Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1132)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
Implacabilitatea mersului timpului, acest tsunami geriatric care pune amprenta zilnica pe fiecare dintre noi, ne va aduce in curand la numarul 1134, expediat spre dumneavoastra Miercuri, 2 Iulie, 2014, dupa care, numarul 1135, va putea fi lecturat incepand cu data de Miercuri, 13 August 2014.
 In tot acest binemeritat interval (4 Iulie - 7 August) ma voi afla in inima Roditorului Pamant al Transilvaniei, Falnicul Ardeal, la doi Km de civilizatul, cochetul si frumosul oras Targu-Mures, in inimaginabila si pitoreasca localitate Livezeni sau  Jedd, pentru cei de etnie maghiara. Asa cum pentru multi dintre cititorii revistei nu mai constituie un secret, inca de la intrare in comuna o placarda bilingva ne anunta in limbile romana si maghiara ca "Dumnezeu ne-a adus in aceasta comunitate - Isten Hozott Jedd Kozsegbe." Intr-adevar, asa cum am mai mentionat anterior, zona transmite chemari launtrice rascolitoare si emotii interioare de o profunzime aparte iar natura deschide calea desavarsirii printr-un loc unic de Paradis terestru, nelasand nici un dubiu ca adevaratul Arhitect al locului este Divinitatea-Isten insasi.
Fara a avea pretentia c-am luat cea mai buna hotarare, semnatarul acestor randuri a decis ca la parasirea acestui Mapamond, infestat de infantilism comportamental, educational, intelectual, politic etc. in acest haos generalizat, in aceasta degringolada in care a intrat zbuciumata noastra Terra, aflata la ani lumina de standardele Creatorului in acest glob pamantesc in care virtutile umane lipsesc cu desavarsire, "Naveta Divina", care ma va duce spre alte zari, sa aiba decolarea din aceasta inegalabila oaza de civilizatie, numita Livezeni-Jedd.
Intr-o lume in care notiuni de caracter, integritate, fidelitate, bravura, onestitate si multe alte similare au devenit "o rara avis", intr-un conglomerat uman in care splendorile Terrei au fost coplesite de orori, valorile de nonvalori, iar civilizatia lumii este tinta unui tsunami talibanic din partea unor elemente al caror primitivism comportamental si infantilism cerebral este specific epocii lui Pitecanthropus Erectus, populatie humanoida care a trait in perioada cuprinsa intre 1.8 milioane ani B.Cr. pana la 143.000 B.Cr, nicaieri n-am gasit mai bine impamantenite reguli nescrise dar puternic asezate si pastrate in cadrul satului Transilvanean, legate de cinste, corectitudine, respectul pentru cei din jur si in primul rand o toleranta greu de regasit  in alte zone ale tarii, motiv pentru care cochetul cartier Orizont din comuna, adaposteste nu numai romani si maghiari, dar si americani, italieni si francezi. Primaria comunei dispune de personal capabil, care oricand ar putea concura comportamental si intelectual cu pretinsii consilieri ai curentei administratii americane din Washington DC, care au facut din Statele Unite ale Americii, o tara care a pierdut total consideratia, respectul si stima populatiei globului. Sincerele mele felicitari primarului Vasile Tatar, viceprimarului Istvan Banyai, consilierului Cristi Ceades si tuturor angajatilor primariei, carora le cer  scuze ca nu le cunosc integral numele si carora le doresc un deplin succes in nobila activitate in care sunt integrati. Ar fi nedrept si departe de standardele mele Spartane daca n-as mentiona, in mod special, numele bunului meu vecin, Mino Pergel, OM cu o dotare cerebrala demna de .... NASA. Din nefericire, in America nu mai au loc oameni cu dotarea cerebrala a lui Mino sau comportamentala si organizatorica a celor de la Primaria Livezeni, ca Vasile Tatar, Istvan Banyai, Cristi Ceades si intreg personalul primariei. Intentionat sau nu se uita - sau mai corect, nu se stie, ca la 20 Februarie 1907, presedintele Theodore Roosevelt a semnat o Lege a Imigratiei-Immigration Act care exclude de la admitere in USA a idiotilor, imbecililor, natangilor si a nebunilor (idiots, imbeciles, feebleminded persons, insane persons). Am consultat tot felul de documente care sa-mi confirme temerea ca actul cu pricina a fost abrogat. Constat cu amaraciune ca actul respectiv-Legea a fost total ignorata, cei care nu trebuiau admisi in aceasta tara, au devenit majoritari si culmea, multi dintre ei au devenit factori decizionali!!!
Cu permisiunea Divinitatii, singura in care, exceptand cea care-mi suporta de 47 ani viata Spartana si "dotarea" personala, am totala incredere, mi-am permis sa rebotez localitatea drept Liternum, dupa numele locului unde s-a retras la sfarsitul vietii Scipio Africanul, victima invidiei adversarilor sai. Spre aducere aminte-refamiliarizarea dumneavoastra, Scipio Africanul, general Roman (235 B.Cr.-183 B.Cr.) a fost autorul unor mari succese militare - invingatorul Cartaginei, cuceritorul Spaniei, il infranse pe Hannibal la Zama in anul 202 B.Cr. si apoi pe Antiochos, Regele Siriei - neinvins pe frontul de lupta, a cazut rapus de masinatiunile de culise ale celor pentru care bravura, caracter, fidelitate, integritate, onestitate etc. sunt notiuni total necunoscute. Epitaful conceput de Valerius Maximus, transmite durerea launtrica a marelui militar, fata de racilele acestei nedrepte lumi: Ingrata Patria, Ne Ossa Quidem Habebis-Patrie nerecunoscatoare, nici oasele mele n-o sa le ai.
Apropo de recunostinta; de peste 20 de ani, cu resurse financiare proprii, aportul comunitatii fiind total inexistent, personalul - colaboratorii, cu exceptia tipografului, nefiind retribuiti, am considerat o datorie si respect fata de TARA sa mentinem mostenirea lasata de Enachita Vacarescu: "...las voua mostenire, pastrarea limbii stramosesti si-a patriei cinstire". Din nefericire, nimeni, dar absolut nimeni, din pretinsii politicieni de pe malul Dambovitei, nu au gasit de cuviinta sa adreseze un cuvant de multumire pentru efortul nostru; in schimb - a se vedea rubrica "Despre Ziar" din editia electronica, site www.clipa.com, existenta si eforturile noastre n-au trecut neobservate pe...... Malul Potomacului - Guvernului American !!! Si atunci, nu sunt valabile cuvintele lui Scipio Africanul ?
Oricum, Herodot (484 B.Cr- $25 B.Cr) considerat parintele Isoriei, ne-a caracterizat cei mai viteji si drepti dintre Traci, dar si cei mai dezbinati. Bine ar fi daca ne-am analiza comportamentul si am realiza ca avem anumite tare genetice, neregasite la alte popoare. Nu se poate indrepta nimic, atat timp cat nu ne recunoastem propriile greseli. Imi amintesc ca la decesul-inmormantarea unchiului meu, Constantin Ciochina- apropo, casatorit cu fata Contelui Von Szenteritze- participantii au fost numai maghiari, care au deplans "plecarea" lui Costi Bacsi (Unchiul Costica). Romanii n-au participat pentru motivul ca in 1924, unchiul meu a construit o Biserica in Cristurul Secuiesc! S-a omis, de catre conationalii nostri, sa se spuna ca Biserica construita era Biserica Romaneasca Ortodoxa !!!
Deci, haideti sa ne reamintim cuvintele teologului Jan Hus, ars pe rug in 6 Iulie, 1415: "O sancta Simplicitas - O Sfanta Simplicitate" si sa evitam ca sa ne regasim comportamental in cuvintele poetului Latin Plaut, aflate in comedia Asinaria: "Homo Homini Lupus - Omul este lup pentru om."
In ce ma priveste, 28 Martie 2015, editia numarul 1166, este ultimul Stanley Kramer, regasit in editia tiparita a revistei Clipa. Va asigur ca plec fara niciun regret, regasindu-va perfect, intr-un citat al lui Maxim Gorki, referitor la Cehov- ultimele cuvinte: "Un om valoros si inteligent, atent la tot ceea ce se petrece in juru-i a trecut pe langa aceasta gloata anosta de oameni neputinciosi si, cu un zambet trist, cu o mustrare domoala, dar adanca in glas si cu o tristete deznadajduita pe chip si in inima, le-a spus bland si cu sinceritate: URAT MAI TRAITI DOMNILOR."
La 25 de ani de existenta, urez sincer succes celor care vin din urma, desi supravietuirea este in vecinatatea imposibilului din cauza reactiei nule a pretinsei comunitati romanesti din America. Chiar daca deranjeaza si creeaza reactii tipic balcanice, ... amintindu-mi-se c-am avut o Mama, cu care din nefericire n-am semanat, Mama mea fiind o adevarata Lady, mentionez ca 75% din minoritatea maghiara din America este abonata la ziarul de limba maghiara iar la noi proportia este de 1 la 10.000!!! Sa fie de vina faptul ca Universitatea din Pecs - Ungaria a fost creata la 1367 iar Universitatea din Iasi - Principatele Romane, dupa 493 de ani, la 1860 !!!
In rest, retineti Evanghelia dupa Ioan cap 8:32, aflat pe frontispiciul CIA - Central Investigation Agency, organizatie care adaposteste crema inteligentiei si patriotismului american, din McLean-Lengley, statul Virginia: veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face slobozi - and ye shall know the truth, and the truth shall make you free - es megismeritek az igazsagat, es az igazsag szabadokka tesz titeket.
Realizez ca adevarul doare, dar suportati-l !
A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page