Din Viata si Invataturile lui IISUS - In ultimele zile din saptamana Sf. Patimi

de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Caci invata pe ucenicii Sai, si zicea: „Fiul Omului va fi dat in mainile oamenilor; ei Il vor omori, si a treia zi dupa ce-L vor omori, va invia." (Marcu 9,31)

 

(Continuare din numarul precedent)

De la Anna la Caiafa.

„Si L-au dus intai la Anna, caci era socrul lui Caiafa, care era arhiereu al anului aceluia. Si Caiafa era cel ce sfatuise pe Iudei ca este de folos sa moara un om pentru popor" (Ioan 18,13-14). Din aceste Scripturi rezulta ca dupa ce Iisus a fost arestat in Ghetsimani, asa precum am vazut, in puterea noptii, in toata brutalitatea, L-au dus mai intai in casa arhiereului Anna (cf. Luca 22,54), care era socrul lui Caiafa.

Iisus la arhiereul Anna

Mai intai: Cine era Anna? El fusese arhiereu inainte. El era din Alexandria si il adusese la Ierusalim Irod pentru ca era partizanul politicii sale. Anna fusese vreme de sapte ani „mare preot", astfel si-a pastrat si dupa aceea titlul si influenta care o avea asupra saducheilor, care era un partid politic, a caror sef a fost. Apoi, mai era si socrul lui Caiafa, arhiereul anului acela din vremea lui Pilat. Desi precum am vazut ca nu era Anna arhiereul anului, s-a bagat sa faca el prima judecata pentru ca era un om siret si viclean care avea experienta manuirii nedreptatii. Evanghelistul Ioan este singurul care se ocupa de interogatoriul lui Anna.Vina nedreapta care a adus-o lui Iisus va constitui cap de acuzare pentru ceielalti judecatori nedrepti si mincinosi ai Domnului.

La arhiereul Anna, asadar, a avut loc prima interogare informativa a Domnului Iisus unde a fost lovit cu palma (cf. Ioan 18,22). Iata interogarea lui Iisus din partea lui Anna: Arhiereul Anna L-a intrebat pe Iisus despre ucenicii si despre invatatura Lui, iar Iisus i-a raspuns ca: a vorbit pe fata lumii si a invatat in sinagoga si in templu unde se adunau toti iudeii si nimic nu a vorbit pe ascuns, intrebandu-l Domnul: „De ce Ma intrebi pe Mine?”, si zicandu-i: „Intreaba pe cei ce au auzit ce le-am vorbit. Iata acestia stiu ce am spus Eu" (cf. Ioan 18,19-21). In continuare Scriptura ne descopera, astfel: „Si zicand El (Iisus) acestea, unul din slujitorii, care era de fata, I-a dat lui Iisus o palma, zicand: Asa raspunzi tu arhiereului? Iisus i-a raspuns: Daca am vorbit rau, dovedeste ca este rau, iar daca am vorbit bine, de ce Ma bati? (Ioan 18,22-23). Putem sa vedem cum Domnul Iisus a cautat sa le raspunda si sa-i lumineze, calauzindu-i spre adevar, dar rautatea diabolica din ei nu i-a lasat.

Se naste intrebarea: Iisus sa fie lovit cu palma, batjocorit, scuipat si lovit si cu pumnii?! Iisus care prin punerea manilor Lui a vindecat pe cei bolnavi! De ce? Frate cititorule? Din cauza pacatelor mele, ale tale si ale tuturor oamenilor, de la o margine a pamantului la cealalta!!! Lacrimi! Lacrimi! si iarasi: Lacrimi! La infintit Lacrimi! si tot nu ar fi deajuns pentru ca L-am rastignit pe Iisus, noi toti oamenii din toate generatiile!

Deci, arhiereul Anna negasind Domnului Iisus nici o vina, L-a trimis legat la Caiafa, arhiereul oficial al anului aceluia, care putea face Judecata si sa de-a sentinta, Asa, Iisus Hristos, Salvatorul lumii, S-a lasat legat si dus, in puterea noptii, de la Anna la Caiafa, spre batjocura si judecata nedreapta pentru pacatele si vina omenirii.

Iisus dus la Caiafa arhiereul pentru judecata

„Deci, Anna L-a trimis legat (pe Iisus) la Caiafa arhiereul" (Ioan 18,24), unde a avut loc Faza Sinedriala de Judecata a lui Iisus, nedreapta si cu marturii mincinoase ca sa-L dea la moarte (cf. Marcu 14,55). Ceilalti Evanghelisti: Matei, Marcu si Luca, prezinta la fel ducerea la ariereul Caiafa, zicand: "Iar cei care au prins pe Iisus L-au dus la Caiafa arhiereul, unde erau adunati carturarii si batranii" (Matei 26,57; Marcu 14,53 si Luca 22,54).

Cautarea de marturii mincinoase impotriva lui Iisus!

„Iar arhiereii,batranii si tot sinedriul cautau marturie mincinoasa impotriva lui Iisus, ca sa-L omoare. Si nu au gasit, desi venise multi martori mincinosi..." (Matei 26,59-60). Iar Evanghelistul Marcu, prezinta: „Ca multi marturiseau mincinos impotriva Lui, dar marturiile nu se potriveau" (Marcu 14,56).

Din aceste Scripturi rezulta ca a avut loc intocmirea unui Dosar de judecata a lui Iisus cu marturii si interpretari mincinoase, si nu un Dosar de judecata cu probe ale adevarului. De Justitie nici nu se poate vorbi, caci era calcata in picioare, si mai ales de oameni religiosi si cunoscatori a celor zece Porunci, printre care Porunca: „Sa nu ucizi" (Iesire 20,13). Nicodim, mare invatat al legii, care fusese noaptea la Iisus, si a ascultat vorbirea Domnului despre „nasterea din nou" (cf. Ioan 3,1-16), nu a fost acolo sa-i opreasca, si nici Iosif din Arimateia, care a mers la Pilat si a cerut sa ia trupul lui Iisus de pe Cruce si a luat parte la imbalsamarea si inmormantarea Domnului (cf. Luca 23,50-53), caci arhiereii Anna si Caiafa intrunise Sinedriul in ascuns noaptea, incalcand toate regulile si procedurile de Justitie.

Batjocorirea lui Iisus!

„Iar oamenii care Il pazeau pe Iisus, Il batjocoreau, batandu-L. Si acoperindu-I fata, Il intrebau, zicand: Prooroceste cine este cel ce Te-a lovit? si hulindu-L, multe altele spuneau impotriva Lui" (Luca 22,63-65). Iar Evanghelistul Matei prezinta si alte batjocuri la adresa Domnului Iisus, zicand: „Si au scuipat in obrazul Lui, batandu-L cu pumnii, iar unii Ii dadeau palme, Zicand: Prooroceste-ne, Hristoase, cine este cel ce Te-a lovit?" (Matei 26,67-68). Ce oameni josnici si diabolici a avut Sinedriul iudaic in aceea noapte! Nu sunt cuvinte in limbile pamantului sa poti exprima durerea Domnului Iisus in acele batjocuri.

VINERI, Aprilie 7, anul 30 dupa Hristos.

Judecata nedreapa in Sinedriu a lui Iisus in zorii diminetii.

„Si cand s-a facut ziua, s-au adunat batranii poporului, arhiereii si carturarii si L-au dus pe El in sinedriul lor" .(Luca 22,66).

Asadar, in seara si noaptea de Joi spre Vineri, a avut loc Cina de Taina; Rugaciunea lui Iisus in gradina Ghetsimani; si arestarea Domnului si toata hartuiala pana Vineri dimineata cand a inceput Judecata lui Iisus. Hartuiala A constat in faptul ca in puterea noptii L-au dus legat pe Iisus din Ghetsimani: de la Anna la Caiafa; de la Caiafa la Pilat; de la Pilat la Irod; si de la Irod la Pilat, iarasi, pentru condamnare la strigatele arhiereilor si carturarilor vremii.

Sinedriul iudaic din Ieruisalim era forul suprem de judecata in vremea aceea. Asa au avut puterea oficiala si autoritatea sa-L judece pe Iisus. Tragedia era ca judecarea lui Iisus a fost cu marturii si interpretarii mincinoase pentru a-L da la moarte, dupa cum vom vedea in prezentarea Evanghelistilor. Ne amintim, caci Caiafa dupa invierea lui Lazar, de catre Domnul Iisus, a zis: „...Si Caiafa era cel ce sfatuise pe Iudei ca, este de folos sa moara un om pentru popor" (Ioan 18,13-14). Deci, dupa arhiereul Caiafa, care era, cum spunem noi azi, presedintele Sinedriului, Iisus trebuia sa moara! Te sperii si te cutremuri cand citesti o astfel de istorie! Arhiereul Caiafa, presedintele Sinedriului, a incalcat si Legea morala si civila intrunind Sinedriul noaptea si netinand cont de nici o procedura de judecata dreapta. El era lipsit de demnitate si constiinta personala si nationala, el cauta sa ramana o sluga sireata si placuta lui Pilat pentru onorurile care le avea.

Judecata lui Iisus a inceput cu intrebarea: „Spune-ne noua daca Tu esti Hristosul. Si El le-a zis. Daca va voi spune, nu veti crede; Iar daca va intreb, nu-mi veti raspunde. De acum Fiul Omului va sedea de-a dreapta puterii lui Dumnezeu. Iar ei au zis: Asadar, Tu esti Fiul lui Dumnezeu? si El a zis catre ei: Voi ziceti ca Eu sunt. Si ei au zis: Ce ne mai trebuie marturii, caci noi insine am auzit din gura Lui?" (Luca 22,67-71).

Evanghelistul Matei prezinta ca, desi venise multi martori mincinosi nu gasise marturii, pana cand s-au ridicat doi: „Si au spus: Acesta a zis: Pot sa daram templul lui Dumnezeu si in trei zile sa-l cladesc. Si sculandu-se, arhiereul I-a zis: Nu raspunzi nimic la ceea ce marturisesc acestia impotriva Ta? Dar Iisus tacea. Si arhiereul I-a zis: Te jur pe Dumnezeul cel viu, sa ne spui noua daca esti Tu Hristosul, Fiul lui Dumnezeu.

Iisus i-a raspuns: Tu ai zis. Si va spun inca: De acum veti vedea pe Fiul Omului sezand de-a dreapta puterii si venind pe norii cerului. Atunci arhiereul si-a rupt hainele, zicand: A hulit! Ce ne mai trebuie martori? Iata acum ati auzit hula Lui. Ce vi se pare? Iar ei, raspunzand, au zis: Este vinovat de moarte. Si au scuipat in obrazul Lui, batandu-L cu pumnii, iar unii ii dadeau palme, Zicand: Prooroceste-ne, Hristoase, cine este cel ce Te-a lovit" (Matei 26,60-68). Deci, iata, sentinta lui Iisus din partea arhiereului Caiafa si a Sinedriului, ca: „Este vinovat de moarte" !!! (cf. Matei 26,66).

Va urma

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1062-Din-Viata-si-Invataturile-lui-IISUS-In-ultimele-zile-din-saptamana-Sf-Patimi.aspx