Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IERUSALIMUL, ROMA, BIZANTUL, în aceeasi GRADINA


De curand, Papa Francisc a facut un TUR de PACE in Orientul Mijlociu, locul profetic al zilelor noastre si de ce nu, al tuturor zilelor istoriei. Este de departe de inteles ca lucrul cel mai necesar omenirii este PACEA.  Dupa aceasta vizita acolo, care e adevarat ca nu-i prima pe care un papa o face, dar este una din cele foarte putine care au fost facute, s-a petrecut zilele trecute un lucru adevarat unic, acela ca la invitatia Papei Francisc, reprezentanti ai Ierusalimului si Bizantului de rang inalt si religios si politic au raspuns pozitiv la o intalnire a papei pe care au numit-o de RUGACIUNE, in GRADINA Vaticanului.
Nu stiu amanunte despre aceasta GRADINA in afara de cele pe care media ni le-a oferit tuturor, dar nu cred ca locul de intalnire a fost intamplator.
Lumea - dupa Sfintele Scripturi - a inceput intr-o GRADINA, numita GRADINA Edenului si se va sfarsi intr-o GRADINA pentru cei mantuiti, numita Noul Paradis. Geneza 2, 9-10 ne aminteste acest lucru, "...si Pomul Vietii in mijlocul GRADINII" si "...un RAU iesea din Eden". In Noul Eden, Apocalipsa 22, 1-2 ne spune ca o amintire despre viitor, "...un rau cu apa vietii,... "pe cele doua maluri ale raului era Pomul Vietii".
Cand cineva a vrut sa exprime un loc frumos, chiar gandind in temporalitate, l-a numit GRADINA. Cred insa ca INTALNIREA de PACE din GRADINA Vaticanului din aceste zile, intrece temporalitatea imediata si reflecta lucruri profetice de mare insemnatate.  Una a insemnat Valea Sodomei unde Lot a ales sa-si petreaca zilele pamantene sau GRADINA formata din multele gradini pe care Nebucadnetar le-a facut pe acoperisul marelui sau palat pentru Semiramida, si cu totul alta este GRADINA Ghetsemani - Ioan 18,1 - unde Mantuitorul nostru a luat hotararea sa Se lase rastignit pentru salvarea noastra. Ea era "un loc ingradit" - dupa cum spun Evanghelistii - undeva in muntele Maslinilor. Ce am pierde daca ne-am aminti cu aceasta ocazie de zilele de dupa potop cand Sfanta Scriptura zice, Geneza 8, 11:  "Porumbelul s-a intors spre seara si iata ca in ciocul lui era o frunza de maslin rupta de curand"? Nu era acest lucru prevestirea CURCUBEULUI? N-a ramas de-alungul istoriei GESTUL Pacii, intinderea RAMUREI de maslin catre celalalt?
Oricat ar fi fost de multe problemele societatii omenesti care bantuiau mintile celor adunati la RUGACIUNE de PACE in GRADINA Vaticanului, nu se poate sa fi lipsit in ele - mai ales ca era vorba de cei din varful omenirii -, cuvintele Evangheliei care zic Ioan 19, 41 "In locul unde fusese rastignit Isus era o GRADINA si in GRADINA era un mormant nou".  Venind in prim plan aceasta imagine, chiar ca era motiv de RUGACIUNE de PACE si in GRADINA Vaticanului. Si cum poporul intreg se ruga atunci cand se ruga Moise, de ce nu odata cu ei omenirea intreaga sa se roage fiecare la "usa cortului sau". Intr-o GRADINA a fost pus ca inmormantare Domnul, dintr-o GRADINA - aceeasi -, a inviat. Nici o coincidenta, ci frumusetea planurilor divine in desfasurarea lor desavarsita.
Revenind la intalnirea Ierusalimului, Romei, Bizantului in GRADINA Vaticanului, intalnire de RUGACIUNE pentru PACE, cel care il considera un eveniment comun, cotidian, se incurca in propriile-i explicatii. Ca este profetic, este mult mai usor si serios de dovedit. La cat timp un asa eveniment? Unul la tot timpul. Ca el se va repeta de aici inainte sau ca va deveni chiar o permanenta? Nu stiu. Stiu doar ca el a avut loc si noi am fost martorii lui. Roma cu Bizantul fratie? Jumatatile Ierusalimului fratie si ele? Cele doua fratii rezultate, infratite si ele? Iudei, crestini, musulmani laolalta?
Nu este probabil nici o coincidenta in faptul ca intalnirea pentru RUGACIUNE de PACE in GRADINA Vaticanului a avut loc la PENTECOST.  Nici un element al intalnirii propusa de Papa Francisc nu arata a coincidenta, ciudatenie, intamplare, nimereala. Este vorba de un moment de profetie pura si inca unul cu semnificatii istorice. Ce va urma? In nici un caz ceea ce gandim noi, ceea ce ar pune la cale marii intalniti, ci VOIA DOMNULUI. Oricum, ei nu-si vor mai permite evenimente mai putin importante decat cel care a avut loc zilele acestea. Cat de repede va creste maslinul sau smochinul plantat in Gradina Vaticanului si ce fel de roade va aduce - ma gandesc acum la roadele la figurat? Oricum, pomul vietii din GRADINA cea vesnica asteapta pe oricine trece ca Domnul prin GRADINA suferintelor de moarte si va invia cu El din GRADINA invierii Lui.
    Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page