Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Fraude financiare inocente...

Cine fura o oaie e spanzurat, cu cine fura o turma de oi se negociaza. Acest proverb se potriveste si in zilele noastre. Criza economica actuala este cauzata de o frauda financiara inocenta, care are la baza metoda alba-neagra a romilor si care a avut un succes de dimensiuni nationale cu Caritas-ul de la Cluj si FNI-ul de la Bucuresti.

Un grup organizat se face ca se joaca pe bani putini sau investesc sume mari, pana cand intra in joc, in combinatie si neinitiatii, investorii naivi sau cei atrasi de comision, de care se bucura mai ales intermediarii. Bineinteles ca toti castiga la inceput, si bani si incredere. Asa-i jocul. Apoi se face publicitate, se corup organe de stat, pana cand aceasta piramida, care se sprijinea pe cohorte de noi veniti, se prabuseste, pentru ca sunt mai multi cei ce scot, decat cei ce baga bani. Oricum smantana ramane la cei initiati, zerul la prostime sau nici macar atata. Excrocherie veche, bine cunoscuta.

In USA e patentul lui Ponzzi. Madoff a fraudat astfel recent 65.000.000.000 $. In comparatie cu marile banci de investitii anglo-americane, tiganii romii, italianul Ponzzi, evreul Madoff sunt copii si de regula si pedepsiti. Bancile nu numai ca au reusit sa fraudeze trilioane de $ (un trilion = 1.000.0000.0000.000) si sa genereze o criza de dimensiune mondiala, dar cand au ajuns in dificultate au cerut imediat bani de la guvern, care le-a satisfacut dorintele, pentru a nu se prabusi sistemul financiar in totalitate. Exceptie a facut numai Banca Lehmann, careia guvernul SUA i-a permis sa dea faliment, asa ca pe langa firme de asigurari, multi pensionari din Europa, Asia au pierut in totalitate 400.000.000.000 $ (patru sute de miliarde sau bilioane de $).

Romii cu alba-neagra in RFG sunt maltratati de neo-nazisti, Ponzzi condamnat, Madoff 150 de ani puscarie. In schimb nici macar unui manager de la nici o banca anglo-americana, care a delapidat cu aproape aceeasi metoda inocenta incomparabil mai mult, nu i s-a intamplat absolut nimic. Mai mult decat atat, cu banii primiti de la buget si cu dobanda mica de la Bancile Centrale, bancile de investitii se comporta ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic. Speculeaza in continuare mai ales cu banii altora (90% din banii bancilor sunt ai clientilor), ceea ce le aduce directorilor bonificatii de miliarde de $. Mai nou pierderile se socializeaza si profiturile se privatizeaza si in SUA, UE, ca in Romania anilor 90. Firme capusa pe banii celor neinitiati, a statului, totul in folosul unei grupari de interese financiare bine organizate.

Frauda e legala ne asigura ziarele si radio-televiziunea, platite probabil tot din banii celor pagubiti. Acum cand Presedintele SUA Obama vrea sa oblige aceste banci sa speculeze cu precadere pe banii lor, nu ai celor neinitiati in marea scoala a fraudei inocente sau a banilor publici, protestele lor si ale specialistilor misiti nu inceteaza sa convinga ca asta va duce la degradarea mediului de afaceri, la incetinirea cresterii economice, la toate relele de pe pamant. Rezultatul negocierile cu cei care au furat turma de oi este inca incert. Clar este numai ca oile sunt periodic tunse.

Bangkok, Januar 2010

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page