Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Memorandum adresat Parlamentului, Presedintiei si Guvernului României

In numele Comitetului Director al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, al Presedintelui de onoarea IPS Ioan Selejan si al tuturor celor care au trudit la buna desfasurare a Adunarii de la Toplita din 20 martie 2010, Va transmitem sincerele noastre multumiri pentru solidaritatea si sprijinul Domniilor Voastre. Toate mesajele primite au fost aduse la cunostinta participantilor la Adunare urmand ca acestea sa fie postate pe situl Forumului si, daca Dumnezeu ne va ajuta, poate le vom tipari impreuna cu celelalte materiale prezentate la Adunare. Cu aceasta ocazie Va uram Sarbatori fericite si fie ca Invierea Domnului sa va aduca lumina in suflet, bucurie, fericire, liniste alaturi de cei dragi si sa va lumineze in tot ceea ce doriti sa realizati.

 

Forumul civic al romanilor din Covasna Harghita si Mures

str. Miko Imre, nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA, tel./fax: 0267.313534 email: cohara_ro@yahoo.com

 

Adunarea Forumului Civic al Romanilor
din jude
tele Covasna, Harghita si Mures,
intrunit
a azi, 20 martie 2010, la Toplita, judetul Harghita,
adreseaz
a autoritatilor Statului Roman:
Parlamentului, Pre
sedintiei si Guvernului Romaniei,
precum
si intregii societatii romanesti prezentul

MEMORANDUM

Ne adresam autoritatilor statului si clasei politice romanesti care decid prezentul si viitorul tarii sa-si indrepte atentia si energia spre problemele reale ale tarii si ale poporului roman.

Noi, romanii din Covasna, Harghita si Mures, din inima tarii, pe langa problemele cu care se confrunta toti fratii nostri de pe cuprinsul patriei, la peste 90 de ani de la Marea Unire, inca ducem cu greu povara luptei pentru pastrarea identitatii si a fiintei noastre nationale.

Dorim sa se inteleaga ca in aceste trei judete traim peste 400.000 de romani. Suntem urmasii celor care secole de-a randul au infruntat „cele mai aspre mijloace cu scopul de a ne desfiinta si maghiariza”, cum a afirmat cel ce a fost intaiul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, fiu al Toplitei Romane.

In judetele Covasna, Harghita si partial Mures din mijlocul Romaniei – pamant natal al poporului roman – cu cea mai mare densitate de cetati dacice si castre romane dupa tara Hategului – se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiintalnit in Europa. Comunitatea maghiara se transforma intr-o masa etnica inchisa, blocata intre propriile frontiere mentale, obsesiv segregationiste.

An de an, cu pasi marunti dar hotarati, fara oprelisti, s-a ajuns la crearea de facto a unui stat in stat, cu imn, cu drapel, cu stema. Numai orbii nu vad si rauvoitorii nu inteleg directia in care se merge. Opinia publica romaneasca trebuie sa inteleaga faptul ca probleme precum separatismul, izolarea, a doua limba oficiala, discriminarea romanilor pe meleagurile natale nu sunt doar probleme ale romanilor din Arcul Intracarpatic, ele vizeaza intreaga tara.

Nesocotindu-se spiritul conciliant al romanilor, o parte a liderilor si formatorilor de opinie maghiari reitereaza continuu sloganuri si practici iredentiste, anacronice si medievale.

Protestam impotriva modului in care populatia romaneasca din zona este nesocotita, marginalizata si tratata ca o populatie aservita, neexistand egalitate de sanse la obtinerea unui loc de munca si nici un comportament civic prietenesc si colaborare, ci doar unul de intoleranta si exclusivism.

In mentalul colectiv al comunitatilor romanesti din Arcul Intracarpatic sunt inca prezente crimele si nelegiuirile comise impotriva romanilor sub stapanire maghiara, doar pentru vina ca erau romani, deportarile si inrolarile in detasamentele de munca fortata, daramarea samavolnica a lacasurilor de cult ortodoxe si greco-catolice, distrugerea a tot ceea ce au fost monumente si simboluri romanesti, in anii ce au urmat Dictatului de la Viena si cazurile de intoleranta si discriminare de care au avut parte in timpul Regiunii Autonome Maghiare.

Mult trambitata autonomie secuiasca, in toate timpurile, a insemnat pentru romanii din zona asuprire, umilinte, intoleranta, si in cele din urma asimilare. Sunt toate acestea argumente pentru care nu vom putea ramane indiferenti la aceste incitari periculoase, si nu vom fi niciodata de acord cu proiectul ce vizeaza autonomia pe criterii etnice a asa-zisului „tinut secuiesc".

Demersurile liderilor maghiari pentru obtinerea autonomiei teritoriale sunt intreprinse cu ignorarea totala a comunitatii romanesti, fapte care in fond reprezinta acte de nepermisa aroganta si sfidare la adresa locuitorilor care nu apartin etniei maghiare din judetele Covasna, Harghita si Muressi totodata un atac la adresa unitatii nationale.

Majoritatea discursurilor liderilor maghiari sunt astfel concepute ca si cand istoria acestor meleaguri ar incepe doar odata cu asezarea secuilor aici, ar fi fost facuta doar de acestia, o istorie in care romanii nici nu ar fi fost si nici nu ar mai avea ce sa caute.

Romanii din aceasta parte de tara nu dispun de instrumente legale si parghii eficiente pentru a contracara prin forte proprii efectele negative ale descentralizarii, in raporturile cu autoritatile administratiei publice locale aflate sub autoritatea perpetua a formatiunilor etnice maghiare.

De aceea solicitam autoritatilor statului: Parlamentului Romaniei, Presedintiei, Guvernului, precum si intregii societati romanesti, Patriarhiei, Academiei, mass-media, societatii civile – sa ia atitudine si sa-si exprime, public si neechivoc, o pozitie transanta referitor la actiunile iredentiste, revizioniste si separatiste, care atenteaza fatis la unitatea si suveranitatea statului si natiunii romane si la existenta noastra pe aceste locuri.

Ne ingrijoreaza usurinta cu care s-a adoptat tacit de Senatul Romaniei legea promovata de UDMR cu privire la regionalizarea Romaniei, lege prin care se doreste refacerea formulei staliniste, de trista amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, si a regiunii de nord-est a Transilvaniei, rupta din trupul tarii, prin Dictatul de la Viena.

Cerem ca in perspectiva reorganizarii regiunilor de dezvoltare social-economica si a unitatilor administrativ-teritoriale ale tarii, in concordanta cu cerintele Uniunii Europene, in configurarea acestora sa nu prevaleze criteriul etnic, care s-a dovedit generator de disfunctionalitati, discriminari si subdezvoltare.

Solicitam Camerei Deputatilor si Presedintelui Romaniei sa nu adopte si sa nu promulge Legea Statutului minoritatilor nationale, initiata de UDMR si insusita de Guvern, act normativ prin care se urmareste legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii etnice, sub formula autonomiei culturale.

Cerem Guvernului si Parlamentului sa adopte cadrul legislativ care sa asigure respectarea statutului limbii romane ca singura limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale. Se impune adoptarea unor norme legale clare, imperative si lipsite de echivoc care sa garanteze, sub sanctiune, inlaturarea abuzurilor autoritatilor locale comise in aplicarea legii pe principiul ca „ceea ce nu este interzis de lege inseamna ca este permis”. In baza acestui principiu limba romana este pusa in plan secund, sau chiar exclusa.

Solicitam infiintarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze toate abuzurile si discriminarile la care sunt supusi romanii din cele trei judete de catre administratia locala.

Cerem ca prin lege, sa fie stabilite garantii in procesul de descentralizare, care sa evite abuzurile si discriminarile romanilor de catre autoritatile locale, precum si cele privind asigurarea cadrului legal de reprezentare a populatiei romanesti din zona in structurile decizionale legislative si administrative locale si centrale.

Deoarece autoritatilor administratiei publice din judetele Harghita si Covasna si patial Mures, persista cu buna stiinta in conditionarea participarii la concursul pentru ocuparea unor posturi din administratia publica, de cunoasterea limbii maghiare, solicitam identificarea si sanctionarea persoanelor vinovate, precum si prevenirea perpetuarii acestei practici discriminatorii in activitatea autoritatilor administratiei publice locale.

Cerem organelor in drept sa interzica activitatea unor organizatii separatiste care, desi sunt in afara legii, nefiind inregistrate legal, fac propaganda pentru scoaterea unei parti a teritoriului national de sub autoritatea statului roman si actioneaza fatis si nestingherit pentru enclavizarea zonei Covasna, Harghita si partial Mures, prin realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a asa-zisului „tinut secuiesc”.

Solicitam organelor in drept sa cerceteze si sa ia masurile de rigoare impotriva activitatii clandestine si ilegale a organizatiilor paramilitare de tip fascisto-horthyst de pe teritoriul Romaniei.

si de aceasta data chemam din nou pe concetatenii de etnie maghiara la conlucrare, considerand ca singura solutie de convietuire este buna intelegere, bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor crestine si europene, si nu separatismul si enclavizarea. Romania a dovedit ca este si ramane patria comuna a tuturor fiilor ei, pe care ii ocroteste deopotriva, indiferent de etnia, nationalitatea ori confesiunea lor, modelul interetnic romanesc fiind apreciat pe plan international.

Adunarea Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures nu este indreptata impotriva maghiarilor, ci atrage atentia autoritatilor centrale asupra necesitatii unei viziuni si strategii coerente administrativ-legislative, a unui plan de dezvoltare economica a zonei, deoarece saracia este una din cauzele frecvente ale unor situatii conflictuale pe fond etnic.

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures doreste sa se manifeste in termenii contextului european, in care viitorul se construieste pe respect reciproc pentru identitate si o constructie economico-sociala comuna.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page