Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Clipa.com » Cultura si credinta
Ioan 7,48: "A crezut in EL VREUNUL DIN MAI MARII NOSTRI?"
RAZBOIUL IUBIRII
"...vestesc RAZBOIUL SFANT".  (Mica 3, 5)Nu exista RAZBOI SFANT.  Prin definitie "razboiul" este cea mai decazuta manifestare a relatiilor interumane, iar termenul "RAZBOI SFANT" este asocierea de idei cea mai stupida.  Din acest motiv, in limbile multor popoare, textul biblic din Mica 3, 5 nu este tradus prin "razboi sfant", iar in romaneste a fost tradus asa poate tocmai pentru a scoate in evidenta absurditatea asocierii "sfinteniei" cu "razboiul".  Din context nu reiese ni... Citeste »
PANORAMA PROFETICA A SEMNELOR SFÂRSITULUI
La cererea ucenicilor "spune-ne cand se vor intampla aceste lucruri si care va fi semnul venirii Tale si al sfarsitului veacului acestuia", Domnul a dat de-o parte cortina vremilor si a descris veacul de pe urma intr-un limbaj limpede pentru oricine. Matei 24.Un fenomen ciudat are loc in zilele noastre.  Conducatorii crestinatatii ca religie, propovaduiesc pacea, investitia in afaceri bisericesti, concurenta dintre biserici, bunastarea si foarte rar si foarte putini prezinta lumii predica D... Citeste »
APARTENENTA
"Cine nu este cu Mine este impotriva Mea" (Matei 12, 30)Lumea este plina de grupari, asociatii, coalitii, partide si noi suntem foarte obisnuiti cu faptul de a fi sau a nu fi, cu cineva, cu ceva.  Aceasta se cheama APARTENENTA.  Politica, militara, religioasa, filozofica, noi ne declaram de obicei cu mandrie apartenenta si luptam pentru apararea cauzei ei daca este nevoie.  Cu cine esti, de partea cui esti, este intrebarea obisnuita in orice disputa.Ca sa nu pierdem timpul stimati... Citeste »
DOAR SARACII?
"... saracilor li se propovaduieste Evanghelia" (Matei 11, 5)Numai saracilor li se propovaduieste Evanghelia? Nu si bogatilor? Ba da. Tuturor. Aceeasi Evanghelie pentru ca nu este decat una singura. Mantuirea prin Isus Hristos.Cand Domnul a trimis aceasta veste lui Ioan Botezatorul care era in temnita, saracii erau dispretuiti, ca mereu, ca si acum si se presupunea ca marile probleme spirituale apartineau celor bogati, scoliti, care se considerau propovaduitori de intelepciune si duceau cu ei je... Citeste »
SA RAMÂNA? SAU SA PLECE
"Si cum L-au vazut, L-au rugat sa plece din tinutul lor" (Matei 8, 34)A primi pe Isus sau a-L respinge, este marea hotarare a vietii noastre de acum pentru viata vesnica. Nimeni nu poate ocoli intalnirea cu El si nici clipa de cumpanire cu privire la El. Nici chiar dumneavoastra, stimati cititori. De exemplu, acesta de acum, poate fi un moment sau momentul intalnirii cu Isus.Dupa textul biblic pe care il cercetam astazi, Isus trecuse marea de partea cealalta, in tinutul Gadarenilor.  Primul... Citeste »
ÎNCEPUTUL IERTARII
"Si daca-i pare rau, iarta-l!"  (Luca 17, 3)Domnul a stabilit relatia dintre oameni cand si-au gresit unul altuia, in felul urmator: "Daca fratele tau pacatuieste impotriva ta, mustra-l; si daca-i pare rau, iarta-l", si el cu tine sa faca la fel.Domnul este BUN si BUNATATEA Lui tine in veac, spune Biblia. Este Domnul BUN, mai ales cu fratele tau si cand spune "mustra-l"? Este El BUN si cand zice "daca-i pare rau"? Ar fi MAI BUN decat Domnul, altcineva care ar zice "daca fratele tau pacatuie... Citeste »
MASA VESNICIEI
"Cand dai o masa, cheama pe saraci..."  (Luca 14, 13)De obicei mesele se dau pe "caste", pe "niveluri", pe prietenii care se fac si ele tot pe "tagme" sociale. Se mai intampla cateodata ca o masa sa fie data pentru cineva din mai "sus" si rareori, sau deloc pentru cineva mai de "jos", ca sa nu mai vorbim de cei pe care Domnul ii numeste a fi chemati la masa data de tine dupa "saraci", adica "schilozi", schiopi" si "orbi". Sinceri sa fim, am dat vreo masa in viata noastra pentru "acestia", n... Citeste »
DE PARTEA PACII
"O, de ai fi luat aminte la PORUNCILE MELE, atunci PACEA ta ar fi fost ca un rau si FERICIREA ta ca valurile marii!"  (Isaia 48, 18) Ceea ce omenirea traieste de sase mii de ani este RAZBOIUL si ceea ce doreste tot de atata timp este PACEA. Despre aceasta vorbeste LIPSA celor neintorsi acasa din razboaie, despre aceasta spun schilodirile celor intorsi. O rana mereu sangeranda in sufletul popoarelor, un vis neimplinindu-se - PACEA - si o realitate devenind cosmar - RAZBOIUL. Mancam mai putin... Citeste »
VOTUL - VOTAREA
In zilele noastre se pune la vot aproape tot. Cea mai faimoasa votare este jumatate plus unul. Adica pe numaratelea. In timp ce materialul de notat este acelasi ca valoare, votantii sunt diferiti calitativ, de unde si rezultatul votului iesit poate fi de-andoaselea realitatii, adica sub incidenta votului, doi nebuni castiga in fata unui intelept. Este penibil ca un singur ins ramas de caruta la jumatate egalitate de voturi, sa decida intr-o problema foarte importanta, prin - de care parte va vot... Citeste »
Ce-ar fi daca...
Nu stiu daca exista in lumea atee pretins "stiintifica" ceva asemanator ca organizare cu lumea crestina pretins "religioasa", dar imi permit sa-mi inchipui cate ceva de cum ar arata planeta noastra prin concesie. De aceea, pentru imagine, voi pune alaturi ce spune Vaticanul prin Papa Francisc cu ce ar fi daca s-ar raspunde dinspre partea cealalta similar cat de cat.  A."EVOLUTIA nu contrazice conceptul de CREATIE".a. CREATIA nu exclude notiunea de EVOLUTIEB. "Recunoasterea ca Papa nu este i... Citeste »
FURTUNA PE MAREA LUMII
"Si deodata s-a starnit pe mare o furtuna atat de strasnica, incat corabia era acoperita de valuri.  Si El dormea" (Matei 8, 24)Intamplarea de acum doua mii de ani, mutata ASTAZI, cu noi, si la propriu si la figurat."Marea" - apele dintre doua tarmuri. Tarmul pamantesc parasit, in calatoria catre tarmul ceresc."Furtuna" - evenimentele istoriei lumii ajunse la paroxism in zilele noastre, nici o ordine, neoranduiala transformata in haos."Corabia" - ambarcatiunea de credinta, aparent fara puti... Citeste »
SITUATII CRITICE
 "... ca sa dea cu bobii" (Ezechiel 21,21)Cea dintai imparatie a lumii care a strans sub sceptrul ei toate popoarele, a fost BABILONIA. In chipul profetic al istoriei omenirii ea a fost numita "Capul de aur". Daniel 2, 37-38. Profetul ii spune Imparatului Babilonului "tu esti imparatul imparatilor", iar mai departe "tu esti capul de aur".Ei bine, profetul Ezechiel spune despre IMPARATUL BABILONULUI ca "sta la rascruce, la capatul celor doua drumuri, ca sa dea cu bobii". Puteti crede acest l... Citeste »
RAMASI în urma TIMPULUI
De parca el ar zbura prin vazduh, de parca noi ne-am tari pe pamant. Am pornit odata cu el, dar iata-ne ramasi in urma lui. El si-a vazut de-ale lui, noi ne-am vazut de-ale noastre. El se uita cu tristete la noi de parca ne-ar astepta, nici gand sa ne miscam mai repede sa-l ajungem din urma, dar ne va astepta la capatul profetiei.  El se scalambaie la noi de pe facebook, noi il ignoram incercand sa-l tinem pe loc tot acolo, in Capela Sixtina, minunandu-ne fara motiv de purgatoriul de pe bol... Citeste »
TAINA NUMELUI
"... sa ne facem un nume"  (Geneza 11, 4)Numele "nu se face". Numele "se da" sau "se primeste".Fireste, dorinta aceasta a omului de "a-si face un nume" nu apartine numai generatiei de dupa potop imediat, in speta cea de la Turnul Babel, din care am citat, ci tuturor generatiilor, nedescrescand deloc in zilele noastre, dimpotriva. Cine vrea sa fie si sa ramana un anonim? Nu se lupta oamenii pentru mai in fata, pentru "un nume care sa ramana"? Faima face numele pentru ca apoi numele sa faca f... Citeste »
"CACI MÂNTUIREA VINE DE LA IUDEI" (Ioan 4, 22)
Chiar asa?  Nu vine mantuirea de la Dumnezeu? Nu vine mantuirea prin Isus Hristos? Nu zice Biblia "In nimeni altul nu este mantuire caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti"? Nu este crestinatatea pe drumul bun catre Viata vesnica prin jertfa Mantuitorului? Ce inseamna "Mantuirea vine de la iudei", cuvinte rostite de Insusi Domnul si ramase scrise nu fara rost, in Evanghelia dupa Ioan 4, 22?De facut mai intai deosebire intre un popor ca natiune si... Citeste »
DOCUMENTE PENTRU CETATENIE
Evrei 13, 14"Caci noi n-avem aici o cetate STATATOARE, ci suntem in cautarea celei viitoare."Aratati-mi si mie, dragi cititori, ceva STATATOR. O casa, o cetate, o tara, o imparatie, o fiinta. Nimic. Dumnezeu vrea sa ne invete lectia temporalitatii pe aceasta lume si desfasoara sub privirile noastre si in noi, vremelnicia a orice si oricine pe pamant. Rand pe rand imaginile popoarelor in istorie au aratat altfel si altfel, desi oamenii au consumat ultimul lor strop de energie sa conserve ceea ce ... Citeste »
DEZACORD ISTORIC. Si PROFETIC?
Lumea si-a avut imparatii ei. Foarte multi nebuni, foarte putini buni. Pe un pamant sub urmarile pacatului, nu ne mira. Este aproape de neinchipuit cat de nebuni au fost unii din ei. Uneori acest lucru arata ca o regula dupa care istoria sa se desfasoare. Chiar din prima parte a Bibliei, suntem familiarizati cu expresii "pe vremea cand imparatii ieseau sa se lupte", adica atunci cand mugurea smochinul sau dadea orzul in copt sau cine stie ce altceva, devenea un obicei ca imparatii sa iasa sa se ... Citeste »
"EVANGHELIA DUPA TOMA"
Tacitus avea varsta de 15 ani cand Ierusalimul si Templul au fost distruse de catre romani si probabil ca a mai trecut ceva timp pana ce el s-a apucat sa scrie celebrele sale "Istorii" si "Anale" sub conditia "fara ura si fara partinire" ramasa vie pana in zilele noastre.  Am inceput asa, pentru ca de cateva decenii bune, vanzoleste lumea crestina un manuscris descoperit tarziu, chiar foarte tarziu avand in vedere timpul de cand Domnul nostru Isus Hristos S-a inaltat la cer si-L asteptam sa... Citeste »
ÎMPARATUL
"Ochii tai vor vedea pe Imparat in stralucirea Lui"  (Isaia 33, 17)Lumea s-a cam saturat de imparati. Probabil fiindca prea au fost multi si din ei prea multi rai. Vorba lui Eminescu: "imparati pe care lumea nu putea sa-i mai incapa". Mai multi imparati decat imparatii; la care s-au mai adaugat si imparatesele. A fost o vreme in istorie cand imparatii erau mai in atentia lumii; se pare insa ca aceasta se intampla nu pentru calitatile imparatilor cat pentru naivitatea lumii. Sa-l vada pe imp... Citeste »
Quo Vadis?
Se povesteste, - desigur sub forma de legenda -, de catre scriitorul polonez Sienkiewicz, in cartea sa "Quo Vadis", ca Petru s-ar fi intalnit cu Domnul Isus la marginea Romei in timpul primelor persecutii crestine.  Petru iesea din Roma de frica persecutiei, iar Domnul mergea catre Roma. Contrariat, Petru l-ar fi intrebat pe Domnul, "Unde Te duci, Doamne"? Si Domnul i-ar fi raspuns, "Ma duc la Roma sa mor in locul tau". Rusinat, Petru, ca in noaptea lepadarii de Domnul, s-ar fi intors atunc... Citeste »
CEVA NOU
"Iata, voi face CEVA NOU, si-i gata sa se intample; sa nu-l cunoasteti voi oare?"  (Isaia 43, 19) Puneti pentru o clipa sub privirile dumneavoastra cei sase mii de ani de istorie a omenirii, de la creatiune si pana in momentul cand cititi aceste randuri si observati in ce ritm a avut loc "ceva nou" printre oameni.  Generatiile s-au miscat incet la inceput in privinta "noului" si apoi din ce in ce mai grabite, pana ce in zilele noastre in orice clipa se intampla "ceva nou", si uneori ne... Citeste »
IDENTIFICAREA CU SUFERINTA
 "Arunca-ti painea pe ape..."   Eclesiastul 11, 1  Fara a scoate catusi de putin actul binefacerii din social, credem ca el trebuie sa aiba mai degraba un caracter moral-religios. Se vorbeste mult despre caritate si se lucreaza frumos in aceasta directie prin organizatii si sisteme care mai de care mai interesante, astfel ca cel in nevoie sa se bucure de sprijinul semenilor sai.  Este bine. Dar noi vrem sa innobilam binefacerea cu iubire, s-o facem o necesitate a sufletu... Citeste »
Nu "DUPA", ci "PE CÂND"
Suntem obisnuiti sa spunem ca evenimentele sfarsitului de lume vor avea loc REPEDE, unul dupa altul, fara pauza, grabite parca de prea multul stat pe loc in trecut, precum tehnica ultimelor decenii care nu mai poate fi oprita de nimeni si de nimic. E insa mai mult decat atat. Mai mult decat unul altuia dandu-si stafeta spre linia de sosire. Nu "DUPA", ci "PE CAND". O astfel de istorie a avut loc la inceputul lumii si cu atat mai mult ea va avea loc la sfarsitul ei.Niste soli aduceau atunci lui I... Citeste »
"Noi vrem pamânt!". PAMÂNTUL cel NOU.
De sase mii de ani ne batem pentru pamant. De cateva decenii de cand inventaram aparatele de zbor, ne batem si pentru cer daca prin acest "cer" intelegem atmosfera terestra. Suntem proprietari nu numai ai pamantului, ci chiar ai spatiului aerian care chipurile ne-ar apartine. Sa nu cumva sa treaca cineva pe-acolo fara permisiune. Nu e lipsit de confruntare care deocamdata e la faza de concurenta nici spatiul satelitic de nitel mai sus, iar daca Dumnezeu mai ingaduie cateva zile omenirii s-ar put... Citeste »
IERUSALIMUL, ROMA, BIZANTUL, în aceeasi GRADINA
De curand, Papa Francisc a facut un TUR de PACE in Orientul Mijlociu, locul profetic al zilelor noastre si de ce nu, al tuturor zilelor istoriei. Este de departe de inteles ca lucrul cel mai necesar omenirii este PACEA.  Dupa aceasta vizita acolo, care e adevarat ca nu-i prima pe care un papa o face, dar este una din cele foarte putine care au fost facute, s-a petrecut zilele trecute un lucru adevarat unic, acela ca la invitatia Papei Francisc, reprezentanti ai Ierusalimului si Bizantului d... Citeste »
Stat de Drept, Planeta de Drept, UNIVERS de DREPT
Ca niciodata in istorie se vorbeste astazi despre Statul de Drept, cate ceva despre Planeta de Drept si foarte putin despre UNIVERSUL de DREPT.Vanzoleala cea mare in Statul de Drept este CORUPTIA careia oamenii de bine, chiar oricat de bine, nu-i dau de cap fiindca are o mie de capete, o caracatita, o hidra, un octopus, vorbind in termeni comuni necondamnabili, pentru ca daca i-am zice IMORALITATE n-ar suna bine pentru toti. Unii prefera cuvantul ETIC in loc de Moral, dar de fapt CORUPTIA in eti... Citeste »
Cum LA FEL, cum NE LA FEL
    De dragul democratiei, de frica discriminarii, de oportunitate pentru avantaje personale si alta multa motivatie, strigam lozinci, promovam avangardisme ieftine. Nici o motivatie nu merita sa fim ipocriti daca nu corespunde cu realitatea. Atat Sfanta Scriptura cat si dovedirea stiintifica arata ca nici macar doi oameni nu sunt la fel. Fiecare isi poarta prin existenta o identitate proprie. "Siamezi" sau "cloni" sau orice altceva ar iesi in prim plan de luare in consideratie nu... Citeste »
NOSTALGIA de VIITOR
Cand vorbim despre NOSTALGIE ne referim aproape in exclusivitate la TRECUT. Ea se identifica cu TRECUTUL, cu PIERDUTUL, cu imposibilul INTOARCERII. Ea nu este dovedire, analizare, ci traire.  Ea este doar in imaginatie, dar afecteaza trairile. Sa nu-i spunem pacaleala caci nu este frumos sa-i zicem asa, chiar daca este asa. S-o lasam cum este. Poate ajuta la ceva chiar daca nu ajuta la nimic.Felurile nostalgiei sunt nenumarate. Individuala. De exemplu, fiecare dupa copilaria lui aproape far... Citeste »
LUMEA DE MÂINE
Daca nu suntem ignoranti - si nu am nici un motiv sa afirm ca suntem -, cunoastem LUMEA de IERI in amanuntele istoriei ei din cronici orale sau scrise, fiecare in parte poate mai altfel, dar in general cam toti la fel. Nu stiu cati dintre noi am dori ca ea sa se mai repete, s-o mai retraim, banuiesc insa ca putini, si acestia din motive intamplatoare. Incaodata panorama tragediilor de toate felurile? Pentru ca nu despre momentele ei de bine - putine -, este vorba, ci despre durerile care n-au av... Citeste »
"Sola SCRIPTURA" - "Sola EVIDENTIA" sau LEGILE DEMOCRATIEI
Nu peste mult se va implini o jumatate de mileniu de cand reformatorul german Martin Luther si-a fundat teologia sa pe ceea ce el a numit "Sola Scriptura" si a lasat-o lumii mostenire sa se descurce cu ea. Fireste, cine a vrut a acceptat-o, cine nu a vrut-o s-a tinut departe de ea. In general aceasta inseamna ca nimic din afara Scripturii nu poate fi socotita teologie adevarata. Numai Scriptura! Toata traditia acumulata de Biserica Romano-Catolica si desigur Biserica Ortodoxa desprinsa din ea, c... Citeste »
"Papa Francisc se grabeste"
Unul dintre titlurile editorialelor media de toate felurile de pe lume este "Papa Francisc se grabeste". L-am ales pe acesta pentru incarcatura lui profetica deosebita. Tehnica se grabeste, stiinta se grabeste, lumea toata se grabeste spre ceva extraordinar care sa-i schimbe fata, viitorul se grabeste chiar prin navalire, prezentul se grabeste sa intre in viitor batand cu disperare la portile lui care il prinde parca din zbor sa-l ia cu el. Incotro? Spre unde? In acest context, Papa Francisc n-a... Citeste »
ABECEDÂND PROOROCIILE
Mare parte din Sfintele Scripturi sunt PROOROCII. Chiar si partea lor de cronica sau de poetica are o mare incarcatura proorocica. Subiectele de abordare sunt numeroase si prin extrapolare duc si la lucruri care n-au putut incapea in scriere. Acestea se adauga tainelor dumnezeesti fara de numar pe care Insusi Domnul a gasit de cuviinta sa le tina acoperite. Chiar si pe cele "descoperite" - precum cele din Apocalipsa, care inseamna "descoperire" - si pe care in mod normal ar trebui sa le intelege... Citeste »
"ABSURDITATI ASORTATE"
Zicerea aceasta nu este a mea.  Am gasit-o si eu intre foarte multele titluri sau denumiri sau autointitulari ale diverselor expuneri publice si mi-a placut nu pentru absurditatea ei, ci pentru ca se potriveste de minune ca parte a peisajului profetic al ultimelor zile.  Zicerea nu este deloc intamplatoare si nici macar adusa in prim plan ca deschiderea dictionarului care a generat "dadaismul", ci elaborata minutios si apoi scoasa la suprafata prin media. Nu este deloc de mirare ca "ab... Citeste »
Prea multa galagie pe pamânt
Sfanta Scriptura zice "strigati de bucurie catre Domnul, toate popoarele" si mai zice "Tot pamantul sa taca inaintea Lui". Domnul Dumnezeu priveste de la inaltimea cerurilor peste fiii oamenilor si vede si aude ca nu se intampla nici una, nici cealalta sau daca se-ntampla, se intampla prea putin.  Pe pamant este galagie multa. Atat. Presupunand ca am putea surprinde si doar pentru un moment - ca sa nu zic pentru o clipa - vacarmul terestru, ne-am uimi. Nu se asteapta la rand. Concomitent. U... Citeste »
"... o mireasma a lui Hristos" (2 Corinteni 2, 15)
   Imi este foarte usor sa va scriu dumneavoastra, dragi cititori de Limba Romana ai revistei Clipa, despre "mireasma", pentru ca indiferent in care parte a tarii v-ati nascut, Romania este tara miresmelor. Nu este vorba "de parfumul" de ocazii speciale, nici de "aroma" particulara a cuiva, a ceva, nici de "savoarea" de circumstanta, ci mult mai mult decat toate acestea. Mireasma depaseste mirosul sau gustul, trece din simturi in trairi, "intr-o stare" de bine deosebita, devine parte d... Citeste »
VLADIMIR PUTIN n-are loc în PROFETIE?
Nu discutam acum despre implinirea unei anumite profetii, ci de modalitati de implinire a lor chiar si atunci cand cursul marilor evenimente de pe lume ar parea sa fie imposibil de implinit asa cum sunt scrise in Sfintele Scripturi. In primul rand, profetiile biblice sunt pline de simboluri si intelegerea lor nu tine de inteligenta, ci de intelepciune. "Aici e INTELEPCIUNEA. Cine are pricepere sa....", Apocalipsa 13, 18 sau "aici e mintea plina de intelepciune", Apocalipsa 17,9. Suntem la moment... Citeste »
TESTUL de IUBIRE
"Ma iubesti?"   (Ioan 21, 17)De parca "IUBIREA" ar fi un "contract", un aranjament intre doua fiinte si atat, in lumea conventionala ea a fost redusa la simpla ridicare de mana prin care se spune "da" sau "nu". "Ma iubesti?", "da, te iubesc" si cu aceasta gata. Pare frumos asa si la indemana, si usor si de fapt cel mai adesea fatal.  Iubirea trebuie "testata" cu toate ca oricine dintre dumneavoastra imi puteti reprosa ca "iubirea" prin definitie este in sine insasi superioara sufi... Citeste »
"NIMENI nu este MAI PRESUS de LEGE"
Din cand in cand si in ultimul timp din ce in ce mai des, citim pe burtierea mediei de stiri ale planetei, aceasta declaratie ce pare sa nu lase loc la comentarii.  Asa se face ca aceasta zicere are putere de lege si exprima tot ce se poate spune despre relatia dintre OM si LEGE. Cand se vrea o ordonare perfecta se face referire la NIMENI sau la TOTI. Dupa unii lingvisti ar fi chiar mai corect spus "TOTI nu sunt MAI PRESUS de LEGE". In inteles unanim acceptat. Pe scara "inaltimii", LEGEA es... Citeste »
Ce FEL de întrebari, ce FEL de raspunsuri
Lumea a inceput cu niste intrebari si se va termina tot asa.De cele mai multe ori, mai importante decat intrebarile in sinele, sunt motivatiile din spatele lor.Prima intrebare pusa la inceputul istoriei neamului omenesc a fost a diavolului. "Oare a zis Dumnezeu cu adevarat, sa nu mancati din toti pomii din gradina"? Ea a fost urmata de intrebarea Domnului, "Unde esti"?  Diferenta dintre aceste intrebari nu mai este de discutat.  Una era de pieire, cealalta de salvare.Intrebarile despre... Citeste »
"ORDINEA" DEZORDINEI
Nu mi-e frica atat de mult de DEZORDINE, cat de "ORDINEA" ei.Viata, existenta, inseamna ORDINE. Ce este DEZORDINEA? Este lipsa ORDINEI sau distrugerea ei. Nu stiu daca se poate vorbi de o DEZORDINE din intamplare, din nestiinta, nevoita. Poate da, poate nu, poate incapabilitatea omului de a face si drept si frumos acest lucru. Peisajul generic, de dictionar al DEZORDINEI este "haosul", despre care nu se poate spune "de ce" ca scop, nici "cum" ca functionare.  "Miscare browniana" i-ar zice o... Citeste »
SALVAMARII si POMPIERII în SALVAREA OMENIRII
Salvamarii si Pompierii sunt de departe cele mai importante categorii de oameni in salvarea vietilor oamenesti. E vorba de viata aceasta temporara, bineinteles. Ei pot fi pusi chiar inaintea doctorilor.  Adica in raport de ei, viata sau moartea sunt mult mai iminente, mai imediate, uneori fractiuni de secunde, ceea ce se petrece mai rar in spitale, cu exceptia poate doar a camerelor de urgenta. Am ales aceste doua ipostaze, la nivel global, privind omenirea intreaga, pentru ca ele sunt cele... Citeste »
DACA NU STIM DE UNDE VENIM - NU STIM NICI ÎNCOTRO MERGEM
In mod concret, pe arborele genealogic se mai poate merge inapoi doar cateva generatii si cam gata. Dupa aceasta, incepe retorica. Ne tragem din daci, din traci, din romani, o stiere vaga despre strabunii strabunilor nostri. Zicem ca ei au fost pastori, nu zicem ca au fost ciobani. Strabunii nostri au fost viteji din neamuri de viteji. Suntem si din neam de carturari. Ne laudam cu cine-am invatat, ne mandrim cu dascalii nostri. Adesea auzim "dinspre mama", "dinspre tata", nume de rude cu renume.... Citeste »
SE MAI POATE FACE CEVA?
Daca am sta pe varful planetei - in cazul in care planeta ar avea varf -, la privelistea omenirii de azi catre maine, probabil cea mai pertinenta intrebare ar fi: se mai poate face ceva? Ceva sa ce, ar fi replica.  Bineinteles, ceva ca lumea sa nu piara.Nu stiu daca biologic "evolutia" darwinista poate fi dovedita. Cred ca nu. Stiu insa prin dovedire ca moral, evolutia lumii este dovedita deja, in jos. A facut savantul traseul, din treapta in treapta al evolutiei de la primele vertebrate la... Citeste »
S.O.S. humanitas si Maria sa INTELIGENTIA
Nu este poveste, ci de-adevarat. Media ni l-a prezentat ca atare, dupa cum stiti.Regizorul si-a inchipuit, si nimeni nu-l poate blama, ci doar felicita pentru aceasta, ca lumea se indreapta cu graba spre autopieire. Daca se ia in serios ca omenirea este in deriva, S.O.S.ul are nevoie de ceva salvatori. Bogatii ei nu sunt in stare sa faca acest lucru, capeteniile religioase sunt incurcate fara iesire in teologiile lor, politicienii ne-au dus deja de rapa. Asa a aparut S.O.S.ul catre INTELIGENTIA ... Citeste »
"DIVIZIILE" papei
Intr-un moment al celui de al doilea razboi mondial cand se facea analiza cu privire la potentialul de lupta al combatantilor, cineva a propus lui Stalin sa ia in consideratie si Vaticanul. La abordarea aceasta el a raspuns cu o intrebare care a ramas celebra: "Cate divizii are papa"? Varianta ca el credea ca papa are cateva si voia sa stie "cate", din punct de vedere militar strategic, a fost repede abandonata de catre comentatori si a ramas varianta ca intrebarea era pusa ironic, arhistiindu-s... Citeste »
Comandantul de pe urma al omenirii - "OMUL faradeLEGII"
Istoria lumii a avut un inceput si va avea un sfarsit.  Intre timp familiile si-au avut parintii lor, triburile si-au avut nababii lor, popoarele si-au avut fiecare imparatii si regii lor, mai incoace si-au avut secretarii lor generali, presedintii lor sau cum mai dorim sa le zicem. Si mai spre timpurile noastre, grupuri de popoare s-au unit sub acelasi sceptru. Niciodata insa pana acum, omenirea intreaga nu a avut o singura capetenie care s-o reprezinte.  Conform profetiei Sfintelor S... Citeste »
Ce sa însemne toate acestea, Doamne?
    In virtutea "sfintei democratii" care imi asigura dreptul si libertatea de expresie, - de care cu niciun chip nu ma gandesc sa fac abuz, ma intreb si eu multe, ca oricare alt muritor.        Prin conjunctura, - ca altfel, sincer sa fiu, nu-mi da inima ghes -, am vazut si eu cum se sarbatoreste pe pamant la miezul noptii trecerea de la un an la altul, in speta acum trecerea de la 2013 la 2014.  Nu ma voi opri la informarea despre conventionali... Citeste »
TRUFIE SI AROGANTA
"Dati dar Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu".  (Matei 22, 21)Este usor de inteles ca "cezarul" din textul biblic de mai sus este "autoritatea" omeneasca in functiune la un moment dat. Imparat, rege, presedinte, preot sau altfel zis consiliu, areopag, senat, comitet bisericesc etc. prin investitura, inseamna mai mult decat persoana sau persoanele in cauza, inseamna o reprezentanta. Aceasta reprezentanta este insa limitata la sfera imputernicirii ei. Domen... Citeste »
UNDE ne sunt GÂNDITORII sau ÎNCRÂNCENARE pe DEGEABA
Ati citit bine.  Nu "visatorii", ci "ganditorii"Media americana ne prezinta aproape zilnic vanzoleala care ia proportii in legatura cu Santa Claus - Mos Craciun in limbaj romanesc -, "pomul" (de Craciun, de iarna, sau oricum s-ar numi el) etc. Urarile - zic eu, bietele -, "Merry Christmas", "Craciun fericit" sau mai neutru "Sarbatori fericite", ca sa nu se supere nimeni sau sa se supere cat mai putini, se ciocnesc intre ele desi n-ar trebui, pentru ca oricum le-am zice tot nu sunt "fericite... Citeste »
COSMETICA RELIGIOASA NETREBUINCIOASA
Este vorba de Religia Crestina in care cumva ma aflu si eu, si mai ales este vorba de "cosmetica" ei, care pe cat de infloritoare pe atat de nenecesara. Frumusetea crestinismului primar, christic, nu trebuie stirbita prin sofisticare fara de folos. Si incaodata nu este vorba despre o "judecare", ci mai de graba o "jeluire".Dupa un studiu pe sarbatorile crestine de sfarsit de an din ultimii ani raportate in date statistice sau linii fenomenologice, media romana a facut o expectatie la ce va fi cu... Citeste »
1 2 3 4 5 6
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page