Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Floarea cea mai pretioasa

Cautand un inteles pentru cuvantul "prietenie", intr-o enciclopedie am gasit urmatoarea explicatie: "Prietenia este un tip de relatie intre persoane, care se intalneste la rasa umana si la cea animala, respectiv mamifere evoluate si pasari. Prietenii intre oameni si animale domestice sunt des intalnite. Mai putin intalnite sunt prieteniile dintre un animal salbatic si unul domestic, caine sau pisica. Intr-o relatie de prietenie, in general, indivizilor le face placere compania celuilalt si se ajuta neconditionat. Prietenia este in general considerata a fi o relatie in care cei implicati sunt foarte apropiati."

Analizand niste citate despre prietenie, mi-a ramas intiparit in memorie urmatorul: "Prietenul meu cel mai bun este cel care ma face sa dau tot ce e mai bun din mine".

Eu cred ca prietenia este mult mai presus decat o explicatie stiintifica data de un om care studiaza aceasta stare in acelasi mod in care studiaza o floare minunata, nu dupa mireasma ei sau dupa culorile ei inflacarate, ci dupa structura.

Cand ma gandesc la prietenele mele cele mai bune imi apare in gand o imagine cu un ghiveci in care cresc doua flori cu chip omenesc. Pentru a te putea bucura de frumusetea lor, acestea trebuie stropite cu grija, ingrijite, iubite si ocrotite. Dar cand acestea infloresc, frumusetea lor bucura ochiul si mangaie sufletul.

Prietenia este, de fapt, o petala cu miros parfumat, care cade lin din inaltul cerului, plutind prin vazduh. Prietenul adevarat este persoana in fata careia poti gandi cu voce tare, fara sa-ti ascunzi chiar cele mai tainuite cugetari. El te va asculta si te va intelege. Ajutorul unui prieten este nepretuit, chiar daca acesta va fi rasplatit cu un gest de egala amploare. Prietenii sunt persoanele care isi stiu reciproc atat partile bune, cat si defectele.

Un vechi filosof afirma ca fara prieteni nimeni nu ar vrea sa traiasca, chiar daca ar avea totul in afara de acestia. In concluzie, un prieten valoreaza cat toate bogatiile si frumusetile lumii adunate la un loc.

Un om cu adevarat fericit nu este unul cu multi prieteni, ci unul cu prieteni adevarati, pentru ca acestia ii stiu adevaratele preocupari, bucurii si grijile adunate in adancul sufletului. Ei sunt cei carora chiar le pasa de problemele tale si au grija de prietenul lor ca de ei insisi.

"Ce este un prieten? Este un suflet in doua corpuri." (Aristotel)

Alexandra Pergel

Colegiul National "Unirea", Tg. Mures, Romania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page