Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Viata si Invataturile lui IISUS - In ultimele zile din saptamana Sf. Patimi

 de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Caci invata pe ucenicii Sai, si zicea: „Fiul Omului va fi dat in mainile oamenilor; ei Il vor omori, si a treia zi dupa ce-L vor omori, va invia." (Marcu 9,31)

SAMBATA, Aprilie 8, anul 33 dupa Hristos

Pecetluirea Mormantului lui Iisus

"Iar a doua zi, care este dupa Vineri, s-au adunat arhiereii si fariseii la Pilat. Zicand: Doamne, ne-am adus aminte ca amagitorul Acela a spus, fiind inca in viata: Dupa trei zile Ma voi scula! Deci, porunceste ca mormantul sa fie pazit pana a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui sa vina si sa-L fure si sa spuna poporului: S-a sculat din morti. Si va fi ratacirea de pe urma mai mare decat cea dintai. Pilat le-a zis: Aveti straja; mergeti si intariti mormantul cum stiti. Iar ei, ducandu-se, au intarit mormantul cu straja, pecetluind piatra” (Matei 27,62-66).

Sambata, dupa Vinerea rastignirii lui Iisus, Iudeii isi sarbatoreau Pastile, ca de aceea s-au grabit cu rastignirea si pierderea lui Iisus. Dar arhiereii si fariseii n-au avut liniste, pentru ca inca le era frica de Iisus, si asa in plina sarbatorire a Pastilor si-au amintit ca Domnul Iisus a zis, ca: A treia zi va Invia! Aceasta i-a nelinistit complet si au intrerupt sarbatorirea Pastilor pentru ei si s-au dus la Pilat sa-i spuna ca, Iisus a zis: “Dupa trei zile Ma voi scula!” si sa porunceasca sa fie pazit Mormantul ca nu cumva ucenicii sa-L fure si sa spuna poporului ca S-a sculat din morti! Dar Pilat plictisit si desgustat de ei, le-a zis cu ironie: “Aveti straja. Mergeti si intariti mormantul cum stiti”.

Infruntati de Pilat, marii arhierei si farisei, care au cerut rastignirea si moartea lui Iisus, s-au dus cu straja si au intarit ei mormantul, pecetluind piatra (cf. Matei 27,62-66). Nu si-au dat seama mari lideri ca “pecetluirea pietrei” insemna ca Iisus a murit si a fost inmormantat acolo, iar gasirea pecetilor rupte si piatra rasturnata de Maria Magdalena, de femeile mironosite si de Petru si de Ioan, care au venit la mormmant, a treia zi, Duminica, dis-de-dimineata, vor fi dovezi ca Iisus a Inviat.

Alaturi de Dovada pecetilor rupte si piatra rasturnata, prin venirea ingerului Domnului din cer, si Iisus Inviat din morti, au fost si ostasii strajerii care au pleact dis-de-dimineata, Duminica, inainte de venirea femeilor la Mormant, la arhierei si le-a spus toate cele intamplate, odata cu Invierea lui Iisus! Atunci arhiereii s-au intalnit cu batranii si au dat bani multi ostasilor sa spuna ca au venit ucenicii Lui si L-au furat noaptea pe cand ei dormeau (cf. Matei 28, 11-15). Asa de la inceputul Judecatii Domnului vedem numai minciuni, falsuri, inscenari, mituri, marturii mincinoase etc.

Reflectie. Jertfa de pe Crucea Golgotei, cu Rastignirea si Moartea Fiului lui Dumnezeu si Mantuitorul nostru si al lumii intregi - Iisus Hristos – sublima si sfanta pana la cele mai mici amanunte, duioasa pana dincolo de lacrimi, este tot ceea ce a putut darui mai mult iubirea lui Dumnezeu pentru mantuirea obiectiva a fiecarui om in parte si a intregii omeniri din moartea pacatelor. S-a adeverit Scriptura care reveleaza omenirii, urmatoarele: "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.”(Ioan 3,16). Deci, Fiul lui Dumnezeu, S-a adus Jertfa Sfanta de Rascumparare a neamului omenesc, pe Altarul Sfant al Crucii Golgotei, pentru "ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica” (cf. Ioan 3,16).

Asadar, frate cititorule, iubirea lui Dumnezeu ne-a mantuit obiectiv, adica independent de cunoasterea si de vointa noastra, prin pretul Rascumpararii platit de Iisus prin Jertfa Sa pe Cruce! Acum, fiecare trebuie sa aderam prin contributia noastra subiectiva, de Iubire, Credinta si fapte bune, la Jertfa de Rascumparare a lui Iisus, ce S-a adus pe Crucea Golgotei, pentru mantuirea personala a fiecaruia. Iar pentru cel ce nu va adera cu Credinta lui personala, la Rascumpararea mantuirii obiective adusa de Iisus, Jertfa Domnului va fi zadarnica pentru el, si asa va ramane acea persoana mai departe in intunericul si moartea pacatelor, pentru ca Scriptura zice clar: ca iubirea lui Dumnezeu a dat pe Fiul Sau sa mantuiasca pe oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”. Prin urmare, la iubirea cea neasemuita a lui Dumnezeu trebuie si omul sa raspunda tot cu iubirea din toata inima lui, din tot sufletul lui si din toata puterea lui pentru a fi mantuit In Hristos Iisus, dupa cum ne reveleaza prin Scriptura, Porunca care zice: “El (Iisus) a raspuns: „Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau; si pe aproapele tau ca pe tine insuti.”(Luca 10,27).

Stimati cititori, am scris aceste doua Articole "Din Viata si Invatatura lui Iisus “in primele” si “in ultimile zile” din Saptamana Sf. Patimi a Domnului, cu dorinta si rugaciunea catre Mantuitorul Hristos, ca cei cei vor citi in aceste vremuri sa-i ajute la cunoasterea Mantuitorului lor – Iisus Hristos – si cunoscandu-L sa se intoarca la urmarea lui Hristos si sa fie salvati si mantuiti. Nu am scris totul, ci am spicuit pentru a da “Apa cea vie” pentru suflete ce inseteaza in desertul spiritual al acestor vremuri istorice. Si apoi, cine a putut, sau ar putea scrie vreodata tot ce a facut Iisus? Pentru ca, iata, ce ne descopera Sf. Evanghelist Ioan, zicand: "Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumnea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris. Amin”(Ioan 21,25). Iar in alta parte Sf. Evanghelist Ioan, zice cu privire la minuni: "Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta”(Ioan 20,30), iar in continuare ne descopera de ce s-a scris cat s-a scris, zicand:”Iar acestea s-au scris, ca sa credeti ca Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, si, crezand, sa aveti viata in numele Lui”(Ioan 20,31)

Eu cred, si ma rog de pe acum, Domnului Iisus, ca toti cei ce vor citi si vor parcurge aceste Scripturi, din Viata si Invatatura lui Iisus sa poata marturisi, cu credinta si evlavie, ca sutasul si cei de langa Crucea lui Iisus pe Golgota:“Cu adevarat Acesta este Fiul lui Dumnezeu”, si marturisind sa aiba viata in numele Lui (cf. Ioan 4,14-15), si chemand numele Domnului sa se mantuiasca (cf. Rom. 10,13(

Si acum la incheiere, frate cititorule, ce vom zice? Decat:“…Marire Marelui Dumnezeu si Mantuitorului nostru Hristos Iisus, Care S-a dat pe Sine pentru noi, ca sa ne izbaveasca de toata faradelegea si sa-si curateasca Lui popor ales, ravnitor de fapte bune” (Tit 2,13-14). Si vezi, te rog, sa nu lipsesti de la Slujba Invierii la Sfintele Pasti, sa-ti aprinzi, iarasi, si iarasi in fiecare an de Pasti, lumanarea vietii tale, prin credinta in Inviere, din: Lumina tainica a Invierii lui Hristos Iisus. Amin.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page