Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Lupul isi schimba parul da` naravul nu"

 

Multiple sunt motivele pentru care oamenii scriu: unele obiective, altele mai putin obiective, unele folositoare societatii pentru care scriu, altele daunatoare.

Unii au folosit minunata arta a scrisului pentru interese meschine mergand chiar pana la denaturarea adevarului istoric, otravind mintea noii generatii cu dezinformare, minciuna, rautate si toate acestea, pentru un post mai bun in conducere sau pentru un dolar in plus.

Pacat ca acesti indivizi, mentionati la urma, stiu sa scrie si sa citeasca, mai bine ar fi ramas analfabeti, ca ar fi fost de mai mare folos societatii din care provin. Ani la rand m-am framantat in tacere, in speranta ca vor veni zile mai bune si pentru poporul roman al carui fiu sunt si eu. Chiar daca sunt departe de locurile natale, cu nostalgie imi aduc aminte de anii copilariei, adolescentei si primii ani ai tineretii petrecuti pe minunatele plaiuri Ardelene, ma dor durerile poporului meu, sufar pentru suferintele lui cu atat mai mult, cu cat vad ca nici dupa douazeci de ani de asa-zisa democratie nu se intrevede nici o zare de lumina sau un semn de o viata mai prospera, ba mai mult intunericul s-a adancit si mai mult pe intreg intinsul tarii si a vietii cotidiene a romanilor.

Tot cei care au fost la putere inainte de 1989 sunt in conducerea Romaniei si acum (cu mici exceptii) folosind aceleasi metode de conducere bazate pe intimidare, furt si dezinformare, "lupul si-a schimbat parul da’ naravul nu".

Tacerea am rupt-o dupa citirea cartii "Biserica Greco-Catolica din Romania in Perspectiva Istorica", ce m-a facut sa retraiesc cosmarul evenimentelor de la anii 1951 pana la 1958 si care m-a determinat sa scriu acest articol in semn de respect pentru tatal meu si a tuturor celor care au fost la puscarie si canal, batuti si chinuiti pentru singurul motiv ca au fost greco-catolici.

Facand parte din generatia scolarizata in regimul comunist de dupa 1945, istoria invatata de noi a fost o istorie incompleta, plina de minciuni si de falsificari a adevarului istoric.

Alarmant este faptul ca si dupa Revolutia din 1989, clasa conducatoare si servila Moscovei foloseste aceleasi metode, rescriind istoria neamului romanesc pentru a le servi intereselor proprii. Otravesc creierele milioanelor de tineri romani cu distorsiuni ale adevarului istoric despre originea, religia si cultura neamului romanesc si de data aceasta proverbul romanesc ca "lupul isi schimba parul, da’ naravul nu" se adevereste pe deplin.

Pana cand si regimul comunist a recunoscut contributia "Scolii Ardelene" la formarea limbii si culturii romanesti, fara sa faca o afiliere a acesteia la nici o religie si dvs. PROFESOR Damsa veniti acum sa-i diminuati meritele, fiindca au fost produsul greco-catolicismului respectiv un produs spiritual-cultural rezultat din reintoarcerea Bisericii Ardelene la Roma Papala, pe care in cartea dvs. o numiti "o exagerare". Nu este nici o exagerare asa cum nu este nici o exagerare ca originea poporului roman este Daco-Romana, nu Daco-Slavona, iar increstinarea poporului roman s-a facut prin Roma, nu prin Biserica Greco-Slavona. Nici pe departe nu pretind a fi un cercetator istoric, dar nici pasiv nu pot sa raman la denaturarea evenimentelor istorice traite de mine si familia mea, care in cartea "Biserica Greco-Catolica din Romania in Perspectiva Istorica", scrisa de Teodor V. Damsa, prefata de Silviu Anuichi si editorul Alexandru Porteanu, "sunt eronate, distorsionate si fara frica de Dumnezeu, minciuni elogiate mai ales in capitolele Reintregirea Bisericii Ortodoxe Romane din 1948" si "Tendinte de refacere a unitatii religioase a romanilor". La pagina 221 a cartii sus amintite, domnule Damsa, ati enumerat Biserici Greco-Catolice, care intre anii 1922 si 1928 au revenit la ortodoxie, printre care si biserica din Feiurd de langa Cluj, neadevar strigator la cer, eu sunt fiu de greco-catolic, nascut in 1945, in Feiurd langa Cluj. Mentionez ca in 1928 - 1930 parintii mei au luat parte la construirea minunatei biserici greco-catolice din localitate, unde am fost botezat greco-catolic, in 1945, in 6 august 1938 I.P.S. Dr. Iuliu Hossu al Clujului a luat parte la actul de consacrare a bisericii, fapt mentionat in cartea de Monografie a Feiurdului scrisa in anul 1939, preotul greco-catolic al acestei biserici in 1949 a fost arestat si ani mai tarziu a murit la canal, iar in 1951 tatal meu impreuna cu restul consiliului bisericesc au fost arestati si ei datorita faptului ca nu au aliniat biserica noastra greco-catolica la Ortodoxism.

Unii s-au intors acasa schiloditi de la canal, iar altii franti in batai de catre securitatea comunista si cu toate acestea, serviciile religioase greco-catolice in aceasta biserica au continuat pana prin anii1958-59, perioada in care copiii acestei comunitati printre care si eu, pe ascuns am primit ore de religie care erau interzise in acea perioada. Va intreb, domnule Damsa, daca in 1922-28, biserica noastra s-a intors la Ortodoxism, cum ati scris dvs., de ce din 1948 pana in 1959 conducerea acestei biserici a fost schingiuita si intemnitata sa treaca la Ortodoxism? Precizez ca in Ardeal este un singur Feiurd, langa Cluj, iar in acea localitate exista doar o biserica greco-catolica si una ungureasca reformata, asa ca nu poate fi vorba de o a III-a biserica, este vorba doar de distorsiunea adevarului istoric, fapt pe care-l faceti in tot cursul cartii dvs., fara rusinare si frica de Dumnezeu. Cum, domnule Damsa, puteti elogia actul criminal de trecere fortata la Ortodoxism a Greco-Catolicilor din Transilvania, incepand cu anul 1948, prin Decretul nr.358, care a facut sa umple puscariile si canalul cu Ardeleni, omorandu-le majoritatea preotilor si toti episcopii lor Greco-Catolici.

Cei care au participat la conferinta de la Cluj (pe data de 1.10.1948, la Liceul "Gheorghe Baritiu", care este si a fost doar la cinci minute de mers pe jos de la Str. Motilor nr. 26, unde isi avea resedinta Cardinalul Dr. Iuliu Hossu, pazita si vegheata de securitate, la timpul respectiv) isi aveau pistolul securitatii in coaste, care era gata sa traga daca acestia nu executau ordinul Stalinist de trecere la Ortodoxism. Iar lacrimile de fericire pe care dta. le descrii au fost de altfel lacrimi de durere si de tristete ca au fost fortati sa rupa legatura cu Roma, cu biserica-mama, cu strabunii parinti romani care ne-au increstinat si ne-au invatat "Tatal Nostru", precum au avut un rol principal in formarea poporului roman. Ruperea de orice fel cu Roma, cu Vaticanul ne-a dus la nivelul de civilizatie al tarilor din lumea a III-a. Bine ar fi fost sa fim sub "Jugul apasator al Romei", (cum il numiti in cartea dvs.) tot timpul, ca aveam si noi o cultura, o civilizatie si universitati ca alte popoare vestice de pe timpul secolului al XI-lea, nu numai in 1872, cand din ordin imperial si cu ajutorul Romei s-a construit Universitatea din Cluj.

Ca multumire pentru contributia greco-catolicilor la:

-formarea limbii si culturii romanesti prin corifeii "Scolii Ardelene";

-predarea in limba romana pentru prima data in Romania, la Colegiul Sf. Sava;

-construirea universitatii din Cluj etc., etc. Pentru toate acestea i-ati fortat in 1948 sa treaca la Ortodoxism, i-ati bagat in puscarii si trimis la canal, le-ati omorat in inchisori si domicilii fortate pe episcopii si cardinalii lor, le-ati confiscat bisericile, manastirile si scolile, ati organizat rusinosul "Mars al Clujului" si nu ati dat permisiunea Sfantului Parinte de la Roma, Ioan Paul al II-lea sa-si viziteze si fiii indurerati din Transilvania si Banat.

Toate aceste activitati de denaturare si ascundere a adevarului istoric (privind originea poporului roman, cultura si religia lui precum toate cele intamplate cu acest popor de-a-lungul existentei lui), sunt crime sociale care afecteaza destinul, cultura si civilizatia intregului popor roman.

Mie nu-mi veti da raspuns, dar odata si odata veti da raspuns acestui popor, pe care il tineti in intuneric si viata de mizerie a zilelor actuale si la urma veti da socoteala in fata lui Dumnezeu.

Lupilor, doar parul v-ati schimbat,

De ce originea latina v-ati uitat?

De ce slavismului’i cantati in struna?

Si ati uitat de Roma cea strabuna!

Cornel Campean

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page