Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Raportul Ohanesian

 In atentia: Uniunii Europene, NATO si altor parteneri

Capitolul VI

(Continuare din numarul precedent)

Criza politica anuntata

"Tradarea de la Hemeius“ s-a lasat cu un lant de demisii, scandaluri si a culminat cu prabusirea Guvernului Ciorbea in martie 1998.

Traian Basescu declansa la comanda, criza politica in 28 decembrie 1997, dupa ce acorda un interviu Evenimentului Zilei, viitorului sau consilier pe probleme de politica interna si mai apoi sef SIE, Claudiu Saftoiu. Pe 29 ianuarie, ministrii PD isi depun in bloc demisiile din guvern. PD iese de la guvernare, apoi dupa o luna de criza in sanul Coalitiei, Victor Ciorbea demisioneaza. Conventia Democrata si taranistii intrau intr-o criza din care nu si-a mai revenit nici astazi. Ei bine, despre toate aceste evenimente se stia cu cel putin trei luni inainte, cel putin la nivelul doi al conducerii Serviciului de Informatii Externe. Informatiile culese de agentii romani din afara tarii sunt dovada ca scenariul caderii guvernului Ciorbea, fusese indelung pregatit si raportat catre cercuri interesate externe.

Informarile "diplomatului" Ilie Stanica au fost blocate in SIE

Surse din cadrul Serviciului de Informatii Externe au confirmat ca primul care a semnalat "Tradarea de la Hemeius" a fost ofiterul sub acoperire Ilie Stanica. In 1997, Stanica era consilier economic la Stockholm si cadru "asociat" al SIE, sub directa coordonare a generalului Grigore Istrate. Stanica a cules informatii referitoare la caderea guvernului Ciorbea pe toata perioada august-septembrie 1997. A trimis o informare completa prin curier diplomatic, in Centrala SIE in septembrie-octombrie, acelasi an. Informatia a sosit in Centrala pe Spatiul Nordic – Marea Britanie, Irlanda, Stockholm, Copenhaga. Conform documentului, un agent dublu arab, trebuia sa se deplaseze la Bucuresti pentru a da informatii suplimentare. Nota trimisa de Stanica, prezenta in amanunt scenariul caderii guvernului Ciorbea. Totul organizat cu ajutorul unor agenti GRU si a complicilor, ministrii in executiv. Guvernul Ciorbea, ca dealtfel si presedintele Emil Constantinescu deranjau foarte tare datorita avantului reformator si apropierii de Occident. Datele au ajuns la directia care se ocupa de curier diplomatic. La departamentul "Curier diplomatic" lucrau 4 ofiteri SIE – 1 sef, 2 subalterni, 1 responsabil cu curierul diplomatic.

Unul dintre ofiteri are si acum o copie dupa informarea lui Stanica. A fost dat afara de generalul Silviu Predoiu, seful Directiei Generale de Protectie Interna in 2005, dupa ce i s-au inscenat niste mizerii. In mod normal, SIE trebuia sa exploateze datele si sa-i informeze mai departe pe beneficiari. Catalin Harnagea, izolat strategic in actuala cladire a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fost sediu al Securitatii, numita si "Banca" din strada Batistei nu a fost informat. Nici presedintele tarii la acea data, Emil Constantinescu. Cel care a blocat informatia in Centrala a fost generalul Grigore Istrate, securist vechi, fost sef al Directiei de Protectie a Operatiunilor din SIE. Pentru astfel de servicii, in prezent rezervistul Istrate a fost reangajat pe post de consilier al adjunctului Silviu Predoiu. Astfel, cumuleaza pensia de general cu salariul de consilier.

O particica din "Arhiva Mitrohin"

Haosul s-a produs conform planului, iar la inceputul anului 1998, guvernul a cazut. Taranistii au fost discreditati pentru totdeauna. Informatia se mula perfect pe "Lista lui Severin" rupta din “Arhiva Mitrohin”, care a facut in acea perioada ravagii in Germania si Marea Britanie. Au fost deconspirati agenti sovietici activi, racolati inca din anii ’70. Cap de lista printre agenti, un cunoscut politician portocaliu din zilele noastre.

" - Lista lui Severin cu spionii din mass-media si partide politice a provenit de la SIE? A avut Adrian Severin dreptate?

- Lista nu a provenit de la SIE. Dupa ce Severin a anuntat ca a intrat in posesia unei liste cu jurnalisti si politicieni spioni, au circulat in institutie mai multe liste, ca sa se vada daca transpira vreun nume. Daca lista pe care am vazut-o eu este cea pe care o detinea si fostul ministru de externe, atunci in proportie de 99,9% este adevarata si deci Severin a avut dreptate.", fragment din interviul generalului Corneliu Grigoras, fost sef al Directiei de Protectie a Muncii si Cadrelor din SIE – 1998.

Ofiterul acoperit (cu numele de cod Cuza) a reusit in cele din urma sa informeze Presedintia despre tradare. A fost scos din Serviciul de Informatii Externe cu o tinichea de coada. Pe parcursul anului 2005, alt fost ofiter acoperit pe spatiul sovietic a depus independent de primul la conducerea SIE, Presedentie, Parlament, cateva informari care incriminau personalitati politice implicate in "Tradarea de la Hemeius“. Cu nume si date concrete. A fost marginalizat, acuzat de tradare, anchetat mai multe luni de acelasi general Silviu Predoiu si dat afara din SIE. Catalin Harnagea, fostul sef SIE in legislatura Constantinescu a recunoscut intr-o emisiune la Antena 3, ca nu a fost informat cu privire la aceasta afacere.

Sediu important al Securitatii - "Banca" de pe strada Batistei nr. 25 A. I se spunea "Banca" pentru ca acolo fusese o banca inainte de razboi. Deasemenea, se facea analogia cu o banca de date, pentru ca aici erau depozitate arhive importante ale Directiei de Informatii Externe. Fisele de racolare ale ofiterilor si informatorilor Securitatii si cartoteca. Ofiterii care calcau pragul "Bancii" erau considerati deconspirati. Imediat dupa fuga generalului Ion Mihai Pacepa, fost sef al DIE, arhiva Bancii a fost micropunctata si mutata din Batistei. In prezent, aici functioneaza la vedere, sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Cea independenta. Aici a fost izolat fostul director SIE Catalin Harnagea, pentru a nu deranja dinozaurii Securitatii.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page