Ambasada României alaturi de românii muncitori din GreciaLa initiativa Ambasadei Romaniei la Atena, sambata, 14 iunie a.c., a avut loc o dezbatere cu publicul, prima de acest gen organizata de consilieri atasati misiunii diplomatice de la Atena, pe problematica muncii, a asigurarilor sociale si a modalitatilor de a cauta un loc de munca in tarile Uniunii Europene.

Intalnirea a fost condusa de consilier Mihaela Nica, care a facut o prezentare a corpului atasatilor Ministerul Muncii Familiei Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) si a scopului concret al trimiterii acestora in misiune pe langa ambasadele Romaniei in tarile cu flux migratoriu laboral important, care consta in principal in sprijinul si informarea cetatenilor romani transfrontalieri, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa.

Mesajul atasatului misiunii diplomatice a constat in atentionarea asupra dezavantajelor si pericolului muncii ilegale. In acest sens prezentarea a cuprins informatii relevante referitoare la conditiile de pensionare pentru limita de varsta, invaliditate ori pensie de urmas, la acordarea asistentei medicale, a drepturilor de asistenta sociala, a drepturilor de somaj, etc.

Atasatul ministerului roman a atras atentia si asupra importantei semnarii si respectarii clauzelor contractului de munca, dezvoltand tema conflictelor de munca dintre angajator si lucratorul roman, legate de neplata drepturilor salariale, de nerespectarea orarului de munca sau a sarcinilor de serviciu. Un capitol separat al prezentarii efectuate cu ocazia intalnirii de sambata cu romanii din Atena a fost destinat explicarii modalitatilor de contestare si reclamare a deciziilor considerate incorecte sau abuzive aplicate cetatenilor romani, in mod special a conditiilor de utilizare a institutiei SOLVIT, informatii referitoare la portalul EURES dar si cu privire la reteaua consilierilor specializati, se arata in acelasi comunicat. In completarea acestor informatii a fost tratata in detaliu tema formularelor standardizate europene, cu explicatii privind modul de utilizare institutionala a acestora, in scopul de a ajuta cetatenii sa evite deplasarile, demersurile sau cheltuielile suplimentare. In a doua parte a intalnirii a avut loc un dialog interactiv cu publicul roman prezent in cadrul caruia participantii au obtinut individual raspunsuri la problemele expuse punctual.

Ambasada Romaniei de la Atena va relua acest tip de reuniuni in ideea transformarii acestei audiente intr-o practica permanenta a activitatii curente a atasatului pe tematica muncii, Mihaela Nica, urmand ca prin intermediul presei de limba romana din Grecia a se efectua si o campanie publica de informare pe aceste teme si a cetatenilor care nu pot participa la astfel de reuniuni.

Fara doar si poate aceste initiative sunt laudabile, acesta fiind primul proiect de informare a muncitorului roman in care se implica oficiali romani, debutul proiectului fiind laudat de reprezentantii comunitatii romanesti prezenti la eveniment initiativa ambasadei noastre fiind apreciata la unison ca fiind „una extrem de utila".

Astfel, in viitor romanii care intampina probleme in munca pot gasi raspunsuri cu privire la drepturile incalcate la atasatul in munca la telefoanele ambasadei in orele si zilele de lucru ori direct prin e-mail la atasat.munca"romaniaemb.gr, Ambasada Romaniei urmand a fi alaturi de muncitorii romani din Grecia.

Reportaj de Ana Tutuianu – RoMedia.gr
Sursa: Romanian Global News
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11091-Ambasada-Rom226-niei-alaturi-de-rom226-nii-muncitori-din-Grecia.aspx