GEORGE ROCA, EPOCA STEFANIANA

Cercetare istorica de importanta majora

La Editura „Carpathia Press”, in colectia „Studii si Cercetari", a aparut cu putin timp in urma o lucrare ziditoare speciala „Epoca Stefaniana - Studiu despre dimensiunea arhitecturala”. Autorul cartii este nimeni altul decat distinsul George Roca din Australia, personalitate de prestigiu, filolog, traducator, scriitor roman, jurnalist, poet, om de teatru, editor al unor publicatii culturale. George Roca a condus multa vreme revista de cultura „Spirit Romanesc" din Sydney, Australia, lasandu-si onorabil amprenta asupra activitatii de conservare si promovare a spiritului romanesc de pretutindeni.

Aflam din prolog, studiul, ca titlul initial „Dezvoltarea arhitecturii in perioada de domnie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant”, a fost pregatit de catre autor pentru cel de-al XIX-lea Congres al Academiei Romano-Americane, desfasurat la Bochum, Germania, 2004 - an in care a fost sarbatorita aniversarea a cinci sute de ani de la nasterea lui Stefan cel Mare si Sfint, domnitorul Moldovei - si a fost prezentat ca omagiu la cel de-al XXX-lea Congres al aceleiasi academii, care a avut loc la Chisinau, in perioada 5-10 iunie 2005. Ulterior lucrarea tiparita in volumul „Epoca Stefaniana” a fost expusa dezbaterii publice prin publicarea in revista „Agero” din Stuttgart si in „Viata de pretutindeni”.

Profesorul univ. dr. Artur Silvestri spune in epilogul „Viziunea razaseasca": o „recucerire a adevarului despre noi" o vom afla in cultura de margini de Romanie si in reminiscente de „Romania de odinioara", astazi dezlegate de statalitate, si, intai si-ntai, la romanii risipiti. Acolo, sub apasarile de mediu, apare ideea ca a pierde identitatea este totuna cu a se pierde tot ce este mai de pret pe Pamant. In cazul autorului, avem de-a face cu o dezvoltare organica, ce asimileaza profunzimea unei bogate bibliografii, cu ajutorul careia domnul Geroge Roca pune la indemana exegetilor, dar si a cititorului interesat, un inventar de date, marturii si noi interpretari, un remarcabil studiu de sinteza al carui legatura indisolubila cu „Epoca Stefaniana" perminte cunoasterea tot mai exacta a culturii arhitecturale sub domnia celui mai prodigios ctitor din istoria poporului roman - Stefan cel Mare si Sfant, care se bucura si azi de tratament special in constiinta publica.

Studiul reconstituie in linii precise itinerarul architectural si spiritual al epocii respective, in evolutia scrierii putand fi identificate anumite puncte de reper care permit o foarte utila deschidere spre o cercetare de ansamblu. Aflam ca toate ctitoriile, constructiile religioase, constructiile rezidentiale care stau de veacuri marturie Epocii Stefaniene - o epoca de maretie a neamului nostru - nu vizau numai aspectul practic, ci erau mult mai mult patrunse de transcendent, se apropiau de arta teologiei si icoanei, erau opere de arta in sine. Fundamentat, convingator in planul realitatii istorice si spirituale a poporului roman, studiul ofera o imagine bogata in informatie ca semnificant al semnului sacralitatii, ajuta cititorul sa inteleaga mai bine modul in care s-au constituit unele dintre ideile artistice ale arhitecturii vremii, ajuta sa sesizeze influentele pe care le-a acceptat, felul in care le-a asimilat, sa patrunda in intimitatea unor imagini arhitecturale care au impresionat veacurile.

Citind, vom intelege de ce este de folos aparitia lucrarii, vom intelege canonul estetic al acesteia, cu atat mai imbucurator cu cat subiectul – un capitol important din istoria arhitecturala si artistica a poporului roman – a fost tratat de un filolog roman din strainatate, dovedind astfel ca nu a pierdut legatura spirituala cu tara, cu istoria ei. Datele studiului ne obliga sa privim aparitia de sub tipar ca pe un moment distinct in creatia autorului, un moment deosebit de perioada creatiei poetice si important pentru intelegerea genezei ideilor ce tin de maturitatea intelectuala, de largirea experientei sale literare. Asadar, studiul „Epoca Stefaniana" este o cercetare istorica de importanta majora, reprezentativa pentru autor.

Maria Diana POPESCU

Articol disponibil la adresa: http://www.clipa.com//a1053-GEORGE-ROCA-EPOCA-STEFANIANA.aspx