Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Raportul Ohanesian

In atentia: Uniunii Europene, NATO si altor parteneri

Capitolul VII

(Continuare din numarul precedent)

Desi presedintele Traian Basescu, considera ca in cazul expulzarilor este vorba de noi "provocari" la adresa tarii noastre, a indemnat la moderatie.

Contrar uzantelor diplomatice internationale, Romania nu a raspuns cu aceeasi moneda. Presa damboviteana a spus ca umilirea SIE ar fi fost generata de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau.

Prea mult nu au gresit. Este evident ca ofiterii serviciilor secrete de peste Prut au scoala spionajului rusesc, FSB, SVR sau GRU. S-a speculat chiar ca rusii urmaresc operatiuni de dezinformare. Provocarea "Mihai Contiu" (fost agent SIE in Moldova recrutat de Securitate inainte de ’89) de generalul Cornel Biris - nume de cod “Gruber” sau de Mircea Has – nume de cod “Haiduc” pentru H256), cum a fost denumita autodeconspirarea acestuia de presa aservita serviciilor secrete, a fost mai degraba o operatiune de spalare a imaginii mototolite a spionajului romanesc prins cu pantalonii in vine si cu spaga in dinti.

Fostul agent al SIE, Mihai Contiu, transformat peste noapte in jurnalist al cotidianului Moldova Suverana, sustinea ca serviciile secrete romanesti dezinformeaza cu privire la adevarata stare de spirit din fosta republica sovietica.

"Ambasada romana din Moldova este intruchiparea perfecta a securitatii ceausiste de peste granite, acolo unde trebuiau cautati disidentii anticeausisti care trebuiau impuscati", afirma Contiu. El ii acuza direct pe "ofiterii de la linie, publicand cateva nume de jurnalisti, scriitori sau alte personalitati cu grade: Lorena Bogza, Victor Nichitus, Cristian Pohrib, Dan Dungaciu, Iurie Rosca, Vasile Butnaru, Nicolae Negru, Constantin Tanase, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Alexandru si Ana Bantos, Aurel Scobioala si alti 35 de subiecti. Contiu isi mai acuza si legatura din SIE, fostul consul al Romaniei in Moldova, "ofiter de linie al SIE", Ion Negescu, cerand conducerii Romaniei sa curete reteaua. A deconspirat sediile unor case conspirative SIE, dar a trecut cu usurinta peste doua nume importante: fostul viceconsul Lucian Stanica (fiul diplomatului Secu Ilie Stanica, campionul deconturilor in alb de la SIE) si Valentin Motorga (incasator de pumni in figura de la veteranii moldorusi de pe frontul din Afganistan), actualul sef al Directiei Generale de Protectie Interna din SIE. Colegii spun despre Stanica junior ca ar fi fost implicat intr-un scandal monstru, fiind aproape de arest. A fost salvat de relatiile tatalui sau din SIE. Fostul viceconsul Lucian Stanica este in continuare angajat al Directiei Consulare MAE – serviciul Legislatie UE. Desi deconteaza deplasari la Bruxelles, calatorea saptamanal peste Prut. Pe banii nostri.

Contiu nu a spus nimic despre taberele SIE din ambasada de la Chisinau.

Cei care l-au sustinut in campania electorala pe fostul primar al Chisinaului Serafim Urechean, (impotriva "americanilor" din SIE care-l sustineau pe Iurie Rosca), faceau parte din tabara generalului in rezerva Adrian Isac. Din aceeasi echipa faceau parte si Dan Matei Agaton, Marius Stoian sau "cadrul asociat" Silvian Ionescu.

Relatii "fantomatice" cu Republica Moldova

O victima mai putin mediatizata a esecului SIE in Moldova a fost "cancelarul acoperit“ Dan Dumitru. Fostul sef al Oficiului pentru Gestionarea Relatiilor cu Republica Moldova, aflat in subordinea Cancelariei Primului Ministru a fost oficial inlaturat pe 17 septembrie 2007. Dumitru a a ramas o vreme la conducerea oficiului, tragand speranta ca guvernul Tariceanu va pica, iar demiterea sa va fi anulata.

Presa centrala a semnalat faptul ca Dumitru era puternic angrenat in "munca politica" inca de pe vremea PSD.

Personalul de la Centrala Nucleara Cernavoda ii cunoaste apartenenta la fosta Securitate si activitatea de spionaj in SUA si Canada inainte de 1989.

Dan Dumitru s-a nascut in februarie 1956 . A absolvit facultatea de Energetica, specializarea - centrale termonucleare. Tatal sau a fost ofiter de armata, comandantul Scolii Militare Auto de la Pitesti. Dumitru a fost prieten din copilarie presedintele PSD Mircea Geoana, fiul unui generaloid cunoscut. A activat in Securitatea comunista la brigada speciala “U”, cunoscuta si sub denumirea de "Fantome" (devenita dupa revolutie H 256) in anul 1987, sub conducerea generalului Angelescu (tatal "fantomei" prezidentiale de la Ordine si Medalii Gheorghe Angelescu) si a fost bun prieten cu generalul in rezerva Cornel Biris sau cu fostul ambasador al Romaniei la Roma Cristian Colteanu.

Bun prieten cu toate regimurile mai mult sau mai putin dictatoriale, colonelul SIE pe stil nou, Dan Dumitru nu a avut nici o problema de a se plia pe noua legislatura democrata. La intoarcere de la "postul" din SUA, a fost numit sef de serviciu in cadrul Serviciului de Informatii Externe si a fost preluat de generalul Nicolae Iana la Directia Contraspionaj. In 2003 era colonel in Serviciul de Informatii Externe. Biroul sau se afla la etajul I, in sediul SIE de pe strada Columbelor, vecin cu cel al generalului rezervist Adrian Isac.

Firma sa Valsa Consulting este doar un deget din mana lunga a Securitatii ce actioneaza la Chisinau. In aceeasi firma figureaza un alt securist Mircea Andrei. Se pare ca fiul acestuia, Dragos Andrei (coleg si prieten cu Dan Dumitru de la brigada “U”), a participat la inlaturarea fostului sef de la Oficiul pentru Relatii cu Moldova. Dragos l-a turnat pe Dumitru direct la Silviu Predoiu, adjunctul directorului SIE pentru a obtine un post caldut la Bruxelles.

Dan Dumitru este mason de rang inalt, fiind invitat in 2003 de taticul masonilor KGB, Alexander Kondiakov la Conventul de la Moscova, alaturi de Florin Simion. Averea declarata a bugetarului sub acoperire Dan Dumitru este impresionanta.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page