Din Lumea... lui Stanley Kramer (1134)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
Societatile de cosmar portretizate magistral de George Orwell in nuvelele "1984" si "Ferma Animalelor" au imbogatit lexicurile universale cu un nou cuvant: "Orwellian." Acest adjectiv reflecta eforturile unui guvern de proportii Leviathanice nu numai de a induce in eroare - a insela si controla poporul dar de a modifica sensul etimologic al cuvintelor si a rescrie trecutul. Place nu place, America a devenit Orwelliana.
Isi mai aminteste cineva ca Affordable Care Act, Planul de Asigurari Sociale cunoscut si sub numele de ObamaCare, garanta mentinerea planului de sanatate existent, crearea a 4 milioane de noi locuri de munca, economisirea a 2.500 de dolari de familie, concomitent cu extinderea sistemului de asigurari si altor categorii de personal? Numai in lumea lui Orwell un asemenea plan care a dublat cheltuielile de asigurare, milioane au pierdut asigurarea avuta anterior, poate fi numit "afordabil." Desele avertizari ale Congressional Budget Office, ca prin implementarea acestui program se vor reduce numarul orelor atribuite salariatilor, implicit retributiile acestora, nu a starnit nicio reactie in noua lume Orwelliana; din contra, s-a afirmat ca salariatii vor avea mai mult timp liber sa-l dedice altor ... activitati distractive. Apropo, luna trecuta Teatrul Pantages din Los Angeles a prezentat musicalul "American Idiot". Desi pretul unui bilet a ajuns la 125 dolari, musical-ul detinator al prestigioaselor premii Tony si Grammy a inregistrat un succes de proportii, motiv pentru care a fost reluat si la California Theatre for the Performing Arts din San Bernardino, auditoriul tinand mortis sa se regaseasca in titulatura spectacolului.
 Din Ianuarie 2009, titanica faptura a promis ca va inchide inchisoarea aflata la baza militara de la Guantanamo Bay, Cuba. Deocamdata, singura performanta demna de noul Orwell a fost schimbul a cinci dintre cei mai periculosi teroristi, eliberati cu destinatia temporara Quatar si care au declarat ca-si vor dedica restul vietii ... ... uciderii americanilor. In nota Orwelliana, masa amorfa de bovi, identificati perfect in "American Idiot", a primit asigurari din partea guvernului federal ca timp de 1 an de zile, cei 5 teroristi vor fi tinuti sub o stricta supraveghere de oficialitati americane si nu vor parasi coordonatele geografice ale statului Quatar. Din Doha, capitala statului, a venit prompt o dezmintire cu mentiunea ca USA nu are jurisdictie asupra Quatarului. In privinta schimbului facut, filmul transmis la televiziune privind eliberarea serg. Bowe Bergdahl, pare a fi realizat in studiourile de la Buftea - Romania, prezentand o serie de inadvertente care aduc inadmisibile ofense Grupului de Operatiuni Speciale, elita elitelor din CIA, care l-au preluat pe militarul american. Dar despre asta, la intoarcerea din Livezeni-Jedd-Liternum.
Desi peste 90 milioane de americani nu mai sunt incadrati in forta de munca americana, nu mai primesc ajutor de somaj, se sustine nonsalant ca situatia fortei de munca s-a imbunatatit. N-am nici cel mai mic dubiu ca sarabanda dezinformarilor continua. De curand suntem informati ca s-au adaugat economiei 288.000 locuri de munca, in luna Mai; in acelasi timp, 806.000 de persoane au parasit forta de munca, reiesind pe total un deficit de 518.000 locuri de munca !!! In spirit Orwellian nu se scoate un cuvant de cele 518.000 locuri pierdute la nivelul economiei nationale, ci se mentioneaza doar locurile de munca adaugate. Am sa renunt la eufemisme si am sa va spun exact ceea ce gandesc; se minte, domnilor.
Tot de la Orwell ne-a ramas ca   "in epoca inselatoriei universale, a spune adevarul este un act revolutionar - In a time of universal deceit, telling the truth is a Revolutionary act." Fara a avea pretentia ca am comis un act revolutionar doresc sa va familiarizez si cu filosoful german, Arthur Schopenhauer, care considera ca la temelia lumii, se gaseste o forta oarba, dorinta de a fi. Acest geniu cerebral, ne-a spus ca toate adevarurile trec prin trei stagii: la inceput este ridiculizat, apoi este respins cu violenta si in final este acceptat ca fiind de la sine inteles. La ora actuala USA se afla in faza primului stagiu in care adevarul si promotorii lui sunt ridiculizati. Imi permit sa-i dau un sfat mesianicei fapturi desprins dintr-o recomandare lasata umanitatii de filosoful german Frederich Nietzsche; asta in nobila intentie de a-si explica scaderea alarmanta a popularitatii: "Nu sunt suparat ca m-ai mintit; sunt suparat ca de acum inainte nu te mai pot crede - I'm not upset that you lie to me; I'm upset that from now on I can't believe you."
N-am nici cel mai mic dubiu ca mesianica faptura s-a demis sa lectureze operele lui Fiodor Mihailovici Dostoievsky.  Daca prin absurd ar fi citit capodopera "Fratii Karamazov", ar fi realizat ca, "Inainte de toate, nu te minti pe tine. Omul care se minte pe sine si-si asculta propriile minciuni, ajunge la un punct la care nu poate sa distinga adevarul lui sau al celor din jur si pierde tot respectul pentru el si pentru altii - Above all, don't lie to yourself. The man who lies to himself and listens to his own lies comes to a point that he cannot distinguished the truth within him, or around him, and so loses all respect for himself and for others." Favoritul meu, Siddhartha Gautama, cunoscut sub numele de Buddha (560-480 B.Cr.) intemeietorul Budismului  ne-a lasat "ca sunt trei lucruri pe care nu le poti ascunde pentru totdeauna: soarele, luna si adevarul - three things cannot be long hidden: the sun, the moon and the truth". Pana a se ascunde soarele si luna, adevarul ramane in continuare o notiune neadusa la cunostiinta bovilor. Parafrazand pe scriitorul Britanic, Virginia Woolf, "Daca nu poti spune adevarul despre tine, nu poti sa-l spui nici despre altii - If you can tell the truth about yourself you can tell it about other people", trebuie sa admiteti ca "adevarurile" aduse la cunostinta noastra, n-au nimic comun cu realitatea, adeverindu-se, cele lasate putinilor care ne mai indeletnicim cu studiul-cititul, aforismul lui Flannery O'Connor: "Exista o multime de adevaruri; al meu, al tau, al lui; dar in spatele tuturor adevarurilor, exista un singur adevar; acela ca nu exista adevar".
Singurul lucru cert este ca urmatoarea editie, numarul 1135, va fi distribuita Miercuri 13 August, 2014, iar ultima editie fizica, tiparita va vedea lumina tiparului Miercuri 25 Martie, 2015, dupa care aveti editia electronica, site www.clipa.com. Nu puteam continua la nesfarsit fara sprijin comunitar, care, asa cum am mentionat in nenumarate ocazii, a lipsit cu desavarsire.
A.C.TON
Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a11089-Din-Lumea-lui-Stanley-Kramer-1134.aspx