Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romania nu-i un sat fara caini! asta s-o stie, si udemeristii, si "scaunasii" naravasi!

Mai zilele trecute, il auzeam pe un pitarau udemerist, convertit, nu demult, la Partidul Civic Maghiar, lamentandu-se. Ce invoca devenitul "scaunas", saltand de la UDMR in barca PCM? "Spor pana acum nu prea am avut!" - clama dumnealui.
Un bob zabava! Ce sa intelegem, mai intai de toate, prin cuvantul "spor"? Daca mergem la DEX, nu stim la ce anume sa ne oprim. Se refera dumnealui, cumva, la un anumit randament UDMR-ist? Nu era multumit de ce au obtinut ei, cei mereu cerand si primind, intr-un timp relativ scurt? Le-a lipsit sporul in lovirea Constitutiei si in pornirile lor antiromanesti? Le-au lipsit lor, oare, abundenta, belsugul, prosperitatea, folosul, castigul - ca lideri - in toate? Sau doreau dumnealor, adepti ai "discriminarii pozitive", mereu cerand si castigand privilegii, majorari, adaosuri, acum sa obtina si alte suplimente? Adica, pana acum, dupa capul acela sec de zevzec, UDMR nu a obtinut nimic in cei 19 ani! De asta este el nemultumit. Si-i suparat rau! Incat nu poti sa nu te intrebi: dar ministrii imbarcati de Alianta D.A. in Guvernul Romaniei, nu in cel de la Budapesta, din partea UDMR? Oare cine sunt si ce functii au ocupat si ocupa?! Nu inseamna tot "un spor" in lupta impotriva Constitutiei si a intereselor romanesti? Iar pentru a-i starni memoria aia scurta, ii vom aminti noi, intr-o intoarcere in timp, nu ce "spor", ci, mai corect si convingator spus, ce sporuri au avut ei!

Oare Marko Bela nu a fost vicepremier in Guvernul Tariceanu I, raspunzand (culmea!) tocmai de invatamantul, cultura si integrarea europeana romaneasca? Nu au fost si nu sunt acum ministri Bórbely Lászlo, Korodi Attila si Bórbely Károly? Iar pentru ca ne aflam la acest capitol al reprosurilor, ii vom aduce inca foarte multe exemple despre "roadele" culese de UDMR, cu sprijinul ametitilor guvernanti romani si al unui premier, Constantin Anton Calin Popescu Tariceanu, al carui hobby obsesiv au devenit... Budapesta si toata Ungaria, pe care le viziteaza suspect de des. Dar liota secretarilor de stat? Dar sefii principalelor agentii nationale? Dar serviciile descentralizate de prin judetele Romaniei? Dar prefectii si subprefectii? Dar presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene? Nu tot spor inseamna?

Mai vor exemple? Le oferim celor interesati, chiar cu darnicie deloc carcotasa, ci numai si numai reala! Ia sa-i numaram, din nou, "Coane Fanica"!! - vorba pisicherului Pristanda. Mai ales ca, de fiecare data, Marko Bela si ai lui pe toti cei care urmeaza ii boteaza "cetateni de rangul doi"! Despre Marko Bela ati aflat ce a fost si ce face acum. Despre Borbely Lászlo, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, despre Korodi Attila, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, si Borbely Károly, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (venit in locul lui Nagy Zsolt, acuzat de spionaj!), la fel, stiti si ati auzit! Oare Fekete Emöke si Szasz Attila nu sunt consilieri de stat? Nu au fost desemnati secretari de stat, la cererea UDMR: Cseke Attila Zoltán, Demeter András, Derzsi Akos, Horváth Anna, Csutak István, Bogos Zsolt, Jakab István, Marko Attila, Pásztor Gabriela, Kato Jozsef, Peter Zsuzsana, Somodi Zoltán, Porcsalmi Bálint, Szekely Erwin, Tanczos Barna, Toke István, Imre István, Winkler Iuliu? Dar majoritatea agentiilor nationale importante ale Romaniei, precum si unele institutii centrale pe mana cui au incaput? Pe mana UDMR! Iata doar cateva nume, de "cetateni de rangul doi": Asztalos Csaba, Birtalan Jozsef, Kovács Peter, Csaka Jozsef, Csutak Nagy Lászlo, Dane Károly, Gasparik Attila, Gyerka Lászlo, Imre István, Jakab Alexa, Klarik Lászlo Attila, Nemenyi Jozsef, Olósz Gergely (cel care incasa acel salariu enorm, fugit acum in Parlament, la adapost!), Nagy Jozsef, Szabo Barna, Szilvester Sándor, Talpos János, Tancsos Barna, Tonk Gabriela, Varga Gabor, Zsomobori Vilmos nu apartin UDMR? Am obosit numai sa-i numaram! Sa nu mai vorbim de prefecti, subprefecti, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, primari, sefi de servicii descentralizate de prin judetele Harghita, Covasna, Mures, Salaj, Satu Mare, Bihor, Maramures, Bistrita-Nasaud etc.! Din cei 44 de primari ai municipiilor, oraselor si comunelor judetului Covasna, doar 14 sunt romani! Din cei 43 de viceprimari - 9 numai sunt de etnie romana. Din cei 572 de consilieri municipali, orasenesti si comunali, doar 123 sunt romani! In Harghita situatia-i si mai defavorabila romanilor. Din 134 de primari si viceprimari, 15 sunt romani, iar din totalul consilierilor - de 825, abia 102 sunt romani! Toate acestea nu sunt "un spor" indestulator pentru o minoritate conlocuitoare?

De fapt, gandul lor, sociopat, contopit cu visul pe care-l doresc implinit, al infiintarii Tinutului Secuiesc, zbura mereu spre 30 noiembrie. Cu o zi inainte de 1 Decembrie! Adica, se gandeau tocmai la umbrirea implinirii celor 90 de ani de la Marea Unire, de la 1 Decembrie 1918, Ziua Nationala a Romaniei! Asta s-o creada ei! Daca isi inchipuie cineva ca de aici, din Ardeal, a disparut total filonul nationalist, curat, luminat, traditional, se insala amarnic! Cine nu tine cu tara nu-i roman! Nu credem ca a disparut, intru totul, solidaritatea nationala de care, acum mai ales, este mare nevoie pe aici! Oare au disparut, cu totul, romanii care sa-si plece urechea la chemarea tarii? Oare sa nu mai fie barbati prin aceasta Transilvanie, care sa dea de pamant cu viziunile suprarealiste ale iredentistilor, separatistilor, sovinilor si extremistilor maghiari? Vor suporta, oare, romanii, la infinit, ca acei iresponsabili udemeristi si pecemisti sa dea cu piatra in Romania si in Articolul 1 din Constitutie, Legea fundamentala a tarii, care trebuie respectata de toti cetatenii ei?! Acum, mai mult ca oricand, este nevoie, prin Guvern, prin Parlament, pretutindeni unde-i vorba despre interesul national, de acei nationalisti si patrioti adevarati, asa cum ii vedea candva istoricul Alexandru Papiu Ilarian. Azi, mai mult ca oricand, este nevoie de un moratoriu al solidaritatii nationale! Altfel, despre ce demnitate si siguranta nationala mai poate fi vorba? Dupa cum se stie, la 30 noiembrie a.c., si-au propus sa declare autonomia teritoriala pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc! Au renuntat, deocamdata, lasand totul pana la 15 martie, anul viitor! Dupa cum se vede, le place sa se joace de-a soarecele si pisica! Sa incerce numai! Gazul, apa, lumina electrica au si ele un intrerupator! Sa traiasca ei, acolo, in "raiul secuiesc", cu apa minerala si cu cartofi! De vor face gafa asta si nu-si vor lua gandul de la aberantul Tinut Secuiesc, noi, romanii, vom merge acolo, tocmai de 15 martie, si, asa cum spunea un senator, daca Guvernul viitor va da si el in boala somnului, "vom instaura ordinea de stat".

Romania - s-o stie toti! - nu-i un sat fara caini! Iar Ardealul nu-i Kosovo! Nici Romania nu-i Serbia! Asta s-o stie "scaunasii"! In privinta sporului invocat de zevzecul amintit, ce sa mai spunem? El, cel care trece cu vederea existenta ministrilor unguri in Guvernul Romaniei, care nu-si aminteste de lista de secretari de stat si de directori, mari mahari prin agentiile nationale romanesti - care nu tin cont absolut de nimic, atunci cand este vorba de recunoasterea statului national unitar roman si se inchipuie in anii negri ai prigoanei horthyste -, care isi marcheaza hotarul, precum cainii, prin acele panouri izolatoare ale Tinutului Secuiesc pe la Chichis, prin cuvantul "spor" intelege cu totul altceva. El si cei ca el vor nu doar un Tinut Secuiesc, o alta Regiune Autonoma Maghiara, cosmetizata, reconditionata, daca se poate, ci Ardealul! Asta doresc ei! Asta-i "sporul" de ei visat!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page