Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Alegerile Parlamentare din Romania: Constantin Timoc - solutia logica

Am cunoscut-o pe Maria Timoc acum aproape un sfert de secol, in casa soacrei mele, Teodora, la o cafea. O stiam din vedere de la biserica Sfanta Treime, din Los Angeles, unde fusese activa de peste 15 ani, alaturi de matusa si unchiul meu, Daya, sositi cu totii in America prin anii ‘60, dar nu avusesem inca ocazia sa ne prezentam.

Femeia mandra, cu vorba raspicata, care nu-si ascundea bucuria pentru succesele feciorului ei, Constantin, ne povestea despre cat de importanta este inventia lui, omologata de United States Patent Office, si contractata de NASA.

Cativa ani mai tarziu, dupa ce devenise membrul Societatii Viitorul Roman, cea mai veche organizatie romano-americana de la vest de Mississippi, l-am vizitat pe Constantin la sediul companiei Spaceborne, Inc., pe care o infiintase dupa ce plecase de la NASA.

La timpul acela studia curs de curs intreaga programa analitica a Stiintelor Politice oferita de Columbia University, impartasindu-mi atractia puternica pe care o capatase pentru acest domeniu.

Nu de mult ne-am reintalnit la un pahar de vin in Monrovia, unde, inconjurat de prieteni, si-a dezvaluit intentia de a candida la alegerile pentru Parlamentul Romaniei.

- Deci, pe directia proiectata in anii 1990 de polarizare a diasporei, iata ca alegerile parlamentare uninominale de anul acesta trimit partidele politice din Romania in afara granitelor tarii, oferind sa reprezinte ele pe romanii de pretutindeni. Petre Roman, PD, vrea sa reprezinte diaspora din Europa, iar Ana Birchall, PSD+PC, care pana mai ieri lucra in Ministerul Afacerilor Externe, si-a depus candidatura sa reprezinte Americile, Australia si Noua Zeelanda…

- Constantin Timoc (CT): Dupa cat se stie la aceasta data,  majoritatea persoanelor care vor sa candideze in colegiile din diaspora sunt "trimisi de la centru" si nu cunosc problemele diasporei. Dintre cei ce locuiesc in strainatate, foarte putini sunt pregatiti sa se intoarca in Romania ca sa activeze in Parlament, din diverse motive. Cred ca este foarte important ca un viitor parlamentar din diaspora sa aiba realizari demonstrabile si o experinta indelungata in strainatate. Din acest punct de vedere ma consider calificat sa reprezint diaspora romana pentru ca am studiat si am lucrat in SUA de 40 de ani, am fost activ in comunitatea romaneasca din California, am participat la diverse evenimente de la Vatra (Michigan), am vizitat si tinut legatura cu comunitatile din Montreal si Toronto si am activat in cadrul bisericii ortodoxe si al societatii Viitorul Roman din Los Angeles, am publicat, atat la Congresul ARA (Academia Romano-Americana) cat si in multe din ziarele romanesti din America si Canada, studii comparate intre constitutia americana si cea romana, pentru a cita cateva coordonate majore ale calificativelor mele. Recent am trimis o sesizare la Curtea Constitutionala intitulata « Prezumtie de antinomie in Constitutia Romaniei referitor la separarea puterilor in stat ». 

- Sunteti singurul candidat independent din lume. Nu ar fi fost mai usor sa fiti sustinut de un partid politic din Romania?

- CT: Candidez independent pentru ca, bazat pe conversatiile mele din ultimii patru ani cu majoritatea liderilor din comunitatile romanesti din Statele Unite si Canada, am ajuns la concluzia ca numai un parlamentar independent va putea reprezenta cu adevarat interesele tuturor romanilor cu domiciliul in strainatate. In privinta activitatii mele de viitor membru al Camerei Deputatilor, am convingerea ca voi gasi sprijinul nu numai al unui singur partid ci al majoritatii partidelor in a rezolva atat problemele romanilor din strainatate cat si problemele cu care se confrunta intreaga tara. Aceasta convingere este bazata pe faptul ca fiecare partid este constient atat de contributia financiara la economia Romaniei cat si de puterea politica a romanilor din afara frontierelor.

- Ajuns in Parlament, care vor fi prioritatile agendei dvs.?

- CT : In primul rand, voi rezolva problemele cu care se confrunta romanii din Statele Unite si Canada si in al doilea rand voi initia sesizari la Curtea Constitutionala, propuneri de legi noi si amendamente la Constitutie pentru a reorganiza statul roman cu scopul de a distruge coruptia.

Ordinea prioritatilor este urmatoarea: initierea unei legi pentru ca toti cei ce detin cetatenia romana, indiferent daca au pasaport romanesc sau nu, sa aiba drept de vot, voi propune un amendament la Constitutie pentru ca fiecare cetaten roman stabilit in strainatate, chiar daca nu are si resedinta in tara, sa aiba dreptul de a candida la Parlament, voi lucra cu MAE pentru a reorganiza consulatele pentru a imbunatati calitatea serviciilor prestate de acestea, voi propune o lege pentru a oferi asigurari medicale si de viata persoanelor in vizita si voi lucra cu ambasadele Statelor Unite si Canadei pentru solutionarea cat mai rapida a obtinerii vizelor de vizita si pentru activitati profesionale.

- Din moment ce legile curente din Romania nu separa interesele publice de cele private, a nu folosi acest avantaj in scopuri proprii ar fi un act de naivitate. Ori tocmai acest lucru concura la mentinerea si dezvoltarea coruptiei in Romania…

- CT: Asa este! Coruptia din Romania se poate distruge in mare parte prin reorganizarea statului si acest lucru il voi face propunand in Parlament legi noi si amendamente la Constitutie.  De exemplu, atat Constitutia Romaniei cat si legilein vigoare nu respecta principiul separarii intereselor publice de cele particulare si nerespectarea acestuia duce la grave conflicte de interese ale demnitarilor nostri. Atat in Statele Unite cat si in Canada, atat la nivel federal cat si la la nivel statal, principiul separarii intereselor publice de cele particulare este respectat prin faptul ca nici un demnitar nu este  angrenat in nici o alta activitate decat cea in care a fost ales de cetatenii statului sau numit intr-o functie a statului. Constitutia Romaniei si legile sunt deficitare din acest punct de vedere pentru ca nu interzic unui parlamentar sa practice activitati comerciale si asta duce la grave conflicte de interese, ca de pilda atunci cand unii parlamentari practica avocatura. Conflicte de interese extrem de grave, cauzate de nerespectarea principiului separarii intereselor publice de cele private exista si la nivel local prin faptul ca multi consilieri, primari si prefecti sunt implicati in activitati comerciale. Ca parlamentar, voi sesiza Curtea Constitutionala si voi initia in Parlament urmatorul amendament la Constitutie: "Nici un salariat de stat nu va avea vreun alt venit. Pe intreaga durata a orelor de lucru, fiecare salariat de stat isi va devota tot timpul pentru a servi constiincios publicul."

- Din cate stiu eu majoritatea organizatiilor romanesti si a ziarelor de limba romana din SUA si Canada va sustin candidatura. Urmeaza ca pe 30 noiembrie si alegatorii care se vor indrepta catre urnele de vot sa sustina si sa trimita in Parlamentul Romaniei pe singurul candidat cu adevarat calificat sa-i reprezinte si care va face totul, cu seriozitatea si profesionalismul care va caracterizeaza, sa isi puna urgent planurile in functiune. Iar acel candidat este Constantin Timoc, solutia logica a alegerilor din acest an. Mult success!

- CT: Multumesc si sa ne intalnim cu bine la Bucuresti, unde voi tine deschise toate caile de comunicare cu toti romanii pe care ii voi reprezenta in Parlament!

Cristian Calugarita

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page