Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Viziunile" lui Marko Belea!

Prin ograda noastra politica, din ce in ce mai galagioasa, in care gascanii si partiduletele de buzunar (care se cred ditamai ursi!) se umfla-n pene, ca broasca cea raioasa si ambitioasa din fabula, fiecare face ce vrea. Cum il duce capul pe fiecare! Iar de foarte multe ori, dupa cum s-a constatat pana acum, capul nu-i prea duce. De obicei ii duce prost!

In asteptarea datei de 30 noiembrie, UDMR, Ciociolina politicii romanesti, musai sa iasa cat mai zgomotos si "interesant" in evidenta, in fata electoratului maghiar, dand glas unor stari si viziuni schizofrenice.

In postura de prim-solist, ca de obicei, trebuie sa fie Marko Bela. El, viora-ntai udemerista, intr-o clipa de necesar "bilant" preelectoral, si-a zis: "Oare ce ar fi, daca as incerca, inca o data, marea cu degetul?!" Prin pustiul asta politic romanesc totul este posibil! Oricum, pretentiile maghiare, privilegiile si discriminarile pozitive mereu au fost harazite unui drum fara de sfarsit. Sub tacerea asta, unde clocesc diversiunile, multe s-au petrecut si se vor mai petrece! Au vrut table bilingve in localitati cu 20% populatie ungureasca? Asta au obtinut! Au dorit limba maghiara in administratie si in justitie? S-a facut! Au avut ei ambitia sa poarte nume unguresti chiar si garile din Ardeal? Nicio problema! Domnul Miron Mitrea, pe atunci ministru al Transporturilor, a avut grija! Le-a dorit inimioara lor nemeseasca reamplasarea statuii Ungariei Mari, la Arad, un simbol al urii si intolerantei milenare? Nicio problema! PSD a pus umarul! Au hotarat ei sa le faca vant elevilor si profesorilor din Liceul “Bolyai Farkas”? Floare la ureche! Asuda sa inlocuiasca strada Calarasilor cu numele lui Kossuth Lajos, criminalul de la 1848-1849, cand 40.000 de romani ardeleni au fost ucisi, iar 300 de sate, biserici si manastiri au fost arse si rase de pe suprafata pamantului? Au avut ambitia sa schimbe numele Bulevardului "Maresal Ion Antonescu", brav barbat al neamului, cu denumirea anosta si diversioanista "Cetatii"? S-a implinit, imediat - uneori si cu mana romaneasca, deoarece cozi de topor mereu se gasesc -, pe placul inimioarei lor! Pai, daca toate acestea poarta numele UDMR, de ce sa ne oprim aici? - si-a spus Printul Barbison.

Asa ca, in timp ce guvernantii romani continua, in relatiile cu UDMR, sa exerseze riscanta "ruleta ruseasca" (s-ar putea sa se trezeasca cu un glont in cap, tocmai cand nu se vor astepta, in privinta autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc!), Marko Bela nu are liniste si somn. Mereu cu cate un vigilent ochi deschis, cand este vorba despre "pamantul natal", pe care l-a motrosit in traistele europarlamentarilor udemeristi, si despre "patria furata" pe care ei o vor "inapoi", cugeta si rade pe sub mustata. Si ce-i trece prin capul ala leninist? Nu se lasa el pana nu mai arunca, macar din cand in cand, cate o canistra de benzina pe focul mocnit din Ardeal!

Ambitios sa-i invete ungureste pe toti ardelenii, fara nicio exceptie, se gandeste la o lege prin care studiul limbii maghiare sa fie obligatoriu, acolo unde ei sunt majoritari, in scolile din Transilvania! Iar ca aberatia sa fie si mai cu mot, compara maghiara cu limba engleza. V-ati prins? Adica, maghiara sa fie invatata ca limba de circulatie internationala! Ar fi - zice el - cat se poate de "firesc", ca la Targu-Mures, la Targu Secuiesc, la Miercurea-Ciuc, dar si pe la Satu Mare, prin alte multe localitati din Transilvania, "limba maghiara sa fie introdusa, optional, in programa scolara din ciclul primar inca". In zonele cu populatie mixta, ambele limbi sa fie obligatorii!

Dupa cum se vede, pasul de la "optional" la "obligatie" - deci, cu forta! - este mic de tot. Totul, de dragul "mersului inainte", ca "cetateni ai Europei".

Pentru ca Marko Bela tot foloseste cuvantul "firesc", oare nu ar fi fost, tot cat se poate de firesc, ca maghiarii din Romania sa invete, mai intai, limba statului, conform articolului 13 din Constitutie: "In Romania, limba oficiala este limba romana"!?

Ciudat lucru, reactiile nu au venit din partea Guvernului condus, sontac-sontac, de Constantin Anton Calin Popescu Tariceanu, ci tocmai din partea unor reprezentanti ai minoritatilor, altele decat cea maghiara. Pentru ca, iata, pana s in Parlamentul Romaniei, UDMR trebuia discriminata pozitiv! "Nu voi vota niciodata un proiect de lege care sa impuna vreunui cetatean roman sa invete germana! Nu voi vota o asemenea absurditate!". Replica apartine domnului Ovidiu Victor Gant, deputat din partea Forumului Democrat German. "Mai sunt si alte minoritati in afara de maghiari!" - spune poetul Slavomir Gvozdenovici, deputat din partea sarbilor si carasovenilor. "Nu ne propunem sa-i obligam pe altii sa ne invete limba!" - este de parere Ahmet Aledin, deputat al comunitatii tatare. De aceeasi parere este si domnul Ibram Iusein, reprezentantul turcilor in Parlament. Reprezentantii minoritatilor din Transilvania si din Dobrogea (rromii, sarbii, croatii, ucrainenii, italienii, rusii, bulgarii, albanezii, turcii, tatarii etc.) observa, cu ingrijorare, si considera, nu fara o indreptatita ingrijorare, ca maghiarii au mereu pretentii! Or, toate minoritatile sunt obligate, inainte de toate, sa invete limba oficiala a statului roman! Si a mai avut un vis Printul Barbison: o noua impartire a regiunilor!

Ingrijorat peste poate, nemultumit ca Regiunea Centru, din care face parte si judetul Mures, este prea mare si nu exista in ea "interese comune", grupul parlamentar al UDMR a initiat un proiect, in Camera Deputatilor si Senat, pentru o alta impartire pe placul lor. Care sunt motivele si "argumentele" care ar duce, dupa Marko al lui Bela, la anuntata propunere legislativa privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica? Multe! "Coeziunea economica si sociala", "reducerea discrepantelor dintre nivelurile de dezvoltare ale actualelor regiuni", "restructurarea economica eficienta", "un standard ridicat pentru a concura cu regiunile UE", "criterii obiective de definire a zonelor prioritare", "nivelul crescut al competitivitatii" etc. Si dai, si dai… Sintagme vanturate, smechereste, in moara de vorbe! Aparent, pentru naivii si necunoscatorii naravurilor UDMR-iste, totul pare frumos! Numai ca toate acestea sunt aruncate, precum zarurile pe o tabla zornaitoare, tocmai pentru a ascunde alte ganduri ale UDMR! Dovada v-o oferim ceva mai incolo!

Deci Marko Bela si ai lui doresc 16 regiuni, in locul celor opt de acum. El zice ca udemeristii pot trai numai si numai daca sunt 16! Oare se gandesc ei doar la regiuni "de dezvoltare economica"? Asadar, sa vedem incotro le zboara mintea?

Iata care sunt cele 16 regiuni propuse de UDMR:

1. Botosani - Suceava;

2. Bacau - Iasi - Neamt - Vaslui;

3. Braila - Buzau - Galati - Vrancea;

4. Constanta - Tulcea;

5. Bucuresti;

6. Calarasi - Ialomita - Ilfov;

7. Giurgiu - Teleorman;

8. Dolj - Mehedinti;

9. Gorj - Valcea;

10. Arges - Dambovita - Prahova;

11. Arad - Caras-Severin - Timisoara;

12. Alba - Hunedoara;

13. Sibiu - Brasov;

14. Covasna - Harghita - Mures;

15. Bistrita-Nasaud - Cluj - Maramures;

16. Bihor - Salaj - Satu Mare.

Asta propun, asta spera ei sa fie! Observati dorita de ei regiune 14: Covasna - Harghita - Mures?! Adica, refacerea fostei Regiuni Autonome Maghiare - visul UDMR-ist! Sa fim, apoi, atenti si la gandul lor otravit de la pozitia 16: Bihor-Salaj-Satu-Mare! Pasarea malai viseaza!

Dupa cum se vede, UDMR zburda! Sfideaza, fara sa-i pese si fara rusine, legi si Constitutie, calca prin strachini, cere, indirect, cea de-a doua limba oficiala in stat, dispretuieste articolele 1 (Romania - stat national unitar!) si 13 (limba oficiala), cu gandul la autonomia teritoriala, pe criterii etnice, a Tinutului Secuiesc.

Constitutia devine presul pe care Marko Bela si UDMR se sterg pe picioare! Si in tot acest timp prin palatele din Piata Victoriei si de la Cotroceni se doarme.

Somn usor, guvernanti romani! Sa nu va treziti, cumva, prea tarziu!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page