu il mai lua pe sfantul Petru in drumetii. Vor fi ajuns asa si pe Dealul Foltei. Le-a placut locul, le-au placut localnicii si Domnul le-a daruit sursa de lapte si miere. Dar cand oamenii lacomi au vrut sa acapareze si sa exploateze izvorul daruit, Domnul s-a maniat si a secat sursa de lapte si miere. De atunci sipotul de la Foltea ofera drumetilor insetati apa sa mereu proaspata si racoroasa. Putin mai incolo sunt Muntii Crintului, unde ciobanii isi vad de-ale oieritului, unde creste zmeura si unde mai da ursul...

De Sfanta Maria ne adunam cu mic cu mare, la Saliste. Buni prezida masa si spunea rugaciunea, pana la masa unde era si cel mai tanar nepot sau stranepot. Tot „clanul", adica. Sfanta Maria era o ocazie sa te intalnesti, sa te regasesti pe tine si pe ai tai sub bolta de vita din curtea bunicii si sa te bucuri cand prieteni, fini, vecini si cunoscuti veneau de peste tot, nu doar din Saliste, ci din toata tara sa ureze Mariilor „La multi ani!”. Ziua incepea cu mersul la biserica, apoi cu intalnirea din curte, sub bolta de vita, unde se punea masa: binecuvantata, copioasa. Se servea ciorba de fasole, paine de casa, must de mere, tuica de prune, pere zemoase si zmeura, toate din gradina bunicii. La masa cantam de la cantece de petrecere la cantari romanesti vechi, de suflet. Ascultate pe postul national de radio sau de televiziune, acele cantece ar fi parut devalorizate, banalizate, caci fusesera atat de folosite, incat se „ieftinisera”. In curtea bunicii insa, cantecele insemnau ce trebuiau ele sa insemne: respect fata de traditie, continuitate si frumusete; exprimau demnitatea de a fi ceea ce esti de fapt.

Simteai astfel ca faceai parte din ceva mult mai mare decat tine insuti: o familie?, o natie?, o istorie?, o traditie? Simteai ca esti o fiinta umana demna, care e respectata si respecta, o persoana invitata sa aduca lumii ce are mai bun in ea. Iar noi, copiii, ne formam in acea atmosfera, invatand sa pretuim valoarea cugetului si sa rezonam la frumusetea lumii. Invatam sa ne punem intrebari si sa gasim raspunsuri, devenind mici trestii ganditoare. Participam cu bucurie si mandrie la aventura cunoasterii, care abia incepea pentru noi. Si uite asa invatam sa fim noi insine, parte a unui intreg mult mai mare si mult mai important decat oricare dintre noi.

De neuitat erau discutiile din curtea de la Saliste, cand colegi si prieteni ai parintilor se reuneau si „puneau tara la cale", discutand de la idei politice, economice, pana la literatura, istorie, idei contemporane. Era o bucurie sa fii acolo, sa-i auzi dezbatand prieteneste sau cu patima, subiecte care mergeau de la existenta lui Dumnezeu pana la situatia economiei romanesti a anilor respectivi. Biografiile unor oameni proeminenti de stiinta, cultura sau arta erau puse in discutie si era o bucurie, copil cum eram, sa ascult opinii diferite si saimi astept randul la lectura cartilor dezbatute. In curtea de la Saliste, am citit carti care au lasat in urma o imensa bucurie si dorinta de a afla mai mult, ca prima sursa de satisfactie. Intelectuala.

Seara, asteptam sa se reintoarca ciurda de vaci in sat. Ieseam la poarta sa vedem vacile trecand prin fata casei noastre si nu incetam sa ne minunam cum stia fiecare unde sa se duca si la ce poarta sa se opreasca. Apoi, in grajdul lui Lita Nuta, asistam la muls si la ritualul stropitului vacii cu lapte, sa nu-i sece ugerul. Ne intorceam acasa pe-nserat, cu canta plina de lapte cald, inspumat, si ceream voie sa-l bem crud. Ce bun era!

Zilele de vacanta se succedau egale, pline de lecturi si dezbateri, de mancare gatita bine de bunica si de impacare. Stiam ca a mai inceput o saptamana doar pentru ca lunea dimineata ne trezeau din somn carele ce veneau la targul saptamanal din sat. Ieseam si noi sa cumparam branza de burduf, afine sau altele. Si totul era pe gustate, si erai surprins de abundenta si calitatea produselor. Ma impresiona ca, desi se cantarea smantana sau laptele gros, vanzatorul iti mai punea o cana in plus, sa-ti fie de bine. Sau un fruct-doua in plus, peste ce plateai.

La fel faceam si noi cand plecam cu carucioarele pline de mere sau pere de la culesul livezii; imparteam cu cei intalniti pe strada, care se bucurau si ziceau bogdaproste. Alegeam cateva mere de mancat si restul le faceam must. Ne bucuram sa vedem ca, din merele zdrobite, incepea sa iasa mai intai un fir timid de must, ca dupa aceea sa-si faca aparitia un adevarat suvoi, pe masura ce presai mai tare. Treverele erau date mai apoi la animale, sa se bucure si ele de gustul marului, chiar asa stors de seva, plin insa de aroma.

Mai ieseam uneori la cules de prune pentru tuica. Ne invatasem sa culegem pruna de jos, dar nu pe cea “inflorita”, caci amara tuica. Totul facea parte dintr-un tabiet, o reteta de trai frumos si cumpatat. Nu la intamplare, ci cu chiverniseala, cu bagare de seama si recunostiinta.

Totul parea sa fie conform unui ritual ancestral. Tu doar intrai in rolul ce-ti era desemnat de totdeauna. Repetai aceleasi obiceiuri in ritmuri predefinite, transmise tie de bunici si parinti. Era plina de semnificatii vacanta la Saliste. Ca un fruct copt, aromat, din care te-nfruptai. Iar noi ne defineam, cresteam, cu sufletele pline. Iubitoare.
----------------------------------
Milena MUNTEANU
16 iunie 2014
Toronto, Canada
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11095-LA-SALISTE-POVESTIRI-DIN-VOLUMUL-DEPARTE-DE-TARA-CU-DOR”.aspx