Preot Aurel Sas, Spre Mântuirea în Hristos – Serie de Volume, Editura Andreiana, Sibiu, România, 2013


Seria de volume Spre Mantuirea in Hristos, aparuta in Editura Andreiana a Mitropoliei Ardealului din Sibiu in 2013, este dedicata de catre Prea Cucernicul Parinte Aurel Sas, Iconom Stravrofor, Las Vegas, luminarii omului intru cunoasterea lui Dumnezeu si a Operei de Rascumparare a omenirii adusa de Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Cartile, inspirate de vizitele facute la Locurile Sfinte in anii 2011, 2012 si 2013, exprima dorinta profunda a autorului de a trezi in cititor aspiratia spre cunoasterea lui Dumnezeu si spre desavarsire, aspiratie amortita in multi din lipsa educatiei religioase sau din raul obicei de a lasa gandurile sa fie furate de lucruri desarte. Cartile au fost publicate cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului, Dr. Laurentiu Streza, precum si a Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Nicolae Codrea, al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi. Sub genericul „Spre Mantuirea in Hristos” sunt publicate patru volume, care descopera cititorului darul vietii vesnice prin sacrificiul lui Iisus Hristos, dupa cum urmeaza:


Volumul 1, 270 p., Viata si Patimile lui Iisus in Saptamana Mare, prezinta evenimentele traite de Iisus in ultimele sale zile de viata pamanteasca, asa cum sunt ele relatate in Sfintele Scripturi. Cartea ne transpune in acele zile si ne face sa traim emotiile simtite de cei care au fost alaturi de Iisus in acele intamplari: invierea lui Lazar, mort de patru zile, ungerea lui Iisus cu Mir ca gest simbolic al faptei de iubire, intrarea lui Iisus in Ierusalim, intampinat cu bucurie de multime si aclamat drept Imparat al lui Israel, pregatirea ucenicilor pentru propovaduirea Evangheliei, Cina cea de Taina si instituirea Sfintei Liturghii cu Sfanta Impartasanie, acceptarea suferintei si a mortii spre implinirea Planului lui Dumnezeu de mantuire a omenirii.
 

Volumul 2, 238 p., Judecata, Jertfa si Moartea lui Hristos, ne aduce martori la implinirea profetiilor despre venirea lui Mesia care sa-i elibereze pe oameni din robia pacatului – Iisus devine Mielul lui Dumnezeu, injunghiat pentru a ridica pacatele lumii. „A doua zi a vazut Ioan pe Iisus venind catre el si a zis: Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii.” (Ioan 1:29). Participam la refuzul marilor conducatori evrei de a-L accepta pe Iisus drept Mesia, si la decizia Marelui Preot, Caiafa, de a-L trimite la moarte. Aflam despre Procesul de Judecata a lui Iisus Hrisos, unde Pilat, guvernatorul roman al Iudeei, in doua randuri Il gaseste nevinovat, dar Il da spre crucificare ca sa faca voia liderilor iudei. Il urmarim neputinciosi cum este batjocorit si mergem alaturi de El pe Calea Patimilor Sale. Simtim durerea ce sfasie inima Sfintei Fecioare cand vede agonia fiului ei pe cruce.
Astfel, prin moartea Lui, Iisus deschide pentru noi calea de impacare cu Dumnezeu: „El ne-a scos de sub puterea intunericului si ne-a stramutat in imparatia Fiului iubirii Sale, Intru Care avem rascumpararea prin sangele Lui, adica iertarea pacatelor;” (Col. 1:13-14), si iar, „Toti umblam rataciti ca niste oi, fiecare pe calea noastra, si Domnul a facut sa cada asupra Lui faradelegile noastre ale tuturor.... Intru smerenia Lui judecata Lui s-a ridicat si neamul Lui cine il va spune? Ca s-a luat de pe pamant viata Lui! Pentru faradelegile poporului Meu a fost adus spre moarte.” (Isaia 53:6-8).


Volumul 3, 242 p., Invierea lui Hristos, Chezasia Invierii Omenirii, arata cum Invierea lui Hristos este inceputul invierii omului in urma dragostei nemarginite a lui Dumnezeu. Trimitind pe Unicul Fiu la moarte ca sa ispaseasca pacatele noastre, Dumnezeu ne iese in intampinare cu bratele deschise, precum tatal Fiului Risipitor. De vrem sa ne intoarcem si sa-I respectam Cuvantul, Dumnezeu ne iarta: „Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Caci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca, prin El, lumea.” (Ioan 3:16-17). Este insa si o osanda vesnica daca ramanem indarjiti in neascultare: „De vor nesocoti dreptatile Mele si poruncile Mele nu vor pazi, Cerceta-voi cu toiag faradelegile lor si cu batai pacatele lor” (Psalm 88:31-32).
Dorul de Dumnezeu plange adanc si in inimile noastre, desi pentru multi nu in mod constient -  este neputinta noastra de a trai din plin bucuria, un sentiment de nemultumire muta si grija zilei de maine care nu ne da pace. Impacarea de sine si pacea sufleteasca o putem gasi numai prin Iisus: „Acum insa, fiind in Hristos Iisus, voi care altadata erati departe, v-ati apropiat prin sangele lui Hristos, Caci El este pacea noastra, El care a facut din cele doua - una, surpand peretele din mijloc al despartiturii, ... Ca prin El avem si unii si altii apropierea catre Tatal, intr-un Duh” (Efeseni 2: 13-18), si iar „Pacea va fi lucrul dreptatii, roada dreptatii va fi linistea si nadejdea in veci de veci. Atunci poporul meu va locui intr-un loc de pace, in salasuri de nadejde si in adaposturi fara grija” (Isaia 32: 17-18).
In acest volum ne bucuram alaturi de cei care au fost de fata la Inviere, ascultam marturiile lor, „facute ca toti sa creada in El” si participam la puterea data Apostolilor, cand Iisus sufla Duh Sfant peste ucenici si ii trimite in lume sa propovaduiasca Evanghelia, caci toti trebuie sa afle cum usa de impacare cu Dumnezeu a fost deschisa: „Si apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicand: Datu-Mi-s-a toata puterea, in cer si pe pamant. Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.” (Matei 28:18-20).


Volumul 4, 254 p. Sensul Vietii Este in Taina Crucii, ofera un ghid de „partasie” cu Iisus la ducerea crucii spre biruinta in viata. Parintele Sas explica simbolul crucii si exemplifica cum sa ne purtam „crucea” in diferite ipostaze ale vietii, astfel incat sa ramanem in Iisus, caci ramanerea in Iisus este singura cale spre desavarsire, adevaratul sens al vietii: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine .. Ramaneti in Mine si Eu in voi. Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi, daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane intru Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic..” (Ioan 14:6; 15:4-5). Singurul mod de a ramane in Iisus este prin Taina Sfintei Impartasanii data la Sfanta Liturghie si prin iubirea pe care o aratam unii altora: „Eu sunt painea cea vie, care s-a pogorat din cer. Cine mananca din painea aceasta viu va fi in veci. Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. .. Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul... Precum M-a iubit pe Mine Tatal, asa v-am iubit si Eu pe voi; ramaneti intru iubirea Mea. Daca paziti poruncile Mele, veti ramane intru iubirea Mea dupa cum si Eu am pazit poruncile Tatalui Meu si raman intru iubirea Lui..” (Ioan: 6:51-54; 13:34; 15:10). Ascultarea de Dumnezeu si iubirea fata de altii o aratam prin: facerea de bine, daruirea de sine, stapanirea de sine, smerenie.
Mentionam ca Parintele Aurel Sas a publicat la Editura Andreiana, Sibiu, in 2013, si editia a doua a cartii Miracol Salvator in Univers si Omenire- Nasterea lui Iisus Hristos, in care prezinta prima lucrare a lui Dumnezeu din Opera de Mantuire a omenirii – nasterea Fiului Sau din Fecioara Maria prin Pogorarea Duhului Sfant. Cele patru volume din seria „Spre Mantuirea in Hristos”, prezentate aici, descriu in continuare lucrarile lui Dumnezeu de mantuire a lumii prin Fiul Sau. Prima editie a cartii Miracol Salvator in Univers si Omenire- Nasterea lui Iisus Hristos, a aparut in 2012 sub egida Editurii Reflection Publishing, Sacramento, California. O recenzie a primei editii se poate gasi in magazinul online Romanian Meridian, sectia Comunitatea din Martie 2012.
Cu numeroase citate din Scripturi, explicate in contextul Sfintei Traditii a Bisericii Ortodoxe, precum si prin reflectii personale acumulate din experienta de duhovnic si teolog, scrierile Parintelui Sas sunt sunetul de toaca ce cheama pe credinciosi la Liturghie, tot mai tare cu fiecare carte – ne cheama sa reflectam la miracolul Jertfei lui Iisus spre mantuirea omenirii, la semnificatia vietii noastre, si ne aminteste de Cheia pe care ne-a lasat-o Mantuitorul spre a-L urma in Nemurire: credinta in Dumnezeu si iubirea fata de aproape dusa pana la sacrificiu de sine. Nu ramane decat sa vrem, Dumnezeu ne asteapta sa-i fim fii prin Harul lui Iisus Hristos.

Magdalena Scortea

Cartile Parintelui Aurel Sas se pot comanda prin email la adresa: priestaurelsas@gmail.com
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11094-Preot-Aurel-Sas-Spre-M226-ntuirea-238-n-Hristos-–-Serie-de-Volume-Editura-Andreiana-Sibiu-Rom226-nia-2013.aspx