Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Coruperea regulilor

Odata cu noua descoperire de diplome acordate fara acoperire de unele facultati din tara, multi oameni ne intreaba asupra situatiei.

Nelamuririle se lasa reduse, pana la urma, la trei intrebari, pe care le redau urmate de raspunsurile mele. Indica, eliberarea de diplome fara acoperire, o stare din universitatile din Romania? As mentiona de la inceput ca s-au gasit, deja, pentru 1990-1996, la unele facultati de medicina din Romania, diplome fara acoperire (studentii respectivi au promovat examene fara sa fi intrat macar in tara!).

De multi ani insa studenti straini, care au studiat in universitati din tara, semnaleaza autoritatilor din tara lor ca pe meleaguri carpatine se cumpara examene. Astfel de fapte sunt extrem de grave. In definitiv, un singur examen vandut undeva compromite universitatea respectiva si, pana la urma, sistemul de invatamant. Evident ca astfel de fapte nu sunt nici de tagaduit, dar nici caracteristice. Faptul ca nu sunt caracteristice nu trebuie totusi sa ne linisteasca si sa ne impiedice sa spunem lucrurilor pe numeeditorial.

Adica: in universitatile din Romania sunt probleme grave favorizate de legislatie si piedici majore datorate incompetentei administrative. Sa ma explic.

Legislatia universitara din Romania stagneaza de ani buni, iar in elaborarea si in modificarea ei de obicei se relaxeaza prevederile, facandu-se loc sistematic intereselor de grup si, pana la urma, coruptiei. Ar fi util, pentru edificare, sa se observe propunerile legislative inregistrate pe parcurs si initiatorii lor pentru a sesiza ca interesul grupurilor sau indivizilor, uneori meschin, a covarsit interesul public.

Altfel spus, coruptia este in Romania mult mai mare atunci cand e vorba de adoptarea de reguli (privind examene, ocupari de posturi, avansari, curriculum etc.) decat in alte situatii. Ca urmare, in tara noastra cei mai multi oameni respecta legile, dar coruptia se lateste, deoarece legile sunt rau elaborate. Spus altfel, respectarea legilor nu mai este de ajuns pentru a preveni coruptia, deoarece chiar in formularea legilor s-a strecurat coruptie. Diplomele fara acoperire sunt numai unul dintre efectele vizibile ale gresitei reglementari a invatamantului superior.

Din 2001 incoace s-au succedat la Bucuresti ministere ale educatiei care, prin incompetenta si veleitarism, au agravat efectele amintite. Daca cineva avizat arunca o privire in actele administratiei, atunci va observa proasta concepere a masurilor si o continua impostura: se pretind a fi strategii simple, idei partiale si intamplatoare; se dau drept innoiri masuri din documente vechi; se iau drept competente istetimi de conjunctura, iar populisme de campanie trec drept pricepere.

O veritabila abordare profesionala, responsabila, a lucrurilor a devenit un ideal prea inalt pentru administratia de la noi. Oricat de radical suna, este de spus ca nu e posibila schimbarea starilor de lucruri din universitatile romanesti fara o vasta asanare profesionala a intregii puteri administrative. In fapt, se ascund dupa moralism tot felul de corupti, cer exigenta simpli plagiatori, clameaza performanta corigentii de altadata. Din 2001 se incearca iesirea din situatie pe solul unor asemenea confuzii si cu astfel de mijloace. Rezultatul se observa si este negativ.

Care este solutia in aceasta situatie? Solutii exista, dar, inainte de orice, doua fapte trebuie asumate. Asa cum s-a observat de catre experti reali, din tara si din afara ei, nu exista in acest moment vreo solutie viabila la criza financiara si economica ce vine peste Romania. Nici un om politic, nici un partid nu are un proiect elaborat serios, economic, viabil.

La fel stau lucrurile si in invatamant: este multa vorbarie, dar si o endemica saracie de idei la cei care dau tonul! Pe de alta parte, in 1997-2001, cand s-a realizat reforma care a permis inchiderea capitolului „Educatie si formare profesionala" in negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ministerul a operat cu cel putin cateva sute de oameni adusi din diferite locuri din tara pentru competenta lor. Competenta grupului a fost decisiva pentru a obtine reformele indispensabile. In fapt, ceea ce dau partidele noastre in materie de personal nu este inca folosibil pentru proiecte serioase, ce-si merita numele. Este, deocamdata, prea slaba intrarea oamenilor de valoare in partide, la noi.

Ce este de facut pentru a preveni eliberarea de diplome fara acoperire? Din nou, in Romania s-au acumulat atat de numeroase probleme in invatamant, incat aproape ca orice propunere, fie ea si triviala („sa incepem cu calitatea”, „sa dam bani”, „sa facem ceva cu profesorii” etc.) pare serioasa. Situatia este, insa, grava, caci, in fapt, competitivitatea scade de la o luna la alta (cel putin din motivul ca alte tari adopta masuri competente de sprijinire a competitivitatii).

Iar faptul ca in invatamant masurile luate se verifica in trei-patru ani este folosit la noi ca pretext pentru a scuza masurile gresite (iar 2004-2008 a fost guvernarea cea mai diletanta, nu doar in invatamant, dar si aici). Nu sunt de inventat rotile; in fapt, este nevoie ca oameni competenti sa evalueze ce s-a facut in alte tari si sa gandeasca onest ce este de facut la noi.

Este de spus raspicat ca nici Romania si nici o alta tara comparabila, nu poate sustine peste 90 de universitati acreditate, fara coruptie. Pe deasupra, universitatile sunt, la noi, intelese gresit, deja prin legislatie si echivalate pe nesimtite cu unitati de afaceri sau asociatii civice. Nu se mai stie, la propriu, ce inseamna a face cercetare stiintifica sau a fi profesor universitar. Asanarea morala nu mai este posibila de acum, in universitatile din Romania, fara asanare profesionala, iar fara a schimba sistemul, legislatia si administrarea nu se ajunge decat la mascarea neajunsurilor.

Andrei MARGA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page