Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Nu suntem singuri"

Intr-un moment revoltator de tragic, ma simt dator si onorat sa aduc omagiu stimatului Profesor Artur SILVESTRI  remarcabil contemporan Roman, care n-a aparut, din cauza modestiei si simplicitatii existentei sale, ca invitat privilegiat in mass-media din tara si nici in publicatiile disporei romanesti.

Mare erudit si patriot cu os domnesc, Domnia Sa a reusit, prin scrieri marete (45 de carti publicate in mai multe limbi, 200 de studii de istoria religiilor si civilizatiilor, peste 2500 articole), de inalta profunzime si contrarietate de tip „political incorect”, sa fie initiatorul fecund al luceferismului indigenist al literaturii romane descrisa prin ideea de protocronism.

Desi se retrasese, timp de 10 ani, incapand cu anul 1992, intr-o meditatie voluntara comparabila cu initierea inteleptului get Zalmoxis, Domnia Sa reusise, dupa revenirea la indeletnicirile spirituale de credinta (cercetator istoriografic si de traditii inedite, enciclopedist, analist si scriitor literar, redactor, promotor de proiecte socio-culturale), sa contureze, cu mare maturitate, o geografie a orto-genezei culturii romanesti si a istoriei civilizatiei sale, impregnata de firesti accente religioase care au imbogatit-o permanent. Va recomand ultima sa scriere „Nu suntem singuri” netradusa inca peste hotare. Cu aleasa consideratie fata de capodopera Domniei Sale si a neprecupetitului sau destin - inchinat descifrarii memorialistice a valorilor profunde, crestinesti si culturale romanesti, cu deosebit respect in fata unei astfel de personalitati, in al carui egal ii gasesc doar pe Eliade, Calinescu, Hasdeu, Maiorescu, Blaga, Iorga, Cioran. Ce regret ca n-a mai avut ragazul sa dea curs invitatiei de-a ne delecta intelectul si simtirea cu prilejul Conferintei planificate anul acesta la Universitatea catolica din Lille. Voua va ramane sa profitati, in taina, de cartile sale legate de expertize si prognoze ale pietei imobiliare autohtone, insa cinstindu-i memoria de ultim vietuitor neinteles intre pacatosii „Predaniei secrete” Romanesti (adica a Romaniei tainice pusa pe urzeli constante), intre falsi si ipocritii „invataturii Stapanirii rele", intre mistificatori si epigonii a caror straduinta (politica si sociala) nu s-a materializat decat prin proiecte esuate !

Domnule Profesor Silvestri, nu sunteti singur ! Ma inclin cu respect si aleasa consideratie in fata capodoperei Domniei voastre, a ceea ce ati fost si ati reprezentat pentru o intreaga pleiada de carturari Romani. Prin marinimia sa vesnica bunul Dumnezeu sa va pazeasca si sa va odihneasca sufletul in pace.

Theodore BUCUR (France)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page