Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

In Transilvania, Wass de Taga, o veche familie moldoveneasca

Este evident pentru cei mai multi dintre noi ca subiectul Wass Albert s-a demonetizat. Si asta pentru ca an de an asistam la reluarea aproape obsesiva a aceleiasi teme. Faptul ca Wass Albert este criminal de razboi nu mai poate fi contestat. Cel putin in Justitia romana. Pe noi insa nu ne mai intereseaza acest abominabil si contestat personaj. Ne intereseaza acum originea familiei sale (pretins) maghiare. E cunoscut faptul ca multe dintre marile familii maghiare din Transilvania, precum Kendeffy, Kemeny, Hunyadi, Dragffy, Banffy, Boer etc au de fapt o origine romaneasca pura si autentica. Iar in acest context, poate ca nici despre originea marelui matematician Bolyai Farkas nu s-a spus chiar totul. Avem in vedere sa revenim in curand cu amanunte interesante despre originea sa. Dar cum au devenit ei maghiari? E o alta poveste.

Concluzia insa ar trebui sa fie una cat se poate de pertinenta si sa ne indemne chiar la meditatie. Studiata atent, istoria Transilvaniei - parte din istoria Romaniei - s-ar putea sa ne mai rezerve inca multe, foarte multe surprize. Poate ca nu va mai trece prea mult timp pana cand romanii si maghiarii din Transilvania - in sfarsit - vor constata si intelege ca sunt mult mai legati intre ei decat ar crede. Iar asta i-ar elibera si pe unii si pe altii dintre cei mai complexati romani si maghiari, de atat de desuetul, nocivul si anacronicul sovinism si nationalism extremist.

Capul de bour nu e un semn heraldic maghiar

Revista "Historia", nr. 81, din septembrie 2008, mi-a atras atentia in mod deosebit. Ca de obicei, revista nu se dezminte: articole documentate, scrise intr-o maniera stiintifica si in acelasi timp accesibila, fapt care are darul sa apropie istoria si mai mult de cititori. Dar ceea ce a retinut atentia in mod deosebit a fost articolul de la pagina 55, apartinand distinsului prof. univ. dr. Mihai Sorin Radulescu. Domnia sa, posesor al unui interesant document heraldic provenit din colectia heraldistului si genealogistului Ferdinand Bartsch, a descoperit cu surpriza ca acesta a apartinut candva familiei Wass. De fapt, profesorul Radulescu a avut parte de o dubla surpriza.

Documentul heraldic respectiv, mai precis un necrolog din anul 1802, este decorat cu un cap de bour, cu botul strapuns de doua sageti, deasupra sa avand o semiluna, o stea cu sase colturi si un soare cu sase varfuri. Iar capul de bour, dupa cum prea bine stim, nu este un semn heraldic specific blazoanelor maghiare. Atunci ce legatura ar putea sa fie intre acest insemn de pe blazon si marea familie maghiara Wass? In incercarea de a explica aceasta problema, mi-am permis sa prelucrez pentru dumneavoastra cateva fragmente din articolul distinsului profesor.

Ioan cavaler de Puscariu pune punctul pe "i"

Potrivit acestui genealogist transilvanean - un clarvazator al timpului sau - citat de prof. Radulescu: "nu e nici o mirare ca unele familii din aristocratia maghiara se trag din natiunea romana, dupa cum se trag multe din ele si din cea germana, slava, italiana, franceza etc. Era un timp cand atari familii se sfiau de descoperirea originilor romane, dar astazi, cand nu se mai poate nega, ca de exemplu ca cel mai mare viteaz al Ungariei (Iancu de Hunedoara), cel mai drept rege (Mathia), cel mai celebru primat (Nicolaus Olahus) si de aici incolo pana in timpurile noastre si cel mai intelept al tarii (Francisc Deak) au fost de origine romana, negarea unei atari origini nu mai are niciun inteles…" Marele nostru invatat Gheorghe Sincai avea si el o opinie aparte. Printre altele, Sincai, in insemnarile sale spunea: "…in Tara Ungureasca putini unguri neaosi se afla. In Ardeal abia doua sau trei familii (zic cei mai luminati si mai puternici). Ci stapanesc acum in Ungaria mai cu seama horvatii (croatii), totii (slovacii) si nemtii…in Ardeal nu se afla boieri unguri de vita, fara numai romani si secui, prasiti intr-insele prin casatoriile lor cu romancele si unguroaicele". De fapt, atunci cand vorbea de "horvatii" si "totii" din Ardeal, Sincai se referea la atat de frecventele nume maghiare de Horvath si Toth.

Sincai, protejatul familiei Wass

Intre anii 1797-1804, marele istoric Gheorghe Sincai, cel care anterior indeplinise functia de director al Scolilor din Ardeal, a petrecut sapte ani la Taga, ca preceptor al copiilor contelui Wass Daniel. Cum oare ar fi putut un nobil maghiar sa-si incredinteze educatia copiilor sai pe mana unui valah, fie el si atat de erudit? Cu siguranta ca vederile acestui nobil erau altele decat ale epigonului sau Wass Albert, iar originea sa romaneasca oglindita prin blazon, poate ca a cantarit si ea in alegerea sa. Sa nu uitam insa si un alt exemplu. Familia nobiliara maghiara Dragffy, avand, asa cum am mai spus, o origine romaneasca, desi de religie catolica, a continuat sa sprijine uneori deschis, alteori in secret ridicarea unor biserici ortodoxe in Maramures. Poate ca intr-adevar sangele apa nu se face. Revenind insa la Sincai si la protectorii sai, acesta spunea: "Intre familiile cele mari din Ardeal, cea mai de frunte si mai veche iaste familia Vos din Santul Eghidie, iar acum numita a grofilor Vas de Teaghe. Familia aceasta au venit cu intaia intrare a ungurilor in Ardeal, in anul 904, din Moldova, si pecetea o arata ca nu numai a fost de frunte intre moldoveni, ci din casa ce obladuia Moldova, caci pana in ziua de acum tine timirul sau stema Moldovei in pecetnicul sau". Serafim Duicu, regretat profesor muresean, evidentia intr-una din lucrarile sale atat originea moldoveneasca a familiei Wass de Taga, cat si inrudirea cu familia Basarabilor. In descendenta lui Vlad Tepes, in ramura Basarabilor de dincolo de Carpati, a existat o alianta matrimoniala cu familia Wass de Taga. Si atunci cum se poate explica nationalismul extremist al ultimilor lor descendenti?

Nicolae BALINT

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page