Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Presedintele si premierul la summitul de la Bruxelles

Evenimentul cel mai important al saptamanii trecute, pentru batranul continent, a fost "summitul de toamna" de la Bruxelles, unde sefii de stat si de guvern ai celor 27 de tari ale Uniunii Europene s-au intalnit pentru a gasi solutii si a lua decizii in rezolvarea crizei financiare mondiale. Dupa cum informeaza sursele de presa, liderii europeni au purtat discutii timp de doua zile si au aprobat un plan de salvare financiara, propus de cele 15 tari care folosesc moneda Euro, constituind "asa-numitul Eurogrup", declarandu-se optimisti in sensul ca planul lor nu va fi respins de statele care nu fac parte din respectivul grup.

O alta decizie luata la summitul de la Bruxelles este aceea ca presedintia franceza a Uniunii sa mentina obiectivul de a se ajunge la un acord, in luna decembrie, asupra planului european de reducere a emisiilor de gaze, cu efect de sera, in pofida unor obiectii, in acest domeniu, tinandu-se insa seama de situatia specifica a fiecarui stat membru, potrivit proiectului de concluzii supus adoptarii reprezentantilor celor 27 de tari, prezenti la summit. Presedintia franceza vrea semnarea documentului in decembrie si acum cere statelor membre o reinnoire a angajamentului politic pentru obiectivul ambitios de reducere a gazelor cu efect de sera, cu 20%, pana in 2020. Dar pentru atingerea lui e nevoie de eforturi financiare deosebite, incat mai multe tari, intre care Polonia, Romania si Italia, cer o reducere a obligatiilor care le revin in perioada 2012-2020. Fiecare dintre aceste tari considera ca masurile prea impovaratoare pentru a respecta obiectivul reducerii gazelor cu efect de sera le-ar incetini dezvoltarea economica, mai ales in noul context creat de criza financiara.

Romania a fost reprezentata la summitul de la Bruxelles de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu, care au calatorit separat, la Bruxelles, dupa un proaspat conflict creat intr-o sedinta CSAT, suspendata de presedinte, dupa ce a criticat pregatirile facute de MIRA in vederea aderarii la Spatiul Schengen si pretul masinilor achizitionate pentru politisti. Cei doi inalti demnitari planificasera anterior sa mearga in aceeasi aeronava, conform informatiilor mediatice. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au prezentat concluziile Consiliului European in cadrul unei conferinte de presa, la Bruxelles. Presedintele a declarat ca "etapa a doua", respectiv criza economica "urmeaza". Seful statului a spus ca, desi actuala criza financiara nu a afectat Romania, criza economica ce va urma "nu va ierta" tara, daca nu se manifesta prudenta. Domnia sa a spus ca principalul subiect discutat la Consiliul European a vizat criza financiar-bancara prin care trec in prezent statele din Uniunea Europeana. "Una din principalele masuri care a fost adoptata astazi a fost protectia depunerilor populatiei in banci, masura care a fost adoptata si la noi in tara. (…) "Criza financiara nu a lovit Romania, pentru ca noi am platit un cost in anii ‘90 si avem reforme prudentiale mult mai severe pe care UE le implementeaza abia acum. Etapa a doua - criza economica nu ne iarta insa, daca nu suntem prudenti, vor exista diminuari ale investitiilor, va fi mult mai dificil sa contractezi un credit extern.

 Resursele financiare care exista trebuie dirijate catre productie, realizare de investitii si nu catre consum, daca vrem sa evitam aceasta criza economica", a subliniat Traian Basescu, adaugand ca in aceasta situatie se inregistreaza deja diminuari ale investitiilor in economia romaneasca. Criza economica nu tine nici de guvernare si nici de sistemul bancar, ci de faptul ca Romania se afla intr-un sistem economic global, a mai explicat presedintele Romaniei. De asemenea, a mentionat ca la summit s-a hotarat ca statele membre sa actioneze concret pentru diminuarea efectelor acestei crize, inclusiv prin crearea unei structuri informale la nivel european, formata din reprezentanti ai institutiilor bancare, cu atributii de control in sistemele nationale. Traian Basescu a precizat ca s-a stabilit ca resursele bugetare de care beneficiaza statele membre sa fie indreptate catre economia reala, catre productie si catre dezvoltarea infrastructurii, si nu catre consum, pentru a se crea astfel posibilitatea de crestere economica si de creare de locuri de munca, pentru a putea fi depasita criza financiara actuala.

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca efectele crizei financiare internationale vor atinge si Romania. "Sistemul bancar din Romania este un sistem sanatos, spre deosebire de sistemele bancare din alte tari, dar asta nu inseamna ca Romania poate fi o insula de bunastare intr-un ocean de dezastru. Efectele crizei se vor simti si in Romania", a avertizat premierul. Calin Popescu Tariceanu a relatat si despre modul in care Uniunea Europeana s-a implicat in remedierea crizei. "Uniunea Europeana a reactionat constient si adecvat, pentru ca exista premisele de a se pune baza unui nou sistem financiar si monetar, pentru ca intreg sistemul trebuie regandit, dupa tot ce s-a intamplat la nivel global", a mentionat premierul. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au expus concluziile summitului de la Bruxelles in mod oarecum diferit, dar au scos in evidenta implicatiile crizei mondiale asupra Romaniei. (Clipa)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page