Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (867)

* La data trimiterii la tipar a acestei modeste rubrici, rezultatul final al alegerilor prezidentiale nu a fost dat publicitatii. Nu trebuie neaparat sa ai o dotare cerebrala de exceptie, pentru a anticipa rezultatul alegerilor. Raman definitoriu la pozitia ca vom primi ceea ce meritam, iar viitorul nu prea indepartat ne va oferi cele mai mari taxe din istoria Statelor Unite ale Americii cat si socializarea treptata a tuturor mijloacelor de productie.

Deci, asa cum am anticipat intr-un material anterior din cadrul acestei rubrici, sistemul tras momentan pe linia de garare, din cauza nefunctionalitatii economice, va fi readus la viata. "Multumesc" tuturor care au dorit aceasta schimbare si in special membrilor marcanti ai partidului Republican, care au votat spre o "schimbare", spre ce, numai ei stiu, si in special lui Colin Powell, Lincoln Chafee, Charles Mathias, William Weld, Jim Leach, Linwood Holton, Bill Ruckelshaus, Susan Eisenhower si Julie Nixon Eisenhower, care au trecut in tabara adversa. Inca odata se dovedeste ca si cea mai buna armata din lume, daca nu este formata din oameni de caracter, va sfarsi in "bratele inamicului." Dar cand este vorba de acest domeniu Machiavelic, care este politica, nimic, dar absolut nimic, nu ma surprinde. Astept cu vadita curiozitate, materializarea perceptului filosofic al lui John Arbuthnot; "Toate partidele politice vor sucomba in final, inghitind propriile minciuni." ( All political parties die at last of swallowing their own lies.)

In conjunctura actuala se potrivesc ca o manusa, cuvintele politicianului englez, Edward Burke, rostite la 22 Martie 1775, in Camera Comunelor- Parlamentul Englez: “The march of human mind is slow.” (Marsul mintii umane este incet). Se pare c-am devenit mai putin analitici si spre a nu fi eclipsati, alegem la toate nivelele oameni mai putin pregatiti. Indiferent de ceea ce ne asteapta, parafrazand pe Robert G. Ingersoll, un guvern bazat pe orice altceva decat libertate si justitie, nu poate si nu trebuie sa reziste (A government founded upon anything except liberty and justice cannot and ought not to stand) ma gandesc ca alegerile pentru Senat si Congress din 2010, vor reinstaura perceptele democratice pe care aceasta tara a fost creata. Oricat de democratica a fost "numaratoarea", refuz sa accept ca toate deciziile majore sa fie luate de reprezentantii unui singur partid. Atunci cu ce suntem diferiti de ……… altii. Oricum, pentru a implementa pe deplin democratia, cu respect imi permit a va reaminti o butada piparata a politicianului francez, Edouard Herriot: "Democratia este o fata buna, dar ca sa nu te insele trebuie sa faci dragoste zilnic cu ea- La democratie est une bonne fille, mais pour qu’elle soit fidele, il faut faire l’amour avec elle tous les jours.

* Cu sau fara o declaratie beligeranta, este prudent sa acceptam ca ne aflam in razboi. Razboiul in care suntem implicati este indreptat impotriva unui concept metaforic, numit terorism international. Indiferent de inamic, trebuie sa admitem ca razboiul are consecintele lui care duc automat la cresterea puterii organismului statului si diminuarea libertatilor componentilor societatii. Limitarea unor drepturi individuale nu numai ca devine inevitabila, dar, in conditiile unei conflagratii, indifferent de natura ei, devine o necessitate.

In cartea lui de referinta "Crizele si Leviathan”, Robert Higgs a notat ca in perioadele de criza, puterea institutiilor statului este la apogeu in timp ce libertatile individuale la gasim la polul opus. Dupa terminarea crizelor, lucrurile par sa redevina la normal, componentii societatii reprimindu-si o parte din drepturile pierdute, dar nu in totalitate. Oricum, intr-un stat care pretinde ca este fundamentat pe principii democratice, drepturile individului sunt incomparabil mai mari decat intr-un stat totalitar, sau fara experinta democratica. Cand ne aflam in al saptelea an de razboi impotriva terorismului, ar fi necesar sa cunoastem in amanuntime ce atrage spre aceasta ideologie, cohorte de personaje cu nivele educationale, care ajung pana la PhD(doctori in stiinte).

Un studiu de exceptie, pe aceasta tema a fost prezentat de Marc Sageman de la University of Pennsylvania si poate fi gasit in ultima lui carte, intitulata “Inside Terror Networks.” Pentru cei mai putin documentati, Marc a fost ofiter in cadrul celei mai puternice institutii americane de law enforcement, si pana in 1989 a lucrat cu mujadehinii afgani, care luptau impotriva ocupantului sovietic.

Dupa ce a parasit institutia creata in 1947 de presedintele Harry Truman si-a dedicat intreaga activitate studierii acestui flagel al mileniului III. Ajutat si de formatia sa profesionala - psiholog, a intocmit mii de biografii ale celor care adera la organizatia terorista Al-Qaeda. Concluziile la care a ajuns Marc, contravin in totalitate perceptului general, asupra portretului unui terorist classic. Acesti oameni nu sunt saraci sau privati de anumite drepturi sau oportunitati.” Circa 75% din membrii miscarii Salafi Mujahedin, Miscare radicala Islamica, din care face parte si Al-Qaeda, apartin paturilor mijlocii sau instarite ale populatiei si provin din familii stabile si intacte. Surprinzator 63% dintre ei sunt absolventi de Universitati de prestigiu. Restul de 25% provin din Maroc sau Algeria or sunt catolici francezi, convertiti la islam, in perioada de detentie.

Marea majoritate sunt beneficiari ai generosului sistem Social European, care presupune locuinte gratuite, invatamant gratuit, gratuitate medicala si bani de buzunar !!! Stau si rememorez cand USA a fost terorizata de Unibomber. In final, autorul atentatelor a fost profesor universitar, prins numai dupa ce fratele lui, care l-a desconspirat, a primit asigurarea ca nu va fi condamnat la moarte. Numele lui a fost Ted Kaczynski. In numarul precedent al revistei, va aminteam de un alt terorist, actualmente profesor universitar si "amic" cu unul din candidatii la presedintia USA !?! Deci se poarta…. studiile.

Oricum in Moscheile din Europa se fac tot mai des auzite cuvintele, “Fansurna a lal qoum ul Kafein”- doamne da-ne victorie asupra infidelilor, lucru care ar trebui sa dea mai mult de gandit Institutiei, considerata cea mai secretiva si eficienta si care are pe frontispiciu urmatoarele cuvinte: ”You shall know the truth and the truth shall set you free.”

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page