Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Criza sau escrocheria bancara

In Germania de dupa razboi doi camarazi se revad. Unul e bogat. Cum ai facut avere? intreaba cel sarac. Bogatul: vand cartofi in stil mare, iti vand si tie, daca vrei. Saracul ii da toti bani pe care-i avea si capata un vagon de cartofi, pe care-l astepta pe peronul 5 de la gara. Ajuns aici, saracul nostru nu vede nici un vagon. Revenind la camaradul lui in care avea incredere din transeie ii cere banii. Acesta ii spune ca nu-i mai are (i-a investit in alte vagoane, case si terenuri), dar sa nu fie trist sau ingrijorat, cel mai bine ar fi pentru el sa vanda vagonul de pe peronul 5 mai departe si astfel sa se imbogateasca, ca si el.

In SUA dupa atacul terorist din centrul financiar din New York si criza de la bursa cauzata de euforia IT asistam la o actiune similara, numai ca acum toti stiu ca la gara, pe peronul 5, nu-i nici un vagon cu cartofi, dar bancile l-au vandut in stil ne mai cunoscut in istorie si ca intreaga lume e in criza economica.

Totul a inceput cu fuga de actiunile IT si increderea in case si terenuri. Asa ca bancile dadeau credite pentru constructia de case la cine putea sau chiar si la cine nu, adica nu avea venit, job sau alte valori. Creditul ninja: no income, job or assets. Subprime. Banca incasa insa comisionul si vindea mai departe ipoteca dubioasa pe casa, acum frumos impachetata cu alte credite si infrumusetata cu AAA (hartie de valoare de cea mai mare incredere bancara), de o agentie platita desigur de banca implicata in excrocherie.

Orice tranzactie de peste 10.000 dolari sau euro este urmarita de teama terorismului, dar faptul ca bancile din SUA au vandut astfel de credite dubioase, infectate n-a bagat nimeni de seama? Ba da, dar atat timp cat se incasau comisioane grase – profiturile bancilor au ajuns sa fie 40% in totalul profiturilor din SUA – administratia Bush refuza orice aluzie la acest joc piramidal, bine cunoscut de la tigani (rromi), Caritas (Cluj), FNI (Bucuresti).

Acum, cand totul se prabuseste, canstatam ca valoarea bursei pe plan mondial de 60 bilioane, pretul materiilor prime (in afara de aur) s-au injumatatit, iar cel al imobilelor a scazut cu 20 si 50%. Increderea in obligatiile financiare ne garantate de stat s-a pierdut. Banci din SUA, Anglia dau faliment sau sunt nationalizate. Anglia vrea in Euro-Land.

Vina este a celor doritori de case si a bancilor fara scrupul dar si a statelor. SUA are o datorie de 10 bilioane - 10.000.000.0000.000 -, Germania de 1,6 bilioane, Japonia s-a indatorat cu de doua ori BIP-ul s.a.m.d. Datoria externa a Romaniei de 60 miliarde euro pare minora, poate de aceea se discuta atat de putin aceasta chestiune de interes public sau poate are dreptate dictonul clasic: „lumea vrea sa fie inselata, asa ca hai sa o inselam i mundus vult decipi, ergo decipiatur”.

Prof. dr. Viorel Roman,

consilier academic, Germania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page