Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Masuri anticriza

In plina campanie electorala, desfasurata de obicei prin avalanse verbale optimiste, demnitarii romani nu pot ocoli efectele crizei financiare si economice mondiale, care si-a aratat deja "coltii" si pe meleagurile carpatine. Pe masura ce presa anunta zilnic disponibilizari in cifre alarmante, de sute si mii de salariati, de prin diverse companii ale industriei romanesti, primii politicieni ai tarii se arata tot mai preocupati de planuri si masuri anticriza.

In acest sens, presedintele Traian Basescu a vizitat Uzina de Autoturisme Dacia de la Mioveni, Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea si Uzinele Ford de la Craiova, unde a discutat cu persoanele din conducere si cu sindicalistii, fiind interesat de situatia industriei romanesti, in contextul crizei economice si financiare mondiale. "Situatia Uzinei Dacia este, in prezent, puternic afectata de realitatile pietei. Am discutat cu directorii un set de masuri pe care noul Guvern ar trebui sa-l ia pentru a stimula productia de la Dacia. As mentiona aici suspendarea temporara a taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, continuarea asa-numitului program <Rabla>, supravegherea inmatricularilor ilegale a autoturismelor si, bineinteles, creditarea furnizorilor uzinelor Dacia", a declarat Traian Basescu. Seful statului a subliniat, cu acest prilej, ca functionarea la capacitate cat mai mare a uzinelor Dacia este esentiala pentru tara si din punct de vedere al locurilor de munca, dar si din punct de vedere al cresterii exporturilor, de care, dupa cum sustine presedintele, Romania are nevoie "ca de aer". In opinia presedintelui Traian Basescu, situatia economica actuala cu care se confrunta Romania trebuie sa determine o solidaritate intre patronat si sindicate."Nimeni nu trebuie sa stea linistit. Intr-o astfel de perioada, nici politicienii, nici oamenii care lucreaza in industrie. Salariatii din industrie trebuie sa fie acum intr-un parteneriat cu managementul. (...) Aici am sesizat, din discutia cu liderii sindicali si managementul, aceasta dorinta ca perioada de criza sa fie trecuta cu bine sau cu costuri minime, impreuna", a afirmat Traian Basescu, adaugand ca "Industria Romaniei este parte a economiei europene si globale si suntem afectati de tot ce se intampla oriunde". Traian Basescu le-a cerut salariatilor de la Automobile Dacia "sa aiba incredere in management si in faptul ca si statul va lua masurile necesare pentru ca locurile de munca sa fie asigurate, sa fie garantate".

La Combinatul "Oltchim" din Ramnicu Valcea, seful statului si conducerea companiei au discutat despre "mentinerea in functiune a capacitatilor de productie ale Oltchim, pentru a putea asigura continuitatea locurilor de munca". Ajungand in Banie, seful statului a declarat ca "Investitia la Ford Craiova merge inainte, iar anul viitor, in a doua parte a anului vom avea prima masina Ford, la Craiova, fapt pentru care multumesc investitorilor". Apreciind ca efectele crizei economice se vor manifesta in Romania, la inceputul anului viitor, Traian Basescu a spus ca "solutiile trebuie gasite acum si nu atunci", pentru ca autoritatile sa nu fie puse in situatia de a inchide unitatile industriale. Presedintele a adaugat ca una dintre solutiile salvatoare ar fi pensionarea angajatilor care au indeplinit conditiile de varsta, ceea ce ar permite pastrarea locurilor de munca pentru cei tineri. Seful statului si-a sustinut opiniile de inalt oficial prin argumente de ordin personal: "Eu circul cu o masina Volkswagen. De maine, va asigur ca voi merge cu o masina Dacia. Tot de maine o sa ma uit de zece ori cand ma duc sa fac cumparaturile, sa cumpar rosii romanesti, lapte romanesc, unt romanesc. Asa, fiecare din noi putem ajuta chiar economia noastra. Si mai fac un lucru. Nu cumpar decat ceea ce intr-adevar imi trebuie. In situatii de criza toti trebuie sa ne chivernisim mai bine banii. In loc de zece becuri in casa, o sa folosesc doar doua, ca imi ajung", a spus Traian Basescu dupa vizita de la Craiova. Primele masuri anticriza enuntate de presedinte au fost discutate si aprobate miercuri, in sedinta de Guvern, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca "nu va astepta inceputul anului viitor, pentru ca acest plan sa fie pus in practica". Intentia Executivului este ca masurile de contracarare a efectelor crizei economice sa intre in vigoare cat mai repede, chiar inainte de 1 ianuarie 2009.

In acest scop, premierul Tariceanu a anuntat miercuri, dupa sedinta de Guvern, suspendarea taxei auto la masinile noi Euro 4, pana la 31 decembrie 2009, masura intrand in vigoare de la 1 decembrie 2008. Tot atunci, seful Guvernului a anuntat aprobarea prin Ordonanta de Urgenta a unor masuri anticriza in valoare de peste 10 miliarde de euro. Guvernul a aprobat, de asemenea, o serie de acte normative prin care romanii si firmele care isi vor plati impozitele la timp, sa primeasca o reducere de circa 5%, iar patronii care vor angaja someri sa primeasca cate o mie de euro pentru fiecare somer angajat, derularea Programului "Rabla", astfel incat sa fie stimulata industria auto autohtona. Dar "problema fundamentala a Guvernului este protejarea locurilor de munca", a declarat premierul Tariceanu, sustinand ca programul elaborat de Executiv, vizeaza trei prioritati: oamenii, firmele romanesti si sistemul financiar. In ciuda planurilor croite cu abilitate de catre politicieni, analistii considera ca vin vremuri grele pentru oameni, in general, si pentru romani, in special.

Iulia Ostroveanu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page