Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Viata si Invataturile lui IISUS - In ultimele zile din saptamana Sf. Patimi

de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Caci invata pe ucenicii Sai, si zicea: „Fiul Omului va fi dat in mainile oamenilor; ei Il vor omori, si a treia zi dupa ce-L vor omori, va invia." (Marcu 9,31)

(Continuare din numarul precedent)

Evanghelistul Luca, care nu era iudeu, ci era grec si de misiune doctor, care se alaturase grupului apostolic a Sf. Apostol Pavel, relateaza ca a inceput sa scrie Evanghelia sa si Cartea Faptele Apostolilor dupa ce a cercetat cu de-amanuntul toate cele despre Iisus. Astfel Luca scrie la fel despre luarea de pe Cruce a lui Iisus si punerea in mormant ca ceilalti Evanghelisti, prezentand ca: Iosif era sfetnic, barbat bun si drept, care nu se invoise cu sfatul si cu fapta sinedristilor, fiind din Arimateea, cetate a iudeilor, care astepta si el imparatia lui Dumnezeu, si ca acesta a mers la Pilat si a cerut trupul Domnului Iisus. Si coborand trupul lui Iisus de pe Cruce L-a infasurat intr-un giulgiu de in si L-a pus in mormant sapat in piatra in care nu fusese nimeni niciodata. Iar ziua aceea era Vineri, cand femeile credincioase care I-au urmat lui Iisus din Galileia au privit mormantul si cum a fost pus trupul imbalsamat al Domnului Iisus in mormantul nou in piatra. Apoi au plecat acasa si au pregatit Sambata mireseme si miruri ca sa vina a treia zi, Duminica, la mormant cu miresmele ce le pregatisera dupa obicei(cf. Luca 23,50-56). Astfel, femeile acestea credincioase, femeile mironosite, cum li se mai spunea dupa mirurile si mirodeniile ce le pregatisera pentru a treia zi, cand vor veni la mormantul Domnului Iisus, Duminica, vor fi primele cu Maria Magdalena care, venind la mormant, au gasit piatra rasturnata de pe usa mormantului si ingerul care le-a vestit ca, - Iisus – A Inviat!

Am prezentat luarea de pe Cruce a lui Iisus si punerea in Mormant cu detalii dupa relatarile Evanghelistilor, pentru a intelege mai tarziu speculatiile arhiereilor, carturarilor si batranilor care au spus strajerilor sa zica ca au venit ucenicii lui Iisus si L-au furat, nu ca a Inviat Domnul Hristos Iisus (cf. Matei 28,11-15). Asa ca nu mai este nici un dubiu ca Iisus a fost inmormantat si s-a pravalit o piatra la usa Mormantului Sfant. Cum spune cantarea de la Slujba Prohodului: "In mormant, Viata, Pus a-I fost, Hristoase, si s-au spaimantat ostirile ingeresti, Plecaciunea Ta cea multa preamarind". Dar Iisus a avut putere sa-si puna Viata pentru mantuirea lumii, si putere a avut s-o ia inapoi (cf. Ioan 10,17-18) prin Invierea cea de a treia zi dupa Scripturi.

Luarea de pe Cruce a Domnului Iisus si punerea in Mormant a avut loc pe la ceasul al treielea din zi, timpul nostru, pentru ca trebuie socotit trei ore in urma de la Ierusalim, unde a fost ceasul al sasalea din zi, dupa masa, seara. De aceea in Vinerea Mare se slujeste la Biserica Slujba luarii de pe Cruce si a punerii in Mormant a Domnului la ora 3 din zi, dupa masa, iar Prohodul Domnului pe la ora 6 seara, caci imbalsamarea dupa traditie a luat si ia timpul ei. Toate se cauta sa fie implinite de Biserica spre a fi cat mai apropiate realitatii de atunci si de acolo, de la locurile Sfinte, care s-au sfintit de prezenta si umblarea Domnului Iisus Hristos pe acele locuri.

Asadar, asfintitul Soarelui i-a gasit pe toti in jurul Mormantului Sfant al Domnului Iisus Hristos, Mantuitorul lor, al nostru si al lumii imtregi. Iar pe Cine i-a gasit asfintitul Soarelui in jurul Mormantului lui Iisus, au fost: Mama lui Maria, ucenicul iubit Ioan, Iosif si Nicodim, ceilalti ucenici, femeile mironosite. Toti cu inimile zdrobite de durere, cu ochii care devenisera izvoare de lacrimi, cu frica inca in inima pentru ca vedeau strajerii in jurul Mormantului sa-L pazeasca peste nopate, nu voiau sa se duca din gradina lui Iosif de langa Mormantul Invatatorului si Salvatorului lor Iisus.

Si totusi trebuiau sa se duca la casele lor pentru ca noaptea ce se aseza ii grabea si asa s-au dus sub lumina si ochii tristi ai Stelelor de pe cer, care plangeau si ele, privind spre paza si grija Sfantului Mormant al lui Iisus, ce le asezase ca luminatori pe bolta minunata a Cerului, dimpreuna cu lumina care a pus-o in Soare tot El – Iisus Hristos, Fiul si Logosul lui Dumnezeu - prin care toate s-au facut, si nimic nu s-a facut fara El din cate s-au facut (cf. Ioan 1, 1-12).

Asa, Drama de pe Golgota cu rastignirea lui - Iisus Hristos - pentru mantuirea omenirii, si a fiecarui om in parte, a luat sfarsit, cu Biruinta Invierii, Care va avea loc a treia zi dupa Scripturi (cf 1Cor. 15,4) Glorie, Slava si Marire vesnica sa fie adusa lui - Iisus Hristos - dimpreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, Treimea cea de o fiinta si nedespartita.

(Va urma)

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page