Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Popor supus mereu taxelor

R. BOTIS

Suntem un popor mereu taxat. De la taxa de drumuri am trecut la taxa (acciza) pe carburant, apoi taxe marite la impozite diverse. Popor al multiplelor taxe am ajuns sa actionam aproape automat luna de luna. Avem de platit taxa de curent, apoi cea pentru apa. Vor mai fi? Taxa marita la gaz si servicii. Taxe alaturi de surioarele impozite.

La urma ne privim plini de amaraciune buzunarul si constatam ca este aproape gol. Scuturam bine de el si ne reamintim ca nu am platit taxa pentru copilul ce il avem inscris la camin. Fata cea mare imi spune ca taxa de la fondul clasei s-a dublat fata de anul trecut. O fi drept ceea ce am citit undeva: ,,Daca am avut ghinionul sa ne nastem…" Nici chiar asa. Un zambet ne cucereste la gandul ca peste alte trei saptamani vom primi iar leafa.
Imi suna telefonul, Ionel imi cere disperat 300 de lei pana luna viitoare. Ionel, vecinul de usa, traitor si el in democratia aceasta a taxelor.

Data de 1 ianuarie 2007 aducea sperante caci ne vedeam si noi membrii in Uniunea Europeana. Au fost atatea sperante, desarte insa, gandind ca vom fi in randul statelor destepte. Aceasta s-a realizat doar la nivelul preturilor. In multe domenii de activitate semeni de-ai nostri traiesc fiind remunerati la limita subzistentei. Blestem ori incercare divina? Strazile scot la lumina zilei orfanii- copiii nimanui, aurolaci, fete murdare si triste, batrani fara sprijin. Fiecare traieste intr-un univers al lui, cu vise, cu zambete, cu tristeti, cu… Multi dintre acestia sunt fostii platitori de taxe. Nu mai vor sa auda de ele iar lumea lor dublata de o viata fara multe obligatii a capatat o alta valenta a firescului. Pentru acestia a mai ramas taxa pe viata ramasa. Nu vreau sa fiu patetic, nici sa scap vreo lacrima, dar nu pot sa trec peste aceasta parte a realitatii din jurul nostru.

,,Sentimentul public ramane proeuropean, dar el pare sa fi conchis, deja, ca zonele de pasivitate ale UE sunt foarte intinse. Mai direct spus: Uniunea Europeana n-a reusit, deocamdata, sa depaseasca imaginea de instrument elitar pentru uzul elitelor. Uniunea Europeana nu e, inca, o valoare publica si un bun popular romanesc… E cazul sa lasam la o parte politetea si protocolul. Discutam despre o situatie dramatica. Mai exact spus, despre tentativa unui grup intern de a folosi calitatea europeana a statului roman ca fundal si proptea pentru instaurarea unei formule politice…" Asa suna o luare de pozitie a unui jurnalist in materialul sau. Care sa fie acel grup intern?

O femeie dintr-un sat maramuresean primeste in anul 2008 o pensie de trei lei. Pe canalele de televiziune a fost semnalat cazul acesta. Care taxe oare sa inceapa sa le plateasca biata femeie?

La orizont se intrevad zorii noilor vizite electorale, oameni bine hraniti vor veni sa ne ostoiasca bruma noastra de speranta cu promisiuni, afise, pungi cu alimente, zambete prietenoase. Va fi un tacam complet, nu va lipsi din meniul zilelor, saptamanilor electorale nimic. Iarasi, dupa patru ani de asteptare ne vom umple burtile cu toate cele aruncate de la tribuna viitorilor nostri alesi.

Asteptam noii oranduitorii de taxe, ca un popor cuminte ce suntem. Rabdarea este virtutea noastra.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page