Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Promisiuni si incidente din campania electorala

La final de campanie electorala pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, numita de ziaristi "agresiva", de slaba calitate sau chiar "murdara", politicienii romani si-au intensificat discursurile demagogice, atacurile vehemente la adresa adversarilor, prezentandu-si totodata programele de guvernare din care curg rauri de lapte si miere pentru popor. De pilda, candidatul PSD, Adrian Nastase, fostul premier din legislatura trecuta, promite, printre altele, locuitorilor din orasul Mizil, unde candideaza, ca va transforma micuta asezare, intr-un oras european si cultural, unde investitorii vor navali, dupa ce domnia sa a demarat un proiect referitor la crearea unui parc industrial de 30 de hectare. Iar actualul presedinte al aceluiasi partid, Mircea Geoana, a spus la un simpozion ca se impune o regandire a modelului de societate, deoarece actuala criza economica a demonstrat "esecul rasunator al capitalismului neoliberal si neo conservator", sustinand ca guvernele social-democrate pot cheltui si gestiona mai eficient resursele statului. PD-L se lauda ca va declansa imediat dupa alegeri, reforma administratiei publice, care prevede acordarea unei puteri mai mari de decizie, dar si de resurse, comunitatilor locale, dupa cum a spus prim-vicepresedintele partidului, Theodor Stolojan.

Pedelistii vor ca terenurile si imobilele nefolosite, aflate in proprietatea statului sa fie administrate de comunitatile locale, iar alesii locali sa aiba puterea de a stabili nivelul impozitelor, fara a avea un plafon, ci in functie de puterea financiara a populatiei. PNL promite, prin programele sociale, cresterea numarului de scoli si gradinite, modernizarea pietelor existente si construirea altora noi, construirea unui spital public in Sectorul 6 al capitalei, asistenta stomatologica gratuita pentru pensionari si pentru copii, pana la varsta de 7 ani, rezolvarea altor probleme, cum ar fi lipsa metroului, a spatiilor verzi, a locurilor de parcare, a iluminatului public, a cainilor comunitari etc. Pe parcursul campaniei electorale, presedintele Traian Basescu a luat tara intrata in criza, "la picior", ca sa vada starea economiei, iar la final a facut un apel catre romani sa se prezinte la urne duminica, 30 noiembrie, pentru alegerile parlamentare. Seful statului spune ca este nevoie de un Parlament care sa reprezinte "vointa romanilor" si nu de un Parlament care sa reprezinte "indiferenta romanilor". "Apelul meu pentru romani este sa mearga la vot. Scrutinul de duminica este foarte important. Avem nevoie de un Parlament cat mai reprezentativ, care sa poata lua "masurile pentru diminuarea crizei", a declarat seful statului. Romanii trebuie sa participe la vot si pentru modul de desfasurare a alegerilor, in sistem uninominal: "Parlamentarii vor fi mult mai legati de colegiul electoral in care candideaza si vor fi mult mai responsabili fata de cei care i-au trimis in Parlament", considera domnia sa. Pe intreg teritoriu, au avut loc confruntari de tot felul, incepand cu "pomenile electorale" si ajungand la batai si impuscaturi.

Spre exemplu, in localitatea Filipestii de Jos din judetul Prahova, reprezentantii unui partid politic au impartit mancare si bautura gratis, la birtul din localitate. In toiul "actiunii", un localnic s-a incaierat cu un barman, iar cand scandalul s-a intetit, barbatul a sarit sa-i bata pe politisti, care au fost nevoiti sa-l impuste in picior. Unul dintre localnici a afirmat ca PNL-ul ar fi oferit bautura si mancare, situatia degenerand ulterior intr-o bataie zdravana, intre un barman si un localnic. Candidatul liberal acuzat a negat insa ca partidul sau ar fi oferit "pomeni" electorale. Dupa aplanarea confruntarilor, cel care a pornit scandalul este cercetat pentru ultraj. In opinia alegatorilor din Sibiu, parlamentarul perfect trebuie sa fie neaparat barbat, sa arate bine si sa fie cinstit. De asemenea, politicianul perfect ar trebui sa semene si la fizic si la caracter cu voievozi din trecut sau cu mari politicieni ai Romaniei.

Asa se face ca sunt evocati Stefan cel Mare, Vlad Tepes, I. C. Bratianu sau Iuliu Maniu care ar trebui sa fie, in opinia sibienilor, modele de urmat pentru parlamentarii romani din zilele noastre. Femeile n-au ce cauta in politica, ele trebuie sa stea la cratita si barbatii sa faca politica, spune un alegator sibian. Incidentele s-au tinut lant in campania electorala, mergand in paralel cu promisiunile candidatilor si au culminat cu o sceneta impardonabila, desfasurata pe un post de televiziune, unde senatorul PC, Marius Marinescu si deputata PD-L, Anca Constantinescu s-au improscat cu apa, in direct, in timpul unei emisiuni. In disputa dintre cei doi parlamentari, Anca Constantinescu i-a amintit lui Marius Marinescu de porecla de "bideu", pe care si-a castigat-o la plecarea din PD, cand si-ar fi luat cu el si bideurile pe care le montase in sediul partidului. In replica, senatorul i-a spus fostei colege de partid ca are fata de bideu. Drept raspuns, deputata i-a varsat lui Marinescu un pahar de apa, pe pantaloni, insa acesta a recurs la un gest caracterizat drept "incredibil" - aruncand apa din paharul sau direct intre ochii adversarei sale, care a ramas inmarmurita, precum si telespectatorii. Acest incident a fost comentat si dezaprobat de toata lumea.

Disputele si incidentele intre politicieni nu sunt caracteristice romanilor. Se intampla si la case mai mari si in state ca SUA, Cehia, Coreea, Bolivia sau India, demonstrandu-se astfel ca raul se prinde mai usor la oameni, care, de fapt, spun si lupta si asteapta Binele in viata lor.

Iulia Ostroveanu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page