Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (870)

* Marele, as zice inegalabilul ziarist H. L. Mencken, scria in anul 1920 urmatoarea maxima: "Cu cat democratia se perfectioneaza, oficiul presedintelui reprezinta, din ce in ce mai mult sufletul interior al poporului." (As democracy is perfected, the office of president represents, more and more closely, the inner soul of the people). In continuare, H. L. Mencken ne spune ca va veni o zi in care oamenii adevarati ai acestui pamant vor da curs in cele din urma dorintei inimii lor, iar Casa Alba va fi "ornamentata" cu un adevarat si sincer moron. (On some great and glorious day the plain folks of the land will reach their heart’s desire at last, and the White house will be adorned by a downright moron).

Ma abtin sa fac referiri care din presedintii Statelor Unite ale Americii pot fi regasiti in maxima lui Mencken, dar spre informarea d.voastra vreau sa mentionez ca in timp ce Grover Cleveland, singurul presedinte American care a castigat doua mandate prezidentiale, la date diferite, a refuzat 10,000 de dolari drept ajutor acordat fermierilor afectati de seceta, acum cu nonsalanta unui nabab, se impart sute de bilioane, in curand trilioane de dolari, bancilor si corporatiilor care au falimentat economia nationala, cu repercursiuni asupra economiei mondiale.

* Prin amabilitatea distinsului om de cultura Vasile Bechis din Costa Mesa, California, am primit o mentiune facuta de presedintele Thomas Jefferson, unul dintre autorii Declaratiei de Independenta, cu referire la sistemul bancar si consecintele lui asupra populatiei americane. Iata ce ne spune, in anul 1802, Thomas Jefferson: " Eu cred ca institutiile bancare sunt mult mai periculoase pentru libertatea noastra, decat o armata stabila. Daca poporul American va permite vreodata bancilor sa controleze emiterea banilor, prima data prin inflatie, apoi prin deflatie-reducerea valorii monedei nationale- bancile si corporatiile care se vor dezvolta in jurul bancilor, vor priva populatia de toate proprietatile pana cand copiii nostri se vor trezi fara locuinta pe continentul cucerit de parintii lor.

Pentru mai multa autenticitate, redau textul si in limba engleza: “I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of the currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered." Va las d.voastra placerea sa analizati veridicitatea celor afirmate de presedintele Thomas Jefferson, considerat unul dintre "parintii" acestei tari. Deci, se confirma proverbul romanesc: "vai de cei ce nu asculta de parinti.” Mi se pare desprins dintr-o lume Orwelliana faptul ca bancile, care ne-au adus la sapa de lemn, facand profituri de trilioane de dolari, sa beneficieze de banii din taxele noastre, ca, chipurile, sa ne ajute sa pierdem si ceea ce mai avem. Si cand te gandesti ca Pat Robertson, candidat in anul 1988 la nominalizarea pentru presedintia Statelor Unite, din partea partidului Republican, ne informeaza in cartea sa “New World Order”- Noua Ordine Mondiala, ca toate marile banci au avut la infiintare un capital-lichiditati de cca. 50 dolari, restul fiind “miscari” ale hartiilor!!! Sunt dezarmat, n-am ce spune: destepti sunt unii, in detrimentul masei amorfe, majoritatii tacute de idioti utili, inclusiv semnatarul acestor randuri. Ma tot intreb: dupa ce pierdem totul, ce o sa ne mai ia !?! Atat timp cat bancile gasesc sprijin nelimitat in Congresul Statelor Unite, situatia este departe de a fi remediata.

Revenind la H.L. Mencken, intr-unul din discursurile sale, ne amintea ca cea mai mare contributie –a guvernului- la inteligenta umana, este descoperirea ca noi, platitorii de taxe, avem nu numai un buzunar! (Government’s great contribution to human wisdom… is the discovery that the taxpayer has more than one pocket.)

* Pana sa ne dumirim, zilnic isi pierd job-urile mii de persoane, spectrul concedierii planand si asupra unor institutii considerate, pana mai ieri, de o stabilitate indiscutabila. Greu de crezut, pana si presa Americana de limba engleza, conform unor pareri mai mult decat competente, trece prin "catastrophic financial difficulties" (dificultati financiare catastrofale). Despre noi, care avem tarife de mii de ori mai mici si suport nul din partea comunitatii, ce sa mai zic!?! Ma mai si mir si ma intreb, cum este posibil ca in anul de gratie 2008, Globul pamantesc a ramas acelasi perimetru geografic in care caracterul, integritatea, onestitatea, au devenit o "rara avis", splendorile Terrei au fost coplesite de orori, valorile de nonvalori, iar civilizatia lumii este tinta talibanismului verbal si agresivitatii fizice a unor elemente al caror primitivism comportamental si infantilism cerebral le-ar face, mai degraba, clienti ai "Patton Military Facility", decat componenti ai lumii civilizate.

Sambata, 22 noiembrie 2008 s-au implinit 45 de ani de la asasinarea presedintelui John F. Kennedy. Evenimentul n-a trecut neobservat incepand cu Casa Alba unde presedintele George W. Bush a tinut un discurs omagial si nici de mass-media americana. Inclin sa cred ca cei care vor avea sansa sa traiasca 30 de ani de-acum incolo, vor putea avea acces si la raportul comisiei Warren care, chipurile, elucideaza tenebroasele meandre ale asasinatului cat si adevaratii vinovati. Vazand in ce directie se indreapta lumea si noile standarde comportamentale, educationale, intelectuale, morale si spirituale am mari dubii ca mapamondul va mai rezista 30 de ani. Sa asteptam cu interes ce ne va aduce anul 2012. Calendarul mayas se termina in acel an si deja Hollywood-ul pregateste un film intitulat 2012 cu imagini armaghedonice-apocaliptice. Oare se anticipeaza ceva?

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page