Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (866)

* S-a dovedit, daca mai era nevoie, ca stabilitatea lumii este functie dependenta de actiunile infantile ale unor personaje al caror nivel cerebral, intelectual, moral, spiritual etc. ridica indreptatite semne de intrebare. Bertolt Brecht, scriitor, poet si eseist german de renume in "Teroarea si mizeriile celui de-al III-lea Reich", spunea: "lumea va ajunge in pragul prabusirii, a autodesfiintarii atunci cand neinitiatii, nestiutorii, oamenii mai putin dotati, vor da lectii celor initiati, stiutori si dotati cerebral. Se pare ca previziunile lui Bertolt sunt pe punctul de a se materializa, daca aveti amabilitatea de a trece in revista candidatii la diverse foruri legislative de aici sau de pe……alte meleaguri Mioritice, in special cele pentru Diaspora. Chiar nu va vedeti, domnilor? Cine va sustine sa candidati la diferite foruri legislative, fara a avea calificarea necesara? Ralph Waldo Emerson spunea ca nimic nu este mai deplasat pentru o persoana decat cand intra in domenii de activitatea pentru care nu are calificarea necesara. Opriti "Ascensiunea lui Arturo Ui", a acestor nulitati spre a deveni factori de decizie, alfel cu propriul nostru concurs, lumea va ajunge in pragul prabusirii !!! Ne-a ramas de la C. Tullius Cicero ca exista legi care i-au scapat lui Hammurabi, nu le regasim nici in codul penal Roman sau in jurisprudenta unui cod penal din lume; sunt legi cu care ne nastem si apartin instinctului uman - instinctul de autoaparare.

Consider o datorie de onoare de a lua atitudine impotriva acelora care fara a etala o calificare deosebita sau o dotare cerebrala de exceptie, se doresc factori decizionali. Opriti marginalizarea valorilor si stopati intrarea in institutiile superioare ale statului roman a non-valorilor. Altfel tara se va transforma intr-un univers monstruos-grotesc sau terifiant, sub teroarea unui posibil regim totalitar. A se vedea Ferma animalelor, utopia 1984. Filosoful si eseistul spaniol Jose Ortega Y Gasset ne spunea ca "fiecare creatura este fericita atunci cand este ceea ce intr-adevar este" (Every living creature is happy when he is being that which in truth he is.”) Domnilor, chiar nu va vedeti cine sunteti. Niste semidocti, semianalfabeti, sustinuti de cei care n-au interesul sa se inconjoare de adevarate valori.

* A aparut noua carte a lui Jon Meacham, referitoare la cel de-al 7-lea presedinte al USA, Andrew Jackson, al carui portret poate fi vazut pe bancnota de 20 de dolari. Cartea se intituleaza "American Lion” si se refera la faptul ca sub administratia Jackson s-a creat o Presedintie moderna si "vox populi" a avut o alta rezonanta la Casa Alba. Din "American Lion” s-au desprins niste sugestii, valabile pentru orice ocupant al Biroului Oval.

Recomand staruitor cartea, viitorului ocupant al cladirii de pe 1600 Pennsylvania Avenue, Washington DC. Se va putea invata cum Andrew Jackson a rezolvat "criza bancara", cum s-a inconjurat in exclusivitate de consilieri independenti, care i-au relatat numai adevarul asupra Starii Uniunii, indiferent cat de dureros a fost adevarul, cum pentru orice actiune majora luata, avea intotdeauna pregatit si un plan de rezerva, cum a separat total activitatea politica de cea religioasa si cum a tratat tot ceea ce este legat de politica, drept o opera bufa-comedie. Pentru ca suntem in pragul alegerilor, unul din favoritii mei scriitori Tom Stoppard spunea in Jumpers: nu este votarea democratie; este numaratoarea. (It’s not the voting that’s democracy, it’s the counting). Legat de acest lucru, imi revin in minte cuvintele poetului roman Decimus Iunius Iuvenalis, (60-140 A.D) "cine-i pazeste pe paznici"( who watch the watchers). Deci, atentie la numaratoare, desi la timpuri noi, tot…. noi, indiferent de coloratura politica pe care o afisam !!! Oricum, in functie de sistemul politic la care ma refer, sunt valabile cuvintele presedintelui americam Herbert Clark Hoover: "Binecuvantati fie tinerii pentru ca ei vor mosteni datoria natiunii." (Blessed are the young for they shall inherit the national debt.”)

* In afara unor cerebralitati indoelnice, de fapt majoritarii ocupanti ai mapamondului si a multor Institutii guvernamentale de pe aici si…. aiurea, nimeni, dar absolut nimeni, nu poate constata faptul ca Immanuel Kant a fost una din mintile de geniu pe care le-a avut omenirea.

Pe langa faptul ca este intemeitorul filosofiei clasice germane, el a elaborat independent de Laplace, o ipoteza cosmologica evolutionista (Istoria Generala a Naturii si Teoria Cerului. Sistemul filosofic al lui Kant este expus in "Critica ratiunii pure" (Teoria Cunoasterii), "Critica ratiunii practice" (Etica) si "Critica puterii de judecata" (Estetica si teoria finalitatii). Kant spunea ca omul nu poate accede la "cunoastere a lucrurilor in sine", ci numai a fenomenelor.

Referindu-se la "realitate", Kant spunea ca ea reprezinta o perceptie individuala a lucrurilor, perceptie ce depinde in exclusivitate de dotare cerebrala, nivel intelectual, moral si spiritual al individului. Realitatea de fapt, reprezinta o imagine proprie pe care ne-o formam asupra unor evenimente, functie dependenta de considerentele aratate mai sus. In prag de alegeri suntem anuntati ca un atac asupra Americii este iminent; ca argument ni se mai prezinta o caseta, cu un "mesaj" din parte lui Ossama bin Laden. Se pare ca si aici, ca de fapt pe intreg Mapamondul, se fac gafe irecuperabile. L-am avut pe Ossama in mana noastra de foarte multe ori, lasand la o parte ca a fost "scolat" tot de noi. Pentru sceptici, Tim Carney, ambasadorul nostru in Sudan, poate reconfirma acest lucru. Cheia prinderii lui Ossama sta in Pachistan. Nici acolo n-am stiut cum sa procedam !!! L-am pierdut pe Zia Ul Hak, am "renuntat" la Zulfikar Ali Buttho, Pervez Musharaf, ca sa avem in fruntea Pachistanului un personaj ciudat, acuzat de delicte foarte grave - este vorba de sotul Benazirei.

Daca dorim eradicarea terorismului, trebuie sa cerem autoritatilor de la Karaci, inchiderea tuturor Madrasselor, principalele furnizoare de teroristi si acces direct, fara conditii prealabile, in zona in care cei care atenteaza la stabilitatea planetei isi gasesc refugiul. Raman, in continuare, la opinia, ca un submarin Trident cu dotarea necesara ar fi rezolvat problema, inca din 7 Octombrie, 2001, orele 9:27, cand cea mai puternica si sofisticata masina de razboi a lumii, s-a pus in miscare.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page