Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Clipa.com » Istorie
In aceasta sectiune veti gasi doar unele dintre articolele din revista noastra. Pentru a citi revista in intregime va rugam sa va abonati folosind pagina Abonamente.
Puncte de vedere privind activitatea S.S.I. dupa 23 august 1944 (3)
Col. (r) Dr. Tiberiu Tanase   Generalul Racovita a ordonat col. Lissievici sa refaca si legatura radio cu rezidentul S.S.I. Decebal Celea de la Istanbul. In acest sens, Lissievici s-a intalnit de cateva ori cu Gibson si au convenit un sistem de codificare, transmisia urmand sa se faca cu aparatura S.S.I. ce urma sa fie instalata in localul scolii superioare de razboi. Mesajele proveneau de la gen. Racovita, iar Celea, dupa receptia lor la Istanbul, urma sa le predea col. Castelaine[47]... Citeste »
Constructia Europei, un proces care a durat 800 de ani
Acad. Dinu C. Giurescu    Istoria s-a scris si se rescrieParticiparea poporului roman la fazele semnificative ale istoriei si civilizatiei europene reprezinta o trasatura definitorie a dezvoltarii noastre. Ne aducem contributia - prin recunoscute opere si faptuiri, prin legaturi multiple cu celelalte popoare - la constructia si inaintarea acestei civilizatii. Din multitudinea evenimentelor, personalitatilor, a realizarilor materiale si spirituale, raman realitati care, in perspect... Citeste »
PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA SI CHESTIUNEA ORIENTALA
Viorel ROMANDupa prima vizita a unui papa intr-o tara ortodoxa, a Fericitului Ioan Paul al II-lea la Bucuresti in 1999, cea a papei Benedict al XVII-lea nu a mai avut loc. Mult asteptata vizita a papei Francisc va avea loc cu prilejul aniversarii a unui secol de la Marea Unire, in conditiile razboiului din Orientul Apropiat generat de vechea Chestiune Orientala, care numai aparent e rezolvata, a conflictului dintre greci si latini, greco-ortodocsi si romano-catolici, la care participa si profita... Citeste »
AM AVUT NOROCUL SA-L CUNOSC PE CEL MAI MARE CRISTOLOG ROMÂN: STERIE DIAMANDI
Cristian Petru BALANSTERIE DIAMANDI (22 aug. 1898-12 iunie 1981) a fost cel mai mare scriitor aroman din tara. S-a nascut in Grecia, intr-o familie de aromani, la Metova-Aminciu, de la poalele Pindului, in provincia Epir, unde erau multi macedoromani. L-am cunoscut bine si cu mandrie mi-a spus ca era fiul lui Vasile Diamandi-Aminceanu (luptator pentru cauza aromanilor, autor al lucraraii „Romanii din Peninsula Balcanica”) si al Elenei Tufa. Scriitorul a studiat la scolile romanesti din Salonic, ... Citeste »
Dispretul pentru om - civil sau militar - a atins cote fara precedent
Acad. Florin Constantiniu (+) Declansat la 1 septembrie 1939, cel de-Al Doilea Razboi Mondial a luat sfarsit la 9 mai 1945 in Europa (prin capitularea Germaniei) si la 2 septembrie acelasi an in Asia (prin capitularea Japoniei). Indiferent de pozitiile divergente care mai apar in analiza cauzelor, desfasurarii si consecintelor acestuia, majoritatea istoricilor sunt de acord asupra unora din caracteristicile conflagratiei. Mentionez, mai jos, doar cateva:- S-a desfasurat pe teritoriul a 40 de sta... Citeste »
Despre boieri
Acad. Dan Berindei   Timp de secole, boierii au reprezentat clasa conducatoare a romanilor. Existenta lor legala s-a incheiat in 1858, odata cu incheierea Conventiei de la Paris a puterilor europene, devenite puteri garante. De fapt, pe multe planuri si-au continuat existenta si chiar si, in parte, functiile conducatoare. Daca in a doua jumatate a veacului al XIX-lea si in primele decenii din cel urmator au continuat sa ocupe parte din functiile politice si pe cele culturale, detinand ... Citeste »
Tracii
IUSTINIAN (527-565)    Un trac, cum a fost si  Constantin cel Mare, aduce Imperiul Roman de Rasarit la extinderea sa maxima si poate si mai important a rescris dreptul roman, prin juristi de exceptie coordonati de cel mai renumit jurist al imperiului, Tribonian. Reforma juridica viza unificarea dreptului si eliminarea contradictiilor prin adunarea intregii jurisprudente intr-un sigur cod. A adunat toate legile romane incepand de la imparatul Hadrian si a compilat normele dreptului... Citeste »
416 ani de neuitare!
416 ani de la hrisovul dat de Mihai Viteazul prin care se care atesta prima Unire a celor trei provincii romanesti! ”Io Mihail Voievod din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata Tara Moldovei” Vineri 27 mai 2016 s-au inplinit 416 ani de cand Domnitorul Mihai Viteazul da la Alba Iulia hrisovul prin care atesta Unirea celor trei provicii romanesti, transmite Romanian Global News. In 1598 Mihai Viteazul reuseste sa-si asigure tronul Tarii Romanesti. In acelas... Citeste »
Multe presupuneri si foarte putine certitudini în legatura cu primele popoare europene
    Urmarind sa combata teoriile raseologice ale lui Gobineau si Chamberlain, din care mai apoi s-au alimentat ideologii nazisti, P.P.Negulescu intreprinde in volumul doi al tratatului Geneza formelor culturii o vasta incursiune in istoria primelor comunitati europene, cu culturile si civilizatiile lor aferente.    Fireste, totul facut in binecunoscuta lui maniera, adica prin copioasa raportare la literatura de specialitate a vremii (istorie, filosofie, filologie). ... Citeste »
George Pomut, generalul român care a „cumparat” Alaska
Laurentiu Dologa   O tranzactie pe care rusii inca o regreta a fost vanzarea teritoriului nordic al Rusiei catre Statele Unite, in 1867. Alaska a fost vanduta la acea vreme pe doar sapte milioane de dolari, ca peste cativa ani sa fie descoperite depozite importante de aur si petrol acolo, lasand Kremlinul inmarmurit. Insa ce ne intereseaza este ca in echipa de negociatori americani a fost si un anume general, pe numele sau George Pomut. Cine a fost acest general? Pentru a raspunde la a... Citeste »
Tradarea României în 1916
Vladimir Rosulescu1916 - Salvarea situatiei militare a aliatilor prin jertfa RomanieiRomania a intrat in razboiul mondial la 27 august 1916 (stil nou) nu pentru a cuceri alte teritorii, cum gresit spuneau si o mai spun inamicii nostri, ci pentru a elibera tinuturi romanesti, locuite in majoritate absoluta de romani, tinuturi aflate sub locuire romaneasca istorica, dar care, prin capriciile istoriei, au fost supuse monarhiei Austro-Ungare, sau a celei rusesti. Acele doua imperii stapanitoare avea... Citeste »
Traian Vuia, un pionier al aviatiei mondiale (4)
 Prof. univ. dr. George G. Potra (+) „Nu ma voi opri pana nu voi izbandi!" (Traian Vuia)Prin amabilitatea distinsei doamne Ana Potra - careia ii aducem multumiri -, sotia regretatului mare istoric, Profesorul univ. dr. George Potra am primit 12 scrisori care fac parte din corespondenta lui Traian Vuia cu mentorul sau, Caius Brediceanu si pe care le supunem atentiei cititorilor.Scrisoarea 11Garches, 7 martie 19257 Rue de ToulonDraga Caius,Sunt sigur ca nu esti suparat pentru ca nu ti-am scri... Citeste »
Traian Vuia, un pionier al aviatiei mondiale (3)
Prof. univ. dr. George G. Potra (+)   „Nu ma voi opri pana nu voi izbandi!" (Traian Vuia)Prin amabilitatea distinsei doamne Ana Potra - careia ii aducem multumiri -, sotia regretatului mare istoric, Profesorul univ. dr. George Potra am primit 12 scrisori care fac parte din corespondenta lui Traian Vuia cu mentorul sau, Caius Brediceanu si pe care le supunem atentiei cititorilor.Scrisoarea 6Juvisy, 11 ianuarie 1921Scumpe Caius,Dupa cum iti anuntasem in scrisoarea de acum cateva zile, ia... Citeste »
Traian Vuia, un pionier al aviatiei mondiale (2)
   Prof. univ. dr. George G. Potra (+)    „Nu ma voi opri pana nu voi izbandi!" (Traian Vuia)Activitate profesionala si inventiiUnul din pionierii aviatiei mondiale, Traian Vuia a fost primul om care a construit si zburat cu un avion mai greu decat aerul, care s-a ridicat de la sol folosind doar mijloacele proprii (moto-propulsor, tren de aterizare). Pana la avionul inventat de Vuia, intitulat „Vuia nr. 1", decolarea dispozitivelor de zbor se facea cu ajutorul unor mijlo... Citeste »
Daca noi, nu, atunci cine?
Chisinau, 26 – 27 Martie 2016Congresul Diasporei Unioniste, Sfatul Tarii 2, Marsul UniriiDaca noi, nu, atunci cine?Daca acum, nu, atunci cand?http://www.romaniamagnifica.ro/?do=Dorul&optiune=BasarabiaCu respect,Valentin-Nicolae Berca"Romania Magnifica" - www.romaniamagnifica.ro - un proiect cultural pentru unitatea spirituala a romanilor de pretutindeni Citeste »
“In lupta sfanta pentru unirea tuturor Romanilor..."
“In lupta sfanta pentru unirea tuturor Romanilor, Academia Romana si-a avut partea ei importanta pe terenul cultural; de aceea, izbanda Terii este si izbanda ei. Cand din imboldul lui N. Kretzulescu si al lui C. A. Rosetti s’au pus bazele Societatii Literare cu scopul de a se ocupa mai ales de limba si literatura romana, alegerea intailor membri ne arata gandul de inalt patriotism ce a calauzit generatia din 1866, care, bine incredintata ca numai pe baza unitatii de limba si cultura se poate cla... Citeste »
Traian Vuia, un pionier al aviatiei mondiale (1)
Prof. univ. dr. George G. Potra (+)   „Nu ma voi opri pana nu voi izbandi!" (Traian Vuia)Traian Vuia - date biograficeS-a nascut in 1872 in satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astazi, Traian Vuia, judetul Timis) din Caras-Severin, avand parinti pe preotul Simion Popescu si Ana Vuia. A urmat cursurile primare la Bujor si Faget, apoi, intre anii 1884-1892 urmeaza liceul la Lugoj unde petrece mult timp in mijlocul familiei lui Coriolan (Caius) Brediceanu, care-l va sfatui, aj... Citeste »
"Data de 27 martie..."
"Data de 27 martie 1918 a ramas in istoria romanilor ca fiind ziua in care Sfatul Tarii a votat unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei, astfel, Basarabia devenind prima dintre provinciile romanesti care s-a unificat cu Tara. Au urmat: Ardealul, Crisana, Banatul, Maramuresul si Bucovina, ca la 1 decembrie 1918 Romania sa fie Mare.Astazi, dupa atatea „schimbari”, dupa anexarea Basarabiei de catre Rusia, dupa pactului Ribbentrop-Molotov, dupa 25 de ani de „neutralitate” si „independenta”, dupa prote... Citeste »
„Renasterea unui popor la vieata noua politica si nationala....”
„Renasterea unui popor la vieata noua politica si nationala nu se face decat prin puterile si virtutile sale proprii. Bizuindu-se pe aceste viruti traditionale, neamul romanesc si-a restaurat el insusi Regatul Daciei, prin unirea dela 1859 si prin actele de unire dela Chisinau, Cernauti si Alba-Iulia din 1918. Iar cinstea de a fi reinviat Regatul lui Decebal n’a fost ingaduita nici imparatului Iosif al II-lea, nici marelui duce Constantin al Rusiei, nici lui Lucian Bonaparte si nici lui Grigorie... Citeste »
“Totusi Getii, adica Dacii, s-au mentinut, ba chiar s-au revarsat si dincolo de Tyras”
„In tinutul getic dintre Nistru, Carpati si Balcani, adica in Basarabia, Moldova, Muntenia, Dobrogea si o mare parte a Bulgariei nordice, au avut loc continuu, din timpuri anterioare cunostintelor noastre literar-istorice (care incep abia in sec. VII a. Chr.) si pana in timpul imperiului roman tarziu (la sfarsitul sec. IV d. Chr.) infiltratii persistente de elemente iraniene: scythice si apoi sarmatice. Totusi Getii, adica Dacii, s’au mentinut, ba chiar s’au revarsat si dincolo de Tyras, in tinu... Citeste »
„Este guvernul meu!”
 Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Membru A.O.S.R.   Aceste cuvinte au fost rostite de regele Carol al II-lea in ianuarie 1938, intr-un context istoric confuz si tensionat. La sfarsitul anului 1937, Romania se afla intr-o grava criza politica. Principalele partide erau compromise in ochii electoratului, deoarece una au promis in campaniile electorale si altceva au facut atunci cand au fost la putere. Extrema dreapta (prodictatoriala) se afla in ofensiva, iar regele Carol al II-lea mane... Citeste »
Episcopul romano-catolic Marton Aron în documentele serviciilor speciale românesti si ale Procuraturii Militare Principale Târgu-Mures
Prof. Nicolae BALINT, publicistIn loc de preambulIn perioada interbelica, in atentia Directiei Politiei de Siguranta (DPS), precum si a Serviciului Secret de Informatii (SSI) din Romania au intrat si anumiti preoti maghiari de diferite confesiuni, care au desfasurat, direct sau prin interpusi, actiuni ostile statului roman, fie prin aducerea pe cai ilegale din Ungaria si difuzarea pe teritoriul Romaniei - si in mod deosebit al Transilvaniei - a unor materiale de propaganda revizionista si n... Citeste »
„Nici nu trebuie sa ne miram ca Dacia figureaza printre regate”
“Intr’un singur exemplar, la Biblioteca Statului din Munchen, s’a pastrat o mult mai veche mentiune a Daciei, chiar in una din primele tiparituri existente.Este vorba de vestitul „Turkenkalender” din anul 1454, “ Eyn manung der cristenheit wider die durken” lucrare de importanta pentru istoria tiparului....Pasagiul in care tara noastra este direct mentionata, sub numele de „Dacia” apare la f. 2 a si b, fiind precum urmeaza:…In traducere romaneasca suna astfel:AprilieRidicati-va toti, regi cresti... Citeste »
Istoria adevarata si istoria scrisa
    Traim si ne iluzionam intr-o lume contrafacuta: oameni, relatii interumane, alimente, cultura, civilizatie etc. Si atunci, daca totul (sau, ma rog, aproape totul) este deja distorsionat ori pe cale de-a se distorsiona in noi si in jurul nostru, mai putem avea pretentia ca istoria sa se abata de la regula? Nici nu-i cu putinta, deoarece ea este scrisa de catre invingatori potrivit intereselor lor prezente si de viitor!    Asa a fost din totdeauna, indeosebi in ac... Citeste »
Avram Imbroane, preotul patriot declarat „element periculos” de autoritatile maghiare
Nascut in iarna anului 1880 la Costei, o veche comuna romaneasca aflata astazi la granita judetului Timis cu Voivodina, in Banatul sarbesc, Avram Imbroane era fiul unor tarani instariti, care s-au ingrijit ca fiul lor sa devina om cu carte. A urmat clasele primare in satul natal, studiile secundare la Biserica Alba, unde a avut primele conflicte cu autoritatile din cauza unor discutii pe marginea cartii scrise de Vincentiu Babes „Die Sprache und Nationalitätenfrage in Österreich bei einem Romäne... Citeste »
MILITARI ROMÂNI AFLATI ÎN CIMITIRE ROMÂNESTI DIN STRAINATATE
Petre GIGEA-GORUNMoto:„Sa ne gandim inainte de toate ca                          apartinem unei natiuni!”(Nicolae Iorga)Destinul istoric a facut ca Romania sa participe la cele doua mari conflagratii mondiale cu mari jertfe omenesti si pagube materiale. In mai multe tari europene,in timpul razboiului,sute de mii de ostasi romani participand la lupte de eliberare, si-au jer... Citeste »
„Consulii straini stiau de existenta complotului..."
„Consulii straini stiau de existenta complotului si ei avertizara in chip voalat pe ministri. Astfel, in seara zilei de 24 ianuarie, cu prilejul balului care avu loc la teatru, consulul general al Italiei, cavalerul Anibal Strambio, spuse ministrului de externe, Alexandru Papadopol-Calimah: “Domnule ministru, tara voastra sta pe un vulcan; regret ca sunt consul; nu pot sa va spun mai multe”. Consulul Rusiei, baronul de Offenberg, prevenise pe ministri, in aceeasi zi, sa nu lase pe Cuza sa partic... Citeste »
MOARTE LUI NICOLAE BALCESCU – CA UN CRESTIN ORTODOX
Ionut TENEMoartea lui Nicolae Balcescu se aseamana cu cea a lui Avram Iancu: eroii nationali au murit singuri, saraci, deznadajduiti si parasiti de prieteni. Grav bolnav de tuberculoza in faza finala revolutionarul democrat si nationalist exilat incearca sa intre in tara pe la Galati sa-si vada mama bolnava. Intrarea in tara ii este refuzata de autoritatile reactionare. Vasile Alecsandri vine special la Dunare sa-l vada pe Balcescu, pe care il gaseste tras la fata, foarte slab, cocosat de tuse, ... Citeste »
În toata istoria lor, românii au fost tradati, înselati si furati!
    Incet-incet, in lumina logicii si a bunului simt stiintific, dar mai ales pe baza noilor descoperiri arheologice si a dovezilor ratacite sau poate ca intentionat dosite de rauvoitori prin cotloanele unor biblioteci, istoria se rescrie, adica isi croieste drumul drept si neted al opiniilor unor specialisti de rang international spre cugetele si inimile insetatilor de adevarul gol-golut.    Si astfel noi, romanii, aflam cu justificata mandrie ca pe meleagurile Rom... Citeste »
”… Daca cineva comite acte de tradare o data, îi va fi usor sa o faca din nou”
prof. Nicolae Balint, publicist”Nu de inteligenta ducem lipsa, caracterele ne lipsesc!” (N.Iorga)”… Daca cineva comite acte de tradare o data, ii va fi usor sa o faca din nou”Interviu publicat in cotidianul ”Cuvantul liber” din Targu Mures si ”Natiunea” din BucurestiAutor a doua carti de mare succes –”Fereste-ma, Doamne de prieteni”(2011) si ”Cei dintai vor fi cei din urma. Romania la sfarsitul razboiului rece”(2013) – americanul Larry Watts, analist politic si specialist intelligence, a avut am... Citeste »
„La rasaritul Nistrului mai traesc inca 400.000 de Romani”
“... neputand in momentul de fata sa atace problema basarabeana pe un front militar, bolsevicii tind sa-si atinga scopul prin alte mijloace.Unul din aceste mijloace este formarea de bande armate destinate sa hartuiasca malul romanesc al Nistrului; altul este pricinuirea cat mai multor turburari si nemultumiri in interiorul Basarabiei prin propaganda subversiva pe care o fac in acea provincie si ca un ultim mijloc, fata de primele doua, plasmuit acum de bolsevici contra Basarabiei, trebue conside... Citeste »
Serviciile secrete ca parte a Istoriei
   General Br. (r) Aurel I. Rogojan    Semnalam un eveniment editorial cu valoare de unicat, aparitia, la Editura „PACO", a primelor doua volume, din seria de zece a unui proiect de mare cuprindere „Istoria serviciilor secrete romanesti pana la 1944", autor Marian V. Ureche. Autorul care s-a incumetat la acest demers, deopotriva ambitios, laborios, dificil si temerar este, ceea ce se poate afirma, puternic accentuat, un profesionist din elita lumii informatiilor secrete,... Citeste »
Amanta lui Dracula, primul tabloid medieval
  Fragmente din  Amanta secreta a lui Dracula, Katharina din Corona, volum aparut la editura Miranda, sub semnatura jurnalistei Ileana Gafton Dragos. Cercetarea arhivistica si istorica a fost realizata de de istoricul brasovean Diana Krausser.  „Katharina din Corona ” reprezinta de fapt unica legenda medievala a orasului, cu un subiect bine definit si cu sambure istoric real documentar si toponimic. Datorita populatiilor care veneau permanent aici si auzeau aceasta legenda din mul... Citeste »
Papa Francisc in Romania
Apropiata vizita a papei in Romania ne obliga sa trecem in vedere evolutia modelelor romanilor, cel ortodox modo-valah si cel unit cu Roma, latinist, al Scolii Ardelene. Carpatii despart orientul de occident atat fizic, cat si spiritual, social-politic. 1054 Marea Schisma. Constantinopolul si Roma se anatemizeaza reciproc.1214 Cruciatii refac pentru scurt timp unitatea crestina.1439 Imparatul Bizatului si papa de la Roma refac la Conciliul de la Florenta unitatea crestina, dar Constantinopolul c... Citeste »
Despre Tezaur. Însemnarile unui istoric
Ionut Cojocaru    Cartea profesorului Ioan Scurtu, „Tezaurul Romaniei de la Moscova”, abunda in informatii istorice, ofera cititorului detalii despre istoria contemporana a Romaniei, cu precadere relatiile romano-ruse, punctul rusilor de vedere cat si viziunea acestora privind tezaurul Despre tezarul romanesc aflat la Moscova s-au scris mii de pagini, s-au depus eforturi sustinute pentru a putea fi recuperat, s-au cautat mijloace politice, diplomatice pentru a indrepta un fapt cer... Citeste »
1907- Remember
Conf. univ. dr. Gheorghe D. Iscru    „Nu cauta dreptatea domneasca, fratioare, Ia pe ciocoi ca hreanul si da-l pe razatoare” (Tudor Arghezi, „1907”)Dupa actul de lasitate si crima politica din noaptea de 10-11 februarie 1866, cand prin complot antinational a fost detronat primul domn roman modern ales prin vointa natiunii. Si dupa ce strainul uzurpator de tron, a dus in loc, incognit-o, de complotistii nocturni, prin „contract politic” in schimbul acelui „veto” absolut, primit, a ... Citeste »
Comisia Comuna româno-rusa privind Tezaurul României depus la Moscova
        Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Membru A.O.S.R.   Tezaurul Romaniei a fost transportat la Moscova intr-un context istoric extrem de dificil pentru statul roman. Dupa infrangerile militare din toamna anului 1916, exista teama ca trupele Puterilor Centrale ar putea ocupa intreaga tara, iar oficialitatile refugiate la Iasi au decis sa puna in siguranta valorile de tezaur, in Rusia, stat aliat. Au fost doua transporturi: primul - continand Tezaurul Bancii... Citeste »
Sistemul de Intelligence creat de Alexandru Ioan Cuza
    Col. (r) Dr. Tiberiu Tanase   Alexandru Ioan CuzaAlexandru Ioan Cuza, Domnul Principatelor Unite, apoi al Romaniei (24 ian.1859-11 febr.1866), fondatorul sistemului informativ modern al statului roman.  Sistemul de Intelligence creat de Alexandru Ioan Cuza a dispus de toate componentele structurilor moderne de culegere, prelucrare si transmitere de informatii, desfasurand si activitati specifice muncii cu agentura. Acesta a avut ca suport de transmitere si centr... Citeste »
Eugen Alimanescu - Justitiarul de fier
Adrian Nicolae   Duminica, 08 Februarie 2015 20:14Un nume, un om, un mit... Eugen AlimanescuAmerica l-a avut pe Elliot Ness, incoruptibilul justitiar al carui nume se leaga iremediabil de caderea temutului Al Capone. Italia l-a avut pe Cesare Mori, nemilosul prefect fascist care a condus, la ordinele lui Benito Mussolini, cea mai de succes campanie antimafiota din istorie. Circa doua decenii mai tarziu, in Romania celui de Al Doilea Razboi Mondial, se nastea un alt nume de legenda in l... Citeste »
100 DE ANI DE LA ULUITORUL ARMISTITIU DE CRACIUN
   Dupa 100 de ani retraim acum cu emotie un eveniment istoric cu o mare incarcatura profund umana. Rememorarea acestei intamplari ne face respiratia mai grea, inima isi grabeste pulsul, glasul capata un tremur. In preajma noastra se lasa o liniste in care gandul face drumul inapoi pana la locul desfasurarii acelor scene ca sa le vedem cu ochii mintii si ai sufletului asa cum s-au petrecut. Se poate vorbi de un adevarat miracol, desi este o poveste adevarata, petrecuta pe mai multe seg... Citeste »
Un nou site pentru copii! - S-a lansat site-ul MICUL DAC!
      http://www.micul-dac.ro/Dacii cei mici, dar si cei mai maricei, au de acum un site dedicat in care se vor putea intalni si cunoaste. Aici se vor organiza concursuri de creatie, jocuri si intalniri. Tot aici, copiii vor putea asculta povesti audio cu subiecte inspirate din legendele geto-dacilor, vor putea descoperi istoria stramosilor, natura si fauna acestei tari…Surprizele sunt numeroase!Daca vrei sa fii si tu in echipa micilor razboinici daci si a micilor printe... Citeste »
La cotul Donului. Noiembrie 1942
Fragment din Patimiri si iluminari din captivitatea sovietica de Radu MarculescuIn sfarsit, din pacla se intrupa silueta matahaloasa a unui car T34. Acesta inainta incet si prudent prin lan spre noi, fara sa ne fi vazut, mai exact catre obuzierul nr. 1, la luneta caruia ma gaseam eu, ca ochitor. Il prinsei intre firele obiectivului.  "Tragi numai la comanda mea!" ii spun tragatorului, caruia ii tremura cordita in mana. Asteptam sa ajunga in dreptul unei rachite ca sa-l lovesc cu maximum de ... Citeste »
Posada, 9-12 noiembrie 1330 - unde?
Dr. Vasile Marculet & dr. Ioan Marculet  Toamna anului 1330 consacra confruntarea finala dintre domnul Tarii Romanesti, Basarab I si regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. In batalia decisiva, care a avut loc intre 9-12 noiembrie 1330, fortele muntene au obtinut o victorie categorica asupra celor maghiare. Succesul obtinut consfintea emanciparea statului romanesc sud-carpatic de sub suzeranitatea maghiara si afirmarea sa de sine statatoare. Intrata in istorie sub numele de „batalia de ... Citeste »
ISTORIA UNIUNII EUROPENE
Gabriela CALUTIU-SONNENBERGDupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, francezii Jean Monnet si Robert Schuman au avut revelatia ca se poate evita repetarea unei experiente sangeroase similare, daca tarile potential beligerante  -  in speta Franta si Germania -  si-ar putea controla reciproc productia de armament (adica de carbune si metalurgica). Propunerea lor i-a entuziasmat deopotriva pe francezi, ca si pe germani, belgieni, italieni, luxemburghezi si olandezi, care s-a... Citeste »
TESTAMENT SPIRITUAL POST MORTEM (2) - ROMÂNIA OLIMPICA
Iosif Popa Istoria Universala este o cronica scrisa cu interpretari si invataminte despre ascendenta si decadenta popoarelor. Eu, profesorul Iosif Popa, sunt ferm convins ca Romania moderna nu scrie istorie decadenta pe fruntea stramosilor. Aceste lupte de interese care macina „globalizarea" ii invita pe romani la afirmare si nu la o sceneta in care sa fim spectatori. Popoarele care au inteles acest lucru isi canalizeaza resursele pe formarea de resurse umane care sa sustina modernizarea si pace... Citeste »
România, obiectiv important pentru oamenii de stiinta
    Prof. Giuseppe Pace   Sarmizegetusa sta pe un oras subteran de marimea Bucurestiului si Eunerinea Transilvania Romaniae (Pace 2011). In anul 2007 am vizitat Muzeul de la Orastie condus de un director tanar, dac bine informat. Inauntru am vazut fosile de Paleontologia umana, cele mai interesante din Romania. Am observat repertele de Homo Sapiens de 35 de mii de ani, ca probabil s-a imperecheat cu Omul de Neanderthal (Homo Sapiens Neanderthalensis, care a fost in terit... Citeste »
"FAMILIA COPOSU - INTRE ISTORIE SI MEMORIE" - de Marin Pop
   *A fost o munca sisifica sa consulte si sa descifreze continutul si  semnificatia a zeci de mii de pagini din dosarele informative „dedicate”  lui Coposu, ce se gasesc in arhiva CNSAS, dar autorul, muzeograf la Muzeul  de Istorie al judetului Salaj, a mai citit sute si sute de file din  Arhivele Nationale din Cluj si Zalau, apoi multe periodice si, in plus, a  solicitat interviuri cu persoanele care l-au cunoscut pe Corneliu Coposu si  familia lui.*&nbs... Citeste »
Românul care a condus o mare putere a industriei petrolifere: Dumitru Minovici (1897-1982)
(Articol primit de la Madalina Corina Diaconu) A fost o vreme cand lucrurile au stat altfel. O vreme cand Romania exporta petrol si derivate, in toata Europa cel putin, fiind a treia forta petrolifera dupa Rusia si USA. Se intampla in perioada interbelica si s-a mai intamplat sa existe un trust, Societatea Creditul Minier, unde 51% din capital era romanesc. De aceea directorul ei a fost un roman. Si aceasta societate detinea rafinarii si o vasta retea de benzinarii din Romania pana Germania... Citeste »
IMPERIUL PELASGIC – POPULAREA PAMÂNTULUI DIN RAMANIA
Teodor Filip„Eu sunt Pelasg, fiul lui Palaechtin (Marte), nascut din Terra (Gaea),domnul acestei tari, si dupa mine regele sau s-a numit cu drept cuvant,gintea pelasgilor ce stapaneste pe acest pamant".In timpurile moderne, istoricii si cercetatorii europeni, carora li s-au alaturat multi si din Romania, au introdus doi termeni ce se resping reciproc – „indo-europeana” si „euro-indiana” – care au creat, prin invazia Europei, populatiile pe care ii dovedesc a fi stramosii popoarelor europene. Sun... Citeste »
ROTTWEIL, CEL MAI VECHI ORAS DIN BADEN-WÜRTTEMBERG
1024x768 1024x768 Ligia-Gabriela JANIK   Orasul Rottweil, cel mai vechi oras din Baden Württemberg, se afla situat intre muntii Padurea Neagra si Alpii Svabesti, la jumatatea drumului dintre Stuttgart si Bodensee, la o distanta de 90 de kilometri de Stuttgart, capitala regiunii Baden-Württemberg, pe autostrada A 81.  Orasului Rottweil i se cuvine pe drept titlul de „cel mai vechi oras din Baden – Württemberg“ fiind sub dominatia imparat... Citeste »
1 2 3 4 5 6 7
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page