Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ca leii în turma


Sambata 24 mai, dupa-amiaza. Fine Arts Theatre, sala de festivitati a Liceului Cherry Creek din Denver este plina de liceeni, baieti si fete. Tineri veniti de pe toate continentele. Daca asculti cu atentie poti auzi franturi de soapte in engleza, chineza, ruseste, sarbo-croata, japoneza si da, chiar romaneste. Este momentul asteptat cu emotie de catre toti cei prezenti. A sosit clipa cand ani de eforturi intelectuale, de munca asidua, de activitate intensa urmeaza sa fie recompensate. Pentru ca cei din sala nu sunt adolescenti obisnuiti. Ei sunt cei mai buni dintre cei buni in stiinta computerelor. Sunt cei care, o spun fara sa ma insel, in anii urmatori vor revolutiona lumea virtuala. Sunt veniti din toata lumea aici, in Denver, capitala statului Colorado, metropola de la poalele Muntilor Stancosi, unde anul acesta s-a desfasurat a 36-a editie a concursului international organizat de ACSL - American Computer Science League. 200 de echipe s-au intrecut intr-o batalie a mintilor creatoare
 Dupa mai mult de opt ore in care au rezolvat probleme de programare sau de matematica aplicata in informatica si au oferit cele mai bune solutii, acesti tineri minunati asteapta sa-si auda rezultatele. Alaturi de ei, in sala, suntem si noi, trei romani din Denver, veniti sa-i sustinem si sa-i ovationam pe membrii delegatiei romane, elevi de la prestigoase colegii din tara: trei echipe din Brasov, o echipa din Bucuresti si una de la Iasi. Pe scena incep sa urce castigatorii. Iata si drapelul Romaniei, purtat de echipa Colegiului National Grigore Moisil din Brasov. Au castigat locul intai la Intermediate Division cu o echipa formata din 5 membrii (dintr-un total de 16 echipe). Tinerii romani sunt singurii care au adus un steag cu ei. Il paseaza echipei urmatoare de la Colegiul National Andrei Saguna din Brasov, castigatoare a locului intai dar la Senior Division cu o echipa de 3 membrii (dintr-un total de 17 echipe). Urmeaza o alta echipa, tot din Brasov, a Colegiului National Unirea, care si ei flutura tricolorul in fata celor prezenti, premiati fiind pentru rezultatele obtinute individual. Doar trei steaguri flutura in intreaga sala. Cel al Americii, al statului Colorado si al Romaniei. Ca roman american ma simt mandru, ca brasovean aplaud din rasputeri cele trei echipe din orasul natal, cistigatoare aici, la Denver, intr-un concurs international de informatica. Romania are cu cine sa se mandreasca in fata comunitatii internationale de informaticieni si sper ca la intoarcerea in tara sa le fie recunoscuta valoarea. Imi doresc ca reporterii din Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj sau din restul tarii sa-i prezinte asa cum merita in ziare sau la televiziune, pentru ca ei sunt Romania adevarata, Romania de maine, ei reprezinta poporul roman mai mult decat un manelist soios sau o fufa lesinata.
Si pentru ca numele acestor tineri minunati sa fie cunoscute, prezint aici componenta celor trei echipe din Brasov cistigatoare la Denver:
De la Colegiul National Grigore Moisil: Razvan Ardelean, Timotei Ardelean, Eugen Patru, Alexandru Dumitru, Cristian Tamas, Cornel Goran, George Maca.
De la Colegiul Natioanal Andrei Saguna: Dan Fodor, Mihai Parpalea, Alexandru Ghita si Gabriel Inelus.
De la Colegiul National Unirea: Andrei Balasescu, Claudiu Theodorescu si Daniel Pandelea.
Onoruri si cuvinte de lauda merita din plin profesorii acestor liceeni. Doamnele profesoare Milena Popa si Laura Nitulescu de la Colegiul National Grigore Moisil, domnul profesor Doru Modrisan de la Colegiul National Andrei Saguna si domnul profesor Ioan Dumbrava de la Colegiul National Unirea i-au indrumat in toti anii de pregatire intensa, de activitati extra-scolare, de ore petrecute impreuna in laboratorul de informatica.
 Petre Tutea, acest Socrate al Romaniei, povesteste undeva ca, fiind mai rasarit la minte de mic copil, a intrat in scoala ca leul in cireada. A mancat-o toata. Nu ma pot impiedica sa-i compar pe acesti brilianti adolescenti romani cu niste lei. Niste lei tineri care au intrat in turma computeristilor si au mancat-o. Toata.
 Sebastian Doreanu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page